Bezienswaardigheden en aanbiedingen

Informatie Curacao

Hier vindt u informatie en inspiratie voor een vakantie Curacao. Curacao is het grootste van de ABC-eilanden en ligt in het zuidwesten van de Caribische Zee. De afstand tot Venezuela is slechts 70 km. Curcao is ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Hij maakte voor het eerst melding van het eiland in 1502. Ojeda vond de oorspronkelijke inwoners, een stam van de Arawak-indianen, blijkbaar nogal fors, want hij noemde het eiland 'Isla de los Gigantes' (eiland der reuzen).

Curaçao vormt samen met Bonaire, en Aruba, de Benedenwindse Eilanden. Curaçao bestaat uit het eiland Curaçao en het eiland Klein Curaçao, dat 10 kilometer vanaf de oostkust ligt. Het hoogste punt is de Sint Christoffelberg met 375 meter. Curaçao heeft zes natuurlijke havens, ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft uitgehold. Aan de zuidwestkant ligt de grootste daarvan, het Schottegat, de haven van Willemstad. Gezegd wordt dat dit de grootste natuurlijke haven ter wereld is.

Informatie Curacao

Hoofdstad: Willemstad

Taal: Nederlands, Papiaments, Engels

Staatsvorm: Constitutionele Monarchie

Religie: Katholiek (80%)

Munteenheid: Antiliaanse gulden

Tijdsverschil: zomer 5 uur vroeger, winter 6 uur vroeger

Beste reistijd Curacao: gehele jaar geschikt. Kijk hier voor de weersverwachting Curacao.

Booking.com

Wat zijn leuke bezienswaardigheden tijdens een vakantie op Curacao?

1. Willemstad
Willemstad is de hoofdstad van Curacao en telt ca 30.000 inwoners. De stad biedt op het eerste gezicht een oer-Hollandse aanblik, met zijn statige panden en zijn bruggen. Wie echter langer de tijd neemt voor het observeren van de stad, ziet dat dit toch schijn is. De drijvende markt, de kleurrijke kleding, de zeer gemengde samenstelling van de bevolking, dit alles maakt wel duidelijk dat het hier om een exotisch oord gaat. Willemstad – althans de historische binnenstad en het kleurrijke aanzicht van de haven, het havenfront – is door de Unesco benoemd tot werelderfgoed. Het gaat hier om delen van de stad, maar ook specifieke gebouwen bijvoorbeeld Fort Amsterdam, de synagoge, het Penha-gebouw en het Riffort. De typisch Nederlandse gevelstijlen gecombineerd met andere culturele invloeden, zoals Spaanse en Afrikaanse, maken het eiland tot een schatkamer vol historisch erfgoed.

Je kunt de stad per trolleytrein bezichtigen en zo de meest in het oog springende attracties allemaal in één keer aandoen, en eventueel alle bezienswaardigheden later nogmaals grondiger bezoeken. Veel bezienswaardigheden liggen op korte (loop)afstand van elkaar.

uitgaan
Curacao kent een bruisend nachtleven, waar u tijdens uw vakantie zeker even van moet genieten. Je kunt tot in kleine uurtjes doorfeesten in de talrijke bars en andere uitgaansgelegenheden. In Willemstad vind je veel restaurants waar je een snack kunt halen, maar ook kun je dineren in een van de gespecialiseerde restaurants van de stad. Uiteraard kun je in diverse hotels een bezoek brengen aan het casino.

2. Klein Curacao
Klein Curaçao is een eiland van drie vierkante kilometer groot, gelegen op tien kilometer afstand van Curaçao en op twintig kilometer van Bonaire. Het is een klein, kaal, onbewoond rotseilandje, dat als vogelbroedplaats fungeert. De wateren rond Klein Curaçao bieden goede duik- en snorkelmogelijkheden. Er zijn veel bedrijven die tours naar Klein Curaçao organiseren.

3. Duiken en snorkelen
Veel toeristen gaan op vakantie naar Curaçao om te duiken of te snorkelen. Er zijn dan ook meer dan zestig duikplaatsen waar zowel de beginner als de ervaren duiker kan gaan duiken. Het eiland heeft een van de mooiste duiklocaties van het Caribische gebied. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd vanaf de kant het water in kunt en dus van een boot afhankelijk bent om je naar de plaats te brengen waar dit wel kan. Voor een tripje met de boot moet je vaak wel betalen.

Top 5 duiklocaties op Curacao

1. Playa Kalki
Een van de mooiste duiklocaties op Curaçao is Playa Kalki, dat ook wel Alice in Wonderland wordt genoemd. Duikers, snorkelaars en zonaanbidders vinden hier een de perfecte plek voor een dagje strand. De naam 'Kalki' (kalksteen in Papiamento) verwijst naar het kalksteen in de kliffen. De kleine inham ligt in Westpunt, juist onder Kura Hulanda Lodge. Er zijn geen voorzieningen op het strand. Let op het strand ligt vol verkalkte koraalresten en voelt daarom aan als een kiezelstrand, het is dan ook minder geschikt om te zonnen.

2. Mushroom Forest & the Cave
Deze plek kan niet van de kant bereikt worden en is een van de mooiste duikstekken van het eiland.Het wordt Mushroom Forest genoemd vanwege het grote aantal geweldige sterkoralen, die op het zandplateau tot een "paddenstoelenbos" zijn gegroeid. De paddenstoelenvorm ontstaat doordat de koralen aan de basis door de groei van Venusmosselen en sponzen vernietigd worden. Hierdoor zijn uitstekende schuilplaatsen voor vele zeedieren ontstaan. In dit bos kan men makkelijk het richtingsgevoel verliezen, dus een kompas kan van pas komen. Er is ook een grote grot in de kliffen waar men scholen jonge vis kan vinden. Af en toe is er zelfs een verpleegstershaai slapend onder de rotsen te vinden. Er zijn veel verschillende soorten vis en koraal te vinden, waaronder bloemenkoralen, gigantische hersenkoralen, anemonen, schildpadden, egelvissen, koffervissen, snappers. papegaaivissen, baarzen, harlekijnvissen, soldaatvissen, gevlekte murenes, groen murenes, langoesten en mosselen.

3. The Valley
Uniek en divers! The Valley, ook wel Port Marie genoemd, behoort tot de top-5 locaties op het eiland en dat is niet zonder reden. Twee vitale, parallel aan elkaar lopende riffen, met een 'vallei' ertussenin, geven het drukke rifleven een aangenaam thuis. Je treft er vissen aan die op andere locaties tot de zeldzaamheden behoren, zoals paartjes kornetvisjes. Van tijd tot tijd worden er kleine verpleegsterhaaien gesignaleerd.

4. Superior Producer
In november 1977 verliet tijdens ruw weer de Superior Producer, een onder Panamese vlag varende voormalige Nederlandse kustvaarder, te zwaar beladen de haven van Willemstad. Net buiten de haven kapseisde het schip en zonk binnen enkele minuten naar de bodem. De bemanning wist zich te redden. Binnen de kortste keren hadden sportduikers de lading van het schip al dan niet legaal gelicht. Het vrachtschip ligt nog altijd op circa 34 meter diepte en is een van de fraaiste wrakken van de gehele Caribische Zee. Zowel vanaf de kust als per boot is de Superior Producer eenvoudig te bereiken. De duikplek is met een gele parkboei gemarkeerd. Een fascinerende duik voor ervaren duikers.

5. Tugboat
Geliefd plekje voor zowel snorkelaars als duikers. Op amper vijf meter diepte ligt hier het nog in zeer goede staat verkerende wrak van een sleepboot. De Tugboat ligt nabij de oostelijke rand van de Caracasbaai. Het water is er over het algemeen vrij kalm en rustig. Parkboei nummer 8 ligt vlak bij de kust en het wrak ligt noordelijk van de boei. De sleepboot is prachtig begroeid met de meest kleurrijke koralen. Voor onderwaterfotografen een tip: de zon staat pas in de loop van de middag goed voor het maken van onderwaterfoto's van de sleepboot. In de ochtend ligt het namelijk in de schaduw van de hoge rotsen. Tevens een ideale plaats voor het maken van een nachtduik. Links van het wrak, richting zee ligt een rif dat op ongeveer 9 meter diepte begint en doorloopt tot op circa 30 meter. De wand is bedekt met het meest schitterende koraal, sponzen en gorgonen.

Tip: 5 redenen waarom jouw wereldreis moet eindigen op Curacao