Bezienswaardigheden Denemarken

Tijdens uw vakantie Denemarken kunt u enorm veel ondernemen en bezichtigen. Hieronder hebben we een aantal prachtige bezienswaardigheden van Denemarken kort beschreven:

# Kopenhagen
Het mag dan de grootste stad van Scandinavië zijn, Kopenhagen weet het intieme gevoel van een kleine stad te bewaren en haar warme en gastvrije inwoners dragen daartoe bij. Kopenhagen is tevens één van de groenste steden van Europa en is vol vredige parken, vakwerkhuizen, smalle middeleeuwse straatjes en uitbundige kerktorens. In de zomermaanden wordt er veel buiten geleefd en de terrasjes in het voetgangers gebied in het centrum komen tot leven en de inwoners gaan naar het enorme Tivoli-park met de vele attracties, vrije voorstellingen en zijn themapark.

Meer info Kopenhagen

# Fano
Het waddeneiland Fano ligt in het westen van Denemarken en werd al in de 12de eeuw bewoond, maar de periode van welvaart brak aan toen de bewoners in 1741 het eiland van de Deense kroon kochten. De bewoners legden zich toe op de visserij en later op de scheepsbouw en de scheepvaart. In het midden van de 19de eeuw werd het baden in zee geïntroduceerd, waarmee het toerisme op Fano was geboren. De Noordzeekust bestaat uit een breed strand met achterliggende duinen, die onderbroken worden door de Fano Plantage en smalle stroken marsland. Langs de Waddenkust liggen marslanden en strandweiden. De veerboot uit Esbjerg legt in Nordby aan. Het dorp nam in de 19de eeuw de positie als hoofdplaats van Sonderho over.

# Blavand, Vejers strand, Henne Strand
Dit zijn de namen van de drie mooiste stranden van de westkust van Denemarken (West-Jutland). Kilometer na kilometer ziet u hier niets anders dan duinen en strand, dat zelden smaller is dan 200m. Bij Henne strand zijn de duinen soms wel tot 23 meter hoog. Blavands Huk is het westelijkste punt van Denemarken. Alleen de vuurtoren van van Skagen is hoger dan deze 42,6 meter hoge vuurtoren. In het stuifzand ligt overigens iets heel bijzonders: Bij kaergaard (tussen Henne en Vejers) ligt een ondergestoven eikenbos. De bosschages, die hier boven het zand uitsteken, zijn niets anders dan de kruinen van eikenbomen die nog altijd in leven zijn.

# Nordsomuseet
De op een na grootste visserhaven van Denemarken in Hirtshals in het uiterste noorden van West Jutland zou niet veel te bieden hebben als het Nordsomuseet er niet was gevestigd. Het is een ruim opgezet park met een zoutwateraquarium, zeehondenbekken, oceanium en museum. In het aquarium is bijna de hele fauna van de Noordzee te vinden. In het open bekken in de openlucht spelen zeehouden

meer informatie: www.north-sea-museum.dk

# Ribe
Ribe is de oudste en best bewaarde stad van Scandinavie. Sinds de laatste grote stadsbrand van 1580 is aan de bebouwing niet echt iets veranderd. Vanaf de 50 meter hoge kerktoren heeft u een fantastisch uitzicht over de Waddenzee.

# Den Gamble By
Dit is een openluchtmuseum over hoe de mensen vroeger werkten en leefden in Denemarken. Je kan er heerlijk in de straatjes en huisjes ronddwalen, maar je kan je ook laten rondrijden met paard en wagen.

# Kunstmuseum Trapholt
Naast Koldinghus is het kunstmuseum Trapholt één van de populairste attracties van de stad Kolding. Kolding (in het deens uitgesproken als Kòlling) is een oude havenstad in gelegen op Oost-Jutland in Denemarken. Het Trapholt museum doet denken aan een oud middeleeuws klooster. De lichte zalen zijn een voorbeeld van moderne Scandinavische architectuur. Er wordt hedendaagse Deense kunst getoond en werk van klassiek-modernen, waaronder Deens meubeldesign.

# Aeroskobing
Aeroskobing is een stadje op het eiland Aero en heeft een inwoneraantal van ongeveer 4500. De stad van het AEroskobing werd in de 12de eeuw gesticht, en het kreeg haar stadsrechten in 1522 op orden van koning Christen II.

# Egeskov
Egeskov Kasteel is één van Europa's beste bewaarde Renaissance kastelen. Het werd gebouwd in 1554 op een basis van enkele duizenden eikenhouten palen, die in de bodem van een meer zijn geslagen. Het is een schitterend renaissancistisch meesterwerk. Het interieur omvat prachtige meubels uit die periode, maar ook schilderijen en jachttrofeeën. Een bezoek aan het kasteel is een dagje uit op zich en iedereen zal er van kunnen genieten. Er is een groot park met een schitterende serie tuinen, de Franse tuin, de boerentuin, en de water tuin. In de zomer omvat de Fuchsia tuin de grootste collectie fuchsia's in Europa. Ook het automuseum is leuk om te bezoeken, er worden ongeveer 300 antieke auto's tentoongesteld.

meer informatie: www.egeskov.dk

# Valdemars Slot
Valdemars Slot is het grootste, in privé bezit zijnde slot van Denemarken. De bouw begon in 1639 in opdracht van Koning Christian IV en was pas vijf jaren later gereed. In de elegante zalen staan voorname rococo-meubelen en kunst uit de periode 1600-1700. Een bezoekje aan het slot, betekent eveneens een bezoekje aan 3 musea. In de noordelijke vleugel ligt het Danmarks Museum for Lystsejlads, met van alles over de geschiedenis van de Deense zeilsport. Bij de molen ligt de zeilende museumboot en in de zuidelijke vleugel, wordt er gewerkt aan de restaurering van historische zeilboten. Op de zolder van het slot, vinden jullie het 1.000 m² grote museum met jachttrofeeën en etnografica.

meer informatie: www.valdemarsslot.dk

# Lille Havfrue
Den Lille Havfrue (de kleine zeemeermin) is een klein bronzen sculptuur gemaakt door de beeldhouwer Edvard Eriksen. De kleine zeemeermin is een symbool van Denemarken. Deze toeristische attractie is geïnspireerd door H.C. Andersen aangezien zij één van zijn sprookjesfiguren is. De kleine zeemeermin is helaas regelmatig het slachtoffer van vandalisme, meerdere keren is haar hoofd afgezaagd evenals andere lichaamsdelen. Gelukkig heeft men nog steeds de uit 1913 stammende gietvormen zodat zij elke keer een nieuw hoofd of arm gegoten krijgt.

# Tivoli
Tivoli heeft een zee aan verschillende attracties, hier is voor ieders smaak wel iets te vinden: bijv. de 63 meter hoge gouden toren 'Det Gyldne Tårn' waar je met de kracht van 1,5 G naar de top van de toren schiet en weer veilig omlaag. In de 'Dæmonen' suis je met een snelheid van 77 km per uur over Tivoli en maak je onderweg maar liefst 3 loops. Fantasie kent hier geen grenzen. Probeer ook 'Den lille Flyver', 'Den flyvende Kuffert' en de vele, vele andere leuke attracties. En wat met een beetje geluk? Probeer de hoofdprijs te schieten, te gooien of te slaan. Na alle inspanningen kunnen jullie in één van de vele restaurantjes en café's even bijkomen en genieten van een hapje en of drankje. De nieuwste attractie van 2006 is het hoogste carrousel ter wereld - het 'Himmelskibet'. Deze attractie is een genot voor het oog, het is een combinatie van een uitzichtsattractie en een draaimolen. Het 'Himmelskibet' vliegt met een vaartje van ca. 70 km per uur door de lucht.

meer informatie: www.tivoli.dk

# Frederiksborg slot
In Hillerød ligt het Renaissancekasteel Frederiksborg Slot. In 1560 kocht Frederik II het 13de -eeuwse landhuis Hillerodsholm. Hij liet het ombouwen tot een jachtslot, dat de naam Frederiksborg kreeg, en verleende het gehucht Hillerod bijzondere rechten, waardoor het kon uitgroeien tot een kleine marktstad. Zijn zoon, Christian IV liet in 1599 het jachtslot afbreken en op de drie kunstmatige eilandjes in het Slotso een nieuw kasteel bouwen. Zijn favoriete bouwmeester, Hans van Steenwinckel Jr, ontwierp een groot deel van het magnifieke bouwwerk. De stijl is onmiskenbaar Hollandse renaissance Tot 1720 fungeerde het kasteel als koninklijke residentie en tot 1840 werden in de kapel de koningen gekroond. Op 17 december 1859 werd het kasteel door een felle brand grotendeels in de as gelegd. Het was die dag zo koud dat het bluswater bevroren was. I.C. Jacobsen, de oprichter van de Carlsberg bierbrouwerijen, stelde geld beschikbaar voor de wederopbouw. Tussen 1860 en 1875 werd het kasteel herbouwd en in 1882 werd het in gebruik genomen als nationaal-historisch museum.

# Louisiania – Humlebaek (Noord Seeland)
Het Louisiana Museum voor Moderne Kunst is gelegen in een schitterend park, dat uitkijkt over Øresund. Het multifunctionele museum omvat grote tentoonstellingsruimtes, een concerthal en een auditorium. Het museum heeft een schitterende collectie van moderne kunst van internationale kunstenaars zoals Arp, Francis Bacon, Calder, Dubuffet, Max Ernst, Sam Francis, Giacometti, Kiefer, Henry Moore, Picasso, Rauschenberg en Warhol. Ieder jaar worden en 6 tot 8 tijdelijke tentoonstellingen van wereldformaat gehouden, waarbij werk wordt getoond van klassieke, gevestigde en opkomende kunstenaars wordt getoond

meer informatie: www.louisiana.dk

# Vikingcentrum
Het Viking Schip Museum is gelegen aan de voet van het Roskilde Fjord, naast de haven van Roskilde. In 1662 werden vijf Viking schepen gered uit de haven en weer opgeknapt. Het museum is speciaal gebouwd om deze vaartuigen te huisvesten en te reconstrueren. De vijf schepen verschillen enorm van elkaar. Ze zijn gebouwd voor verschillende doeleinden, voor verschillende wateren en door andere vikingen en belichten het werkgebied van de scheepsbouw van de vikingen. Het museum is zijn eigenlijke doel ontgroeid en nu zijn er nog meer Noord-Europese boten te bezichtigen. Naast het museum is een kunstmatig eiland aangelegd waar archeologische workshops worden gehouden en waar educatieve instituten te vinden zijn.

meer informatie: www.vikingeskibsmuseet.dk

# Mons klint
Mons Kilt is een kalkklif formatie aan de oostkust van het eiland Mon. Deze witte kliffen rijzen 188 meter boven de zee uit en zijn waarschijnlijk de meest herkenbare natuurlijke kenmerken in Denemarken. Het gebied is fantastisch om in te wandelen, zowel op de ondergelegen, wilde stranden als in de weelderige groene bossen in het omliggende gebied. Hoewel Mons Klint één van Denemarkens meest populaire stranden is het opmerkelijk schoon en onontwikkeld.

# Legoland
Legoland Denemarken in Billundheeft zichzelf de laatste dertig jaar gewijd aan kinderen. Het complex is opgebouwd uit meer dan 45 miljoen legosteentjes. Sinds de opening heeft het park al meer dan 25 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Het staat vol met unieke attracties, bouwwerken en shows, zoals het schitterende 'Adventure Land', het spannende 'Jungle Path' en het onvergetelijke 'black theatre'.

meer informatie: www.legoland.dk

# Hans Christian Andersen Museum
Het Hans Christian Andersen Museum in Odense wordt bestuurd door de Ugly Duckling Foundation, een non-profit organisatie, opgezet om het publiek Hans Christian Andersen en zijn werk te leren begrijpen en er van te genieten. Het museum is gevestigd in de plaats waar hij is geboren en opgegroeid en is nu de grootste attractie van de stad. Het huisvest veel interessante collecties, waaronder illustraties en plaatjes, tentoonstellingen over het leven van de schrijver, en een grote bibliotheek met Deense en buitenlandse uitgaven van zijn werken.

meer informatie: museum.odense.dk