Bezienswaardigheden en weerbericht

Weekendje Leiden

Vindt hier de beste deals voor een weekendje Leiden!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

De oude stad van Leiden is gebouwd op een vliedheuvel op het punt waar de Oude en de Nieuwe Rijn samenkomen. Leiden werd in 1047 geplunderd en verscheidende keren belegerd voordat het een welvarende lakenstad werd. De inwoners kregen een universiteit of vrijstelling van belasting als beloning voor het verzet tegen de Spanjaarden in 1574, en kozen elegant voor de eerste optie. Die overwinning, Leidens Ontzet, wordt jaarlijks op 3 oktober gevierd met allerlei festiviteiten, zoals een grote optocht, een kermis en massale consumptie van gratis haring en wittebrood. Maar afgezien van 3 oktober is een weekendje Leiden een feest om mee te maken.

Bezienswaardigheden Leiden

Leiden kwam in verval toen de lakenindustrie taande, met als positief resultaat dat veel van de oude stad bewaard is gebleven. Uitzonderingen zijn een wijk waarin 220 huizen werden verwoest door een buskruitontploffing op een schip in 1807 (nu het Van der Werff-park) en bomschade in de Tweede Wereldoorlog. Maar ze blijft een stad met heel veel charme. Met de twee rivierarmen, een netwerk van grachten en vele belommerde kaden, is de algehele indruk verrukkelijk. Een ochtendwandeling door de straten en langs het water (voor de luieren onder ons is er een rondvaart) is een must, waarbij er in elke bocht schilderachtige hoekjes en architectonische juweeltjes te zien zijn. Rembrandt werd hier geboren en zou de stad nog steeds herkennen.

Onder de historische gebouwen zijn er te veel om op te noemen, zoals de Burcht, twee oude stadspoorten (de Zijpoort en de Morspoort), het 13e eeuwse Gravensteen, de indrukwekkende 15e eeuwse St.-Pancraskerk, de St-Pieterskerk, de Oude Waag, de Latijnse School uit 1599 en de 17e eeuwse stadstimmerwerf.

Maar Leiden is niet alleen een stad met fascinerende gebouwen. Er is een overdaad aan interessante winkels, allerlei gelegenheden om te eten en te drinken. Eén daarvan is Oudt Leyden, het oudste pannenkoekenhuis ter wereld, met het typische Delftsblauw (waar Winston Churchill ooit een enorme pannenkoek at).

Hoogtepunten weekendje Leiden

- De grote markt gehouden aan de oevers van de Rijn, elke woensdag en zaterdag, volgens een 900 jaar oude traditie.
- De vele hofjes in het stadscentrum, vredige enclaves waar de tijd lijkt stil te staan.
- Verrassende muurgedachten die overal in de stad zijn aangebracht.
- Het pesthuis, gebouwd voor patiënten maar nooit gebruikt, nu de ingang van het grote natuurhistorisch museum, Naturalis.
- De oude Korenmolen (molen De Valk), thans museum.
- De Hortus Botanicus, de oudste botanische tuin van Nederland en één van de oudste ter wereld

Weerbericht Leiden

LEIDEN WEATHER

Aanbiedingen weekendje Leiden