Kaart van Parijs met bezienswaardigheden en metro

Plattegrond Parijs

Op de onderstaande plattegrond van Parijs met bezienswaardigheden kun je inzoomen op het grootste deel van de meer dan 1800 geclassificeerde monumenten, 180 musea en 145 theaters die zich in het centrum van Parijs bevinden. Door op de bezienswaardigheden in de plattegrond te klikken kun je via Google Maps een afbeelding bekijken. De RATP verzorgt het openbaarvervoersysteem waarmee je overal in Parijs kunt komen. De metro met 14 genummerde lijnen doorkruist de stad en de RER met treinen naar de voorsteden en vliegvelden, zijn de snelste manier om je te verplaatsen, Bussen met zo'n 60 lijnen zijn een goede manier om de stad te zien, maar tijdens spitsuren niet aan te raden. Dankzij Thalys en NS International wordt de afstand tussen Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs steeds korter en dus ideaal voor een weekendje weg

Plattegrond Parijs centrum met bezienswaardigheden

Openbaar vervoer in Parijs

Het openbaar vervoer in Parijs wordt verzorgd door de RAPT en omvat de metro, busroutes, stadstreinen (RER) en trams (er zijn vier lijnen, maar deze gaan niet door het centrum).

Kaartjes & passen

T+ kaartjes mogen gebruikt worden in de metro, RER en de bus en kunnen gekocht worden op de metrostations, in de bussen, bij de toeristenbureau's en in tabacs (tabakszaken). Losse kaartjes kosten € 2, per 10 stuks (un carnet) betaal je € 16.

De Mobils pas geeft onbeperkt reizen met bussen, RER en metro in verschillende zones voor één dag en kost € 7,30 voor volwassenen in zone 1 en 2 (In deze zones liggen de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs)

De Paris-Visite pas geeft onbeperkt reizen met de bus, RER en metro en ook de kabeltrein in Monmatre voor 1,2,3, of 5 dagen en onderscheidt twee zones 1-3 en 1-6 (inclusief vervoer naar vliegvelden, Versailles en Disneyland Parijs). Bovendien krijg je met deze pas korting op alle topattracties. Een pas voor één dag voor zones 1-3 kost € 12,85.

Voor Carte Orange heb je een pasfoto nodig. Er zijn weekkaarten (hebdomadaire) geldig van maandag tot zondag, of maandkaarten (mensuel) geldig vanaf de eerste van de maand. Deze kaart is het voordeligst als je verblijf een week duurt en begint op een maandag.

Metro in Parijs

De ondergrondse is de beste en snelste manier om door de stad te reizen. Het netwerk functioneert dagelijks van 5.20 - 1.20 's nachts (2.20 op zaterdag) en is verdeeld in vijf zones; zone 1 en 2 bedekken het centrum van Parijs. Hieronder ziet u de plattegrond van de metro van Parijs!

Plattegrond metro Parijs

RER exprestreinen

Deze exprestreinen naar de voorsteden zijn verbonden met het metronet en rijden dagelijks van 4.45 - 1.30 's nachts. Met minder haltes reis je met de RER sneller naar de voorsteden dan met de metro.

Bussen in Parijs

De bus rijdt maandag tot zondag tussen 5.30 en 20.30 's avonds, met op zondag een beperktere dienst op sommige routes. Kaatjes kun je kopen bij de chauffeur of je kunt je RATP pas gebruiken. Kaartjes moet je afstempelen in de machine naast de chauffeur in de bus of je toont je pas aan de buschauffeur.

Nachtbussen
Behalve taxi's is de enige manier van nachtelijk openbaar vervoer de Noctilien, die doordeweeks om de 17 minuten rijde en in de weekends om de 10 minuten tussen 0.30 's nachts en 5.30 uur.

Autorijden in Parijs

Je kunt beter niet autorijden in Parijs. Er zijn vaak opstoppingen en de emoties kunnen hoog oplopen. Parkeerruimte is beperkt en duur. Als je met de auto komt, kies dan een hotel met parkeerruimte of zoek een parkeerplaats met bewaking buiten het centrum.