Informatie St. Maarten

Hier vindt u informatie en inspiratie voor een vakantie St. Maarten. St. Maarten wordt al 350 jaar door twee mogendheden gedeeld: het Noordelijk gedeelte is Frans en het Zuidelijk gedeelte behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden. Er is echter geen zichtbare grensovergang, je kunt zonder belemmering tussen beide delen heen en weer reizen. Op het Franse deel wordt volop Frans gesproken, de bewegwijzering is Frans en de Euro is een volledig geaccepteerd betaalmiddel.

Daarentegen wordt op het Nederlandse gedeelte Engels (!), en eerlijk gezegd is er weinig wat je aan Nederland doet denken op dit deel van het eiland. Betalen doe je ook met Dollars, hoewel officieel de Antilliaanse Gulden het betaalmiddel is.

Jaarlijks bezoeken ruim een half miljoen mensen St. Maarten. Deze toeristen komen voor de prachtige natuur, de mooie vergezichten en om te snorkelen en te duiken. En op het Franse gedeelte kun je genieten van schitterende baaien met mooie zandstranden, waar vaak verrassend leuke restaurantjes en barretjes zijn. Liefhebbers van uitgaan en een gokje moeten op het Nederlandse gedeelte zijn: in Philipsburg zijn tal van uitgaansgelegenheden, (taxfree) winkels, restaurants en casino's. In Philipsburg, de hoofdstad van Sint Maarten, staan meer dan 500 pastelkleurige winkelgebouwen in Nederlandse stijl waar je allerlei luxeartikelen 25 - 50 procent onder de normale prijs kunt kopen.

Philipsburg wordt regelmatig aangedaan door cruiseschepen met Amerikaanse toeristen die een dagje komen winkelen.En als je in een typisch Caribische omgeving wilt winkelen, moet je beslist naar de zaterdagmarkt in Philipsburg.

Eten en drinken
Het eten op Sint Maarten bestaat voornamelijk uit veel tropishe vruchten, vis en soep. De Antilliaanse keuken is een mengeling van verschillende invloeden, zoals de Europese en de Creolse keuken. De restaurants op Sint Maarten zijn zeer uiteenlopend en voor elk wat wils.

Guavaberry is de legendarische volkslikeur van Sint Maarten/St. Martin. Het is voor het eerst honderden jaren terug in huiselijke kring gemaakt. Het wordt gemaakt van rum, rietsuiker en wilde St. Maarten Guavaberries. Op de bergen die in het midden van het eiland staan word het zeldzame fruit gevonden. De likeur is een onderdeel van de lokale cultuur geworden. Het is een gewaardeerd symbool uit vroegere tijden.

Natuur
Als resultaat van constante aardverschuivingen en veel vulkanische activiteit, bestaat St. Maarten uit verschillende lagen en vele heuvels. Pic Paradis is het hoogste punt van het eiland en ligt op 1392 meter. Er zijn vele baaien en kreekjes langs de kust van het eiland met een combinatie van zout en vers water. Eén van de grootste lagoons in het Caribische gebied is de Simpson Bay Lagoon, welke aan de westkant van het eiland ligt.

De Caribische zee herbergt een ongelooflijke diversiteit aan zeeleven. St. Maarten is omgeven met koraalrif, waar een variëteit aan onderwater flora en fauna gevonden kan worden. Grote scholen vissen worden gevonden in de inkepingen en holen van het rif. Andere bewoners van het rif zijn de stervis, de caribische 'Gewervelde Kreeft', de 'Queen Conch' en 'Queen Angelfish', welke makkelijk te herkennen is aan de paarse en gele kleuren.

Er zijn ook diverse soorten schildpadden te vinden, zoals de Hawksbill, Loggerhead en Leatherback schildpadden. Ze kunnen gezien worden in het zuidelijke en oostelijke gedeelte van het eiland.

Informatie St. Maarten

Hoofstad: Philipsburg

Oppervlakte: 34 km2

Aantal inwoners: 34.000

Regeringsvorm: Onderdeel van de Koninkrijk der Nederlanden

Taal: Frans, Engels

Munteenheid: Antiliaanse Gulden, Amerikaanse dollar, Euro

Tijdsverschil: zomer -6 uur, winter -5 uur

Vliegtijd rechtstreeks vanaf Amsterdam: 9.15 uur

Beste reistijd St. Maarten: november t/m april (zie hieronder de weersverwachting voor St. Maarten)

Weersverwachting St. Maarten

Het klimaat op de Bovenwindse eilanden is tropisch en er schijnt bijna altijd de zon. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 28-30°C. Er valt meer regen dan op de Benedenwindse eilanden. Over het hele jaar valt er ruim een halve meter regen en meestal in korte hevige buien. De meeste regen valt in de periode van mei tot november.

Weersverwachting Philipsburg

PHILIPSBURG WEATHER

Kaart van St. Maarten

Boek hier voordelig je hotel op St. Maarten!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!