Bezienswaardigheden en informatie

Kroatië

Kroatie is een bestemming die steeds meer aan populariteit wint. De lange kustlijn langs de Adriatische Zee biedt optimaal zon, zee en strand plezier. In het Noorden is met name het schiereiland Istrië bekend, daar kan je ook duiken en de heldere onderwaterwereld van Kroatië bewonderen. Hier vindt u informatie en de belangrijkste bezienswaardigheden voor een vakantie Kroatie.

Natuur en cultuur liggen in Kroatië vaak op minder dan een steenworp afstand van elkaar. Stranden die herinneringen oproepen aan tropische paradijzen en kristalhelder water, waarop en waarin van alles te ontdekken valt, liggen uitnodigend voor de toeristen klaar. Je vindt er zowel rust als ruimte. Ook is er een uitgebreid nachtleven als je daar van houdt. De bevolking is vriendelijk en is bereid het je naar de zin te maken, zonder je lastig te vallen of je in het keurslijf te dwingen.

Informatie Kroatie

Hoofdstad: Zagreb

Oppervlakte: 56.594 km2

Aantal inwoners: ca 4,4 miljoen

Taal: Kroatisch

Religie: Rooms-Katholiek (86%), Orthodox (4%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Kuna

Dubrovnik

Bezienswaardigheden Kroatië

Tijdens de zomer reizen veel toeristen af naar de kust van Kroatie. Van Umag tot Pula strekt zich langs de kust één van de grootste vakantieoorden van het Middellandse zeegebied uit. Bijna naadloos lopen de hotels, appartementen, campings en sport- en recreatiecentra in elkaar over. Omringd door vakantiecomplexen vormen de fris geschilderde stadjes het romantisch decor en de sfeervolle ambiance voor een aangename mediterrane vakantie. De visser vaart zoals vroeger nog dagelijks uit, maar het grootste deel van zijn inkomen verdient hij met de kamers die hij zomers verhuurt.

# Dubrovnik
Bij een bezoek aan Kroatie mag u zeker ook een bezoek aan Dubrovnik, ook wel koningin van de Adriatische Zee genoemd. "Voor geen geld ter wereld verkopen wij onze vrijheid", was het moto van de stad. Als een kleurige bloem ligt de 'parel van de Adriatische Zee' in de turkooiskleurige zee, goed beschermd door geweldige muren. De binnenstad is door Italiaanse bouwmeesters kunstig vormgegeven. Toen Dubrovnik tijdens de Balkanoorlog door de Serven beschoten werd, kwam de wereld dan ook in opstand. Iedereen wist dat dit historische kunstwerk onvervangbaar was. Tegenwoordig is de oorlogsschade grotendeels verholpen.

Een stadswandeling kunt u het best beginnen op de klassieke manier, met een wandeling over de vestingmuren. Deze imposante verdedigingsmuren van 25 meter hoog en tussen de vier en zes meter dik omringen het fort. Het uitzicht vanaf de muren over de wijde zee en de duizenden daken is fascinerend. Vanaf de vestingmuren maakt men ook kennis met de heldere opbouw van de stad. Twee hoofdingangen, de Pile- en Plocepoort geven toegang tot het autovrije Dubrovnik, met als kloppend hard de Placa, de hoofd- en winkelstraat. Hier waar elegante burgerpaleizen oprijzen en waar men langs kleurige winkels flaneert, zijn ook de cafés, waarin men elkaar ontmoet bij een kava-koffie en geniet van het schoon dat voorbij schuift.

De Placa is ontstaan doordat men de zeearm dichtte die het eiland van het vasteland scheidde. Dit is tot op heden nog te zien: De Placa leidt rechtstreeks naar de oude stadshaven. Niet ver van de haven liggen de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Sponzapaleis, het raadhuis en de dom. Het rectorenpaleis is een meesterwerk van renaissancegebouw. Daarin resideerde ooit de gekozen rector als hooggeplaatst politicus. Het geestelijke centrum wordt gevormd door de St.-Blasiuskathedraal, die aan de beschermheilige van de stad is gewijd.

Meer aanraders om te bezichtigen tijdens uw vakantie Kroatie zijn:

• Amfitheater: De arena in Pula uit de Romeinse tijd
• Rovinj: Stadje met mediterrane sfeer in smalle straatjes
• Motovun: Stadje met Historische omwalling en fantastisch uitzicht
• Grozjan: Klassieke muziek in kunstenaarsdorp
• Eufrasiusbasiliek in Porec, byzantijnse bouwkunst uit de 6de eeuw.
• "Dodendans" op middeleeuwse fresco's in Beram
• Brionische Eilanden: Safaripark en elegante huizen in curieus nationaal park
• Labin: Schilderachtige stad op een rots
• Hum: Kleinste stad ter wereld (tien huizen)

Handige links:

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Kroatie!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!