Last minute hotels en bungalows

Weekendje Texel

Booking.com

Met een omvang van 170 km2 is Texel het grootste Waddeneiland. Bekend vanwege haar schapen en met name het Texelse wol. Een weekendje Texel staat garant voor een hoop plezier en dat je er echt even helemaal uit bent. Texel kreeg in 1415 als geheel (zeven dorpen) stadsrechten. Het landschap varieert van polders en brede zandstranden tot duinen, grasland, heide, bos en kwelders. De Hoge berg (15,3 m) is de kern van het eiland. Deze keileemmorene uit de voorlaatste ijstijd is met de tuunwallen eromheen landschapsmonument. De Zandkuil op de helling is Nederlands enige insectenreservaart, met graafbijen en –wespen. Vlakbij ligt de begraafplaats der Georgiërs (die in 1945 sneuvelden tegen de Duitsers).

Zeescheepvaart (V.O.C.) in de 17de en 18de eeuw en later walvisvaart en visvangst zorgden voor welvaart op Texel. De haven van Oudeschild in het zuidoosten was het centrum. Den Burg is met 7000 inwoners de hoofdplaats van het eiland. In ca 1300 kreeg Den Burg een cirkelvormige wal met gracht, wat nog zichtbaar is in het stratenpatroon. Op de vroegere schapenmarkt Groeneplaats, waar nu het stadhuis staat, vindt de eerste maandag van september de schapenfokdag plaats.

De Koog bestond rond 1900 uit een kerkje met wat huizen en boerderijen. De eerste toeristische voorziening was het Badhotel, later Hotel Prinses Juliana. Heden ten dage vinder er 25.000 toeristen logies. De Dorpsstraat biedt cafés, snackbars en disco's. Publiekstrekkers zijn zwemparadijs Calluna en Ecomare. Den Hoorn ligt op een keileembult. Het uit 1425 daterende witte hervormde kerkje met zijn spitse torentje zou het meest gefotografeerde van Nederland zijn. Het unieke 450 ha grote natuurgebied De Slufter, waar de Noordzee, vrij toegang heeft, is begroeid met zoutminnende vegetatie als Engels gras en lamsoor. Het is een belangrijk broed- en foerageergebied voor veel vogelsoorten. De Slufter en het naastgelegen De Muy, waar leperaars broeden, zijn uitstekende wandelgebieden.

Handige links:

Weerbericht Texel

Hier vindt u het weer voor de komende 7 dagen op Texel. Handig als u een weekendje Texel gaat plannen.

TEXEL WEATHER