Wijs op reis naar Chili

Reisadvies Chili

Hier vindt u belangrijk reisadvies en tips over reizen naar Chili o.a. welke inentingen en vaccinaties worden aanbevolen of hoe kan ik mij het beste vervoeren in Chili. Kortom ga wijs op reis naar Chili.

Heb ik een visum nodig voor mijn reis naar Chili?
Je hebt moet voor je reis naar Chili in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Chili nog tenminste 6 maanden geldig is. Voor een bezoek aan Chili heb je geen visum nodig. Voor meer informatie kun je terecht bij de Chileense Ambassade in Den Haag. Denk er ook aan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden. Tip: zet je documenten op een beveiligde plek op internet, zodat je er altijd en overal, indien nodig, makkelijk bij kunt.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Chili vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Welke inentingen voor Chili worden aanbevolen?
Inentingen tegen Hepatitus A, DTP en Tyfus worden dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD. Bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Chili kent geen malaria.

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten

Kan ik met euro's betalen in Chili?
Het officiële betaalmiddel in Chili is de Chileense Peso: Voor 1 euro krijg je ongeveer 765 CLP (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. Ook worden reglmatig Amerikaanse dollars geaccepteerd. Op veel plaatsen kun je geld Pinnen met de pincode van je creditcard, Europas of Giromaat bij de geldautomaten. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd: Mastercard en Visa worden het meest gebruikt, maar ook Diner`s Club en American express geven zeker geen problemen. Travellercheques (liefst in US$) kun je in de grotere steden inwisselen bij de "Casa de Cambios"; daarbuiten is dit erg moeilijk.

Welke taal spreken ze in Chili?
De voertaal in Chili is Spaans. De Chileense uistpraak is zachter en ronder dan het Spaans dat in Spanje wordt gesproken. Ook kent het Chileense Spaans bijzondere eigen woorden, mogelijk zo ontwikkeld door de geïsoleerde liggen “achter de Andes, tegen de Stille Oceaan". In de bergen in Noord Chili en in Zuidelijk Chili leven indianenvolken, die hun eigen taal nog spreken. De grootste volken zijn de Aymara in het Noorden en de Mapuche in het Zuiden. In het algemeen spreekt men hier ook Spaans.

Met het `gewone` Spaans kun je in Chili prima terecht. Verder wordt er in de grotere steden redelijk Engels gesproken. Als je geen Spaans spreekt is dit dus geen probleem, maar om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken en vooral in het Noorden en Zuiden buiten de begaande paden te gaan, raden we je aan om vooraf tijd te besteden aan het leren van het Spaans en een reiswoordenboekje mee te nemen.

Post en email
Het versturen van brieven en kaarten vanuit Chili is betrouwbaar. Een brief of kaartje naar Nederland kost ongeveer € 0,75. In de grote steden van Chili zijn veel internetcafe's waar je kunt mailen en internetten. Als je mobiel wilt bellen in Chili heb je een zgn triband toestel nodig. Dit kun je checken bij je provider.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
Chili kent zelf een zomertijd en daarom is het er slechts 4 uur vroeger ten opzichte van de Nederlandse wintertijd maar tot wel 8 uur vroeger ten opzichte van onze zomertijd. Lees verder .....

Luchthavenbelasting Chili
Europeanen hoeven geen luchthavenbelasting te betalen in Chili voor internationale vluchten. Voor binnenlandse vluchten bedraagt de luchthavenbelasting ongeveer 7 USD, deze moet je ter plekke betalen.

Vervoer in Chili
Ondanks de bizarre topografie is Chili een van de makkelijkste landen om in te reizen. Chili kent goede wegen en een efficient en betrouwbaar openbaar vervoer. Een dicht netwerk van bus- en vliegverbindingen maakt de meest afgelegen plaatsen dagelijks bereikbaar. Ook met de trein kun je in centraal Chili verschillende bestemmingen makkelijk bereiken. Alleen ten zuiden van het merengebied is het niet meer mogelijk om over land naar Vuurland aan de zuidpunt van Chili te reizen. Hiervoor moet men of 'oversteken' naar Argentië aan de andere kant van de Andes, of de boot nemen vanaf Puerto Montt.

De doorgaande wegen in Chili (vooral de belangrijke Carretera Panamericana van noord naar zuid) zijn voor een groot deel geasfalteerd. Chili heeft een prima busnet, met frequente en snelle bussen. Vooral op de lange afstanden zijn de bussen comfortabel; meestal w.c. aan boord en vaak is koffie of thee inbegrepen. Bussen vertrekken uit de steden vanaf centrale busstations, `terminal de buses` genoemd. De busstations zijn vaak goed georganiseerd, met kiosken, cafés en restaurants, en met loketten van de verschillende maatschappijen. Santiago is het knooppunt voor alle langeafstandsbussen en bezit vier verschillende busstations van waaruit de bussen naar alle delen van het land vertrekken. Reizen per bus is een goedkoopste manier van reizen in Chili.

Wie van nostalgie en meer ruimte houdt kan naar het zuiden toe kiezen voor de trein. De `VIA SUR` van Santiago naar Concepción, Temuco en Puerto Montt is de belangrijkste spoorlijn van Chili met meerdere treinen per dag.

En waar in het verre zuiden de wegen ophouden vormen een aantal bootverbindingen een goede manier om kennis te maken met de fjorden van Patagonië. In het zuiden zijn verder interessante bootexcursies te maken naar pinguinkolonies en grote gletsjers die in zee uitmonden.

Gezien de enorme afstanden loont het de moeite ten minste een gedeelte van de binnenlandse reis per vliegtuig af te leggen. De Chileense maatschappijen vliegen met goede, moderne vliegtuigen en de service is over het algemeen gelijk aan die binnen Europa. Drie binnenlandse maatschappijen beheersen het luchtruim in Chili, en beconcurreren elkaar met goedkope aanbiedingen: Lan Chile, Ladeco en National. Naar de meeste grote steden gaan vanuit Santiago dagelijks vluchten. Lan- Chile vliegt 2 a 3 maal per week naar Paaseiland.

Aanbevelenswaardig voor reizigers met weinig tijd is een binnenlandse airpass, de `Visit Chile Pass`; waarmee men binnen 21 dagen geheel Chili (met inbegrip van Paaseiland), danwel Noord- of Zuid-Chili kan bereizen per vliegtuig. Voorwaarde is dat de coupon al in Europa in combinatie met het transatlantisch ticket gekocht moet worden.

Veel afgelegen gebieden van Chili zijn niet of moeilijk met het openbaar vervoer te bereizen. Je bent dan aangewezen op georganiseerde excursies of je moet liften. Een (huur)auto is dan een goede oplossing, en biedt de meeste vrijheid.

Een auto huren in Chili is makkelijk, waarbij de grote (veelal internationale) maatschappijen het voordeel hebben van goede service en kantoren over het hele land (bij pech snel een andere auto, en de mogelijkheid de auto aan het eind van je reis ergens anders in te leveren). Blijf je op de hoofdwegen dan is een gewone personenauto voldoende. Zo niet, huur dan in verband met de vele slechte wegen in Chili (vooral in het Grote Noorden) een `camioneta` (2- of 4-persoons`pickup`) of `four-wheel drive` (4WD).

Festivals en feestdagen
Chili kent als katholiek land de meeste Nederlandse feestdagen. Kerstmis is wat minder uitbundig, maar de aanloop naar Kerst is wel van belang. Daarnaast wordt de dodenherdenking (allerzielen en allerheiligen) uitgebreider gevierd dan bij ons. De onafhankelijkheid van Chili wordt gevierd op 18 september.

De belangrijkste festivals en vrije dagen zijn:

  • 01 januari Nieuwjaarsdag
  • 21-23 april Pasen
  • 01 mei Dag van de arbeid
  • 15 augustus Mariahemelvaart
  • 18 & 19 september Onafhankelijkheidsdag
  • 01 november Allerheiligen
  • 08 december María onbevlekt ontvangen
  • 25 december Kerstmis
  • Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel banken, organisaties en winkels gesloten zijn.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken
Isabel Allende heeft veel boeken geschreven die de sfeer van Chili goed weergeven. De onderstaande boeken zijn verkrijgbaar bij uitgeverij Wereldbibliotheek: Het huis met de Geesten; Eva Luna; Paula; Afrodite; Fotuna's dochter; Portret in sepia
De mooiste van Pablo Neruda, Pablo Neruda - Uitgeverij Contact
Selected Poems, Pablo Neruda - Mariner Books
Charmante wijnen van Chili, Hubrecht Duijker – Spectrum
Chili, mensen, politiek, cultuur, Nick Caistor - KIT
Het verhaal van de kat die de meeuw leerde vliegen, Luis Sepulvéda -Uitgeverij Ploegsma

Reisgidsen
South America on a shoestring – Lonely planet (engels)
Chile and Easter Iland - Lonely Planet (engels)
Trekking in the Patagonian Andes – Lonely planet (engels)
Full Circle, Luis Sepulvéda – Lonely planet (engels; deels autobiografie en deels reisverhaal)
Footprint Chile Handbook: The Travel Guide - Footprint Handbooks
Reishandboek Chili – Elmar Reishandboeken
Chili (met routekaarten en plattegrond van Santiago) – Lannoo

Meer tips over reizen naar Chili:
Lonely Planet - Chili
Chili.pagina.nl
Rondreis Chili
Chili informatie - Reizendoejezo
Rondreis Chili

Nuttige adressen
Ambassade van Nederland, Las Violetas 2368, Santiago (00 56 2) 2236825
Ambassade van België, Providencia 2653, 11e verdieping (00 56 2) 2321071