De leukste bezienswaardigheden in Drenthe

Weekendje Drenthe

Drenthe kent vele prachtige bezienswaardigheden. Deze mooie provincie staat bekend om zijn rust, ruimte, schaapskuddes, veen, prachtige heidevelden en hunebedden. Maar er is meer te beleven. Zo heeft Drenthe een boeiende cultuurhistorie, met onder andere grafheuvels in het landschap. Naast prachtige natuur kent Drenthe ook een aantal steden waar je goed kunt winkelen, zoals Assen, Emmen, Coevorden, Hoogeveen en Meppel. Of breng een bezoek aan het bijenteeltmuseum en ga langs bij een ecologische natuurboederij. Kortom een weekendje Drenthe betekent volop genieten!

Handige links:


Tips: Wat zijn de leukste bezienswaardigheden voor een weekendje Drenthe?

1. Monumentendorp Orvelte

Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Drenthe is het levende monumentendorp Orvelte. Het is een markant trefpunt in het Drentse leven, waar de geschiedenis van een bijzonder esdorp gekoesterd wordt. Hier kun je prachtige rietgedekte Saksische boederijen, rustieke gebouwen en oude ambachten bewonderen.


In en om Orvelte kun je heerlijk wandelen en genieten van de bijzondere Drentse nederzetting of de aangrenzende heidevelden, prachtige eslandschappen of uitgestrekte bossen. Oude tijden herleven in Orvelte: je kunt antiek en levende stillevens bewonderen in het museum en zien hoe ambachtslieden zo'n honderd jaar geleden hun vak beoefenden.


In het voormalige deel van het Ottenshoes draait een spectaculaire film op drie filmdoeken. In het voorhuis van het Ottenhoes zijn stijlkamers ingericht om te laten zien hoe een rijke boer leefde rond 1870. Verder kun je een smid aan het werk zien in de eeuwenoude smederij, bewonderen hoe klompen worden vervaardigd, een bezoek brengen aan de biologische kaasmakerij en rondkijken in het zuivelmuseum. Om half vijf komt de Orvelte Schaapskudde terug van de hei om te overnachten in de schaapskooi op de Brink. Ook is er een kinderboederij en zijn er speelattributen en spellen, zoals boerengolf. Meer info vind je op www.orvelte.net

2. Hunebedden

Eén van de bezienswaardigheden waar Drenthe om bekend staat zijn de hunebedden. In het pittoreske plaatsje Borger ligt het grootste hunebed van Nederland. Ook het hunebedcentrum met het nieuwe museum over het leven van de Hunebedbouwers ligt in Borger. Hier kom je alles te weten hoe dit volk leefde en hoe en waarom ze hunebedden bouwden. Het hunebedcentrum heeft gedurende het jaar wisselende tentoonstellingen en organiseert allerlei activiteiten, zoals speciale wandelingen, Nordic Stone Walking, lezingen, archeologische markten, etc. In het museum vind je naast de tentoonstelling een winkel met allerlei souvenirs van hunebedden en Drenthe te koop zijn. Ook zijn hier fiets- en wandelroutes verkrijgbaar waarmee je zelf de historie van het Drentse landschap kunt ontdekken. Meer info vind je op www.hunebedcentrum.nl

3. WILDLANDS Adventure Zoo in Emmen 

Wildlands is een compleet nieuw dierenpark dat in de plaats is gekomen van dierenpark Emmen. Wildlands heeft voor een andere benadering gekozen, eentje die nog het meest lijkt om die van dierenpark de Beekse Bergen.


In Wildlands komen natuur en avontuur op een overweldigende manier samenkomen. Wandel door de boomtoppen in het tropische oerwoud terwijl je de ringstaartmaki's en olifanten bespiedt. Vind jezelf ineens terug tussen de zebra's en de leeuwen, sta neus aan neus met ijsberen onder water en ontdek de pinguïns. Zoek naar goud in de zinderende zon of maak een spannende reis boven én onder het ijs in het 4D-onderzoeksvoertuig. Meer info vind je op: www.wildlands.nl

4. Haren & Paterswolde

Bij het dorp Haren bevindt zich de Hortus. De tropische kassen behoren tot de grootste van Europa. Het park is inmiddels uitgebreid met een complex in Chinese stijl, het Verborgen Rijk van Ming, en een Keltische tuin. Eelde-Paterswolde is door de groene omgeving en de ligging in het uiterste noorden van de provincie Drenthe vooral bij Groningers een geliefde bestemming. Landgoed Vennebroek wordt getypeerd door graslanden, beuken en eiken. Aan de zuidzijde staat Huis Vennebroek. Het informatiecentrum bevindt zich in een gerestaureerd koetshuis. Het Klompenmuseum Gebroeders Wietzes geeft aan de hand van een grote verscheidenheid aan klompen van vroeger en nu een overzicht van het Nederlandse cultuurhistorische erfgoed. Het Paterswoldsemeer telt diverse eilandjes. Via de sluis is het mogelijk om naar deze eilandjes te varen.

5. Kamp Westerbork

Tussen Hooghalen en Orvelte ligt kamp Westerbork. Hiervandaan werden tussen 1942 en 1945102.000 joden naar vernietigingskampen getransporteerd. Bezoek het Herinneringscentrum en volg een rondleiding over het kampterrein. Orvelte is een karakteristiek oudSaksisch dorp. In gerestaureerde boerderijen oefenen ambachtslieden hun ambacht uit. Volop wandelmogelijkheden langs essen, beekdalen en woeste gronden. Meer informatie ...

6. Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens tussen Friesland en Drenthe ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold, een van de grootste natuurgebieden van Nederland met ruim 6.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Bos vormt de hoofdmoot. Vreemd is dat niet, wold betekent namelijk woud of bos in de streektaal. De bossen zijn hoofdzakelijk in de 19e eeuw aangelegd op heide en stuifzand. Vooral de bossen van Berkenheuvel, het Dieverzand en de Bosberg hebben een bijzonder karakter. Deze uitgestrekte en oude grove- dennenbossen groeien op voormalige stuifzandheuvels. Langs de randen van de essen liggen mooie, oude loofbosjes met tal van bijzondere planten en zangvogels. Meer informatie ....

7. Nationaal Park Drentsche Aa

Nergens in Nederland is een beek als de Drentsche Aa te vinden. Kronkelend zoekt hij al eeuwen zijn weg door het landschap, dat min of meer door de beek is gevormd. De mens heeft hier handig gebruik van gemaakt, maar ging niet te ver. Hier zijn de beekjes niet aangepast om rechte afwateringskanalen te creëren, maar mocht de beek zijn eigen weg bepalen. Met de beek is ook het oude, typisch Drentse, esdorpenlandschap bewaard gebleven: boerderijen rond de brink, de akkers op de hoge essen en de hooi- en weilanden in de laaggelegen beekdalen. Meer informatie .....

8. Drentse Schaapskooien

Wie aan Drenthe denkt, denkt aan de prachtige paarse heidevelden. En daar hoort natuurlijk ook een herder bij, die zijn schapen over de heide leidt. Deze schapen en herders kun je bezoeken; in een van de vele Drentse schaapskooien zie je de schaapsherder met zijn schapen aan het werk.

Schapen zijn belangrijk voor het Drentse landschap. Trekkend over de velden eten ze allerlei gewassen, zoals de zaailingen van bomen en struiken en het opkomende gras. Alleen de heide laten de schapen staan, omdat ze de struiken niet lekker vinden. Zonder de schapen zou een heideveld langzaam in een bos veranderen.

De schaapsherder kan je van alles vertellen over de schapen en hun nut voor het Drentse landschap. In totaal zijn er in Drenthe nog acht gescheperde kuddes. Naast particuliere stichtingen zetten ook natuurbeschermingsorganisaties als de Vereniging Natuurmonumenten en Stichting Het Drentse Landschap schaapskuddes in bij het beheer van de natuurterreinen.

De schaapskooien zijn onder andere te vinden in Holtinge, nabij het dorp Uffelte; in het dorp Orvelte; in Ruinen, nabij het dorp Benderse; in Lhee, aan de noordzijde van het Dwingelderveld; in Ballo; In Hijkjerveld; in het dorp Exloo en in Huenderhoeve, nabij het dorp Doldersum.

Meer bezienswaardigheden voor een weekendje Drenthe vind je op www.drentsbureauvoortoerisme.nl

Booking.com