De 7 belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten 

Bezienswaardigheden Marokko

HIeronder vindt u een overzicht van de 7 belangrijkste bezienswaardigheden en hoogtepunten van Marokko:

1. Marrakech

Tussen de palmen, sinaasappelboomgaarden en de olijfbomen ligt de Parel van het Zuiden, Marrakech. Dit is op twee na grootste stad van het land en de tweede koningsstad. In het begin was deze stad ligt een kleine oase. Aku Bekir heeft met zijn nomaden planten en bomen gepland en daardoor de oase uitgebreid. Het symbool van de stad, gebouwd in de 12de eeuw door Almonaden, is de Koutoubia minaret. De zuidkant is de meest fotogenieke kant. De minaret staat aan het eind van een lange laan met aan de rechterkant een hoge, okerkleurige muur.

overige bezienswaardigheden in Marrakech

  • Djeema-El-Fna plein, met z'n slangenbezweerders, waterverkopers, verhalenvertellers, acrobaten en waarzeggers (denk hier aan je bagage).
  • Het grafmonument van de Saadiers: Aan de rand van de kasba van Marrakech zijn de prachtige tempels te bezichtigen, waar de Saadische koninklijke families begraven liggen. Verguld werk, Carraramarmer en geglazuurde tegels dragen bij tot de algemene weelde aan versieringen van cederhout en pleisterwerk. Dit is de rustplaats van Ahmed el Mansour.
  • Bahia Paleis: Hier kan een bezoek gebracht worden aan de harem, een prachtige binnenplaats met de kamers voor de vier wettige vrouwen van de vroegere eigenaar. De algehele inrichting van het paleis, van de fluwelen gordijnen tot de weelderige beschilderde plafonds, is pas een eeuw oud (rondleiding in het paleis is meestal niet mogelijk tijdens excursies).
  • Souks, de Marokkaanse markt waar allerlei goederen te koop zijn zoals leer, zijde, kaftans, gouden en zilveren sieraden en tapijten.

Bezienswaardigheden Marokko: Marrakech

2. Rabat

Dit is de hoofdstad van Marokko, de residentie van de koning en zetel van de regering. Dit is één van de vier koningssteden. In de 10de eeuw heette het "Ribat" gefortificeerd klooster. Ondanks dat Rabat al een meer dan 1000 jaar oude geschiedenis kent, is het pas sinds het begin van deze eeuw een stad van betekenis. De Fransen hebben de stad toen uitgeroepen tot de administratieve hoofdstad van Marokko. Het moderne Rabat heeft brede straten met palmen, omzoomde lanen en aangelegde parken. Rabat ligt op 1 uur afstand van Casablanca.

In Rabat is het Mausoleum van Mohammed V te bezichtigen. Bij de ingang van het complex staan twee wachten te paard, die waken over het complex. Het eigenlijke mausoleum, de aangrenzende herdenkingsmoskee en het aparte paviljoen zijn allemaal versierd met licht koperwerk, koel marmer, sierstenen en veelkleurige tegels. In het mausoleum rust de onyxen sarcofaag op gelijke hoogte met de vloer en kan vanuit een hoger gelegen balkon bezichtigd worden. Boven de Sarcofaag hangt een geweldige koperen lamp aan een donker plafond, dat rijk met goud bewerkt is. Hier ligt Mohammed V, de voormalige geestelijke leider en vader van de onafhankelijkheid.

De tombe ligt naast de Hassanmoskee, die aan het eind van de 12de eeuw gebouwd moest worden. Men is begonnen met het bouwen van 300 zuilen, waarvan de ruines nog staan. Door de dood van de Almohandensultan is de moskee echter nooit voltooid. Dit had de grootste moskee ooit gebouwd moeten worden. Haar minaret is veel verder afgebouwd en is nog steeds te zien.

Kasbah van Oudaia, eens een piratenvestiging, nu een kasteel met een schitterende tuin en uitzicht op de stad.

Bezienswaardigheden Marokko: Kasbah van Oudaia

3. Casablanca

Casablanca is de grootste stad van Marokko en tevens het economisch centrum van het land. Het is opmerkelijk hoe snel de stad is gegroeid: in 1830 telde zij 6000 inwoners, in 1900 waren er 17000 inwoners en nu is het aantal gestegen tot meer dan 4 miljoen.

Aan Casablanca lag de stad Anfa, (is nu een buitenwijk van Casablanca) dit was een belangrijke haven. Anfa werd de vestigingsplaats van vele piraten en smokkelaars. Het werd geruïneerd door de Portugezen in 1468 en in 1575 geheel herbouwd en het werd Casablanca "het witte huis" genoemd. De Portugezen vertrokken in 1755, na één grote en verscheidene kleine aardbevingen. In 1757 herbouwde Sultan Mohammed Ben Abdallah het geheel en noemde het Dar Al Beidah (witte huis in het Arabisch). Vanaf 1912 tot 1956 werd het sterk beïnvloed door de Fransen.

Casablanca omvat verschillende districten: de oude Medina nabij de haven, het moderne stadsgedeelte rond het Mohammed V plein, het rijke gedeelte met luxe huizen en grote tuinen en in het westen het nieuwe stadsgedeelte met veel stranden.

De oude Medina
Deze is gelegen aan de haven en vormt één geheel met de buitenwijken. Deze wijk bestaat uit smalle straatjes met piepkleine winkeltjes waar de vrouwen geheel gesluierd rondlopen. Door de combinatie van vreemde exotische geuren, de autochtone handelaren en de moskeeën zal het zeker een indruk nalaten op de bezoeker. Er bestaan oneindig veel bezienswaardigheden om te fotograferen. Het fotograferen van niet-willende personen is strafbaar, dus vraag altijd eerst even toestemming!

De nieuwe Medina
De nieuwe Medina is gelegen aan de andere kant van de stad, deze is veel moderner (1923) en schoner dan de Oude Medina. Dichtbij de Nieuwe Medina staat de Mulai Josef Moskee en het Koninklijke Huis. Dit is een uitstekend voorbeeld van moderne Marokkaanse architectuur net zoals ook de moskee van Sidi Mohammed, een van de mooiste moskeeën in het land.

Places de Nations Unies is het centrum van de stad met een kleurrijke muzikale fontein.

Bezienswaardigheden Marokko: Places de Nationes Unies

4. Agadir

Agadir ligt 240 km van Marrakech. Niets is moderner dan Agadir, ofschoon de naam ontleend is aan het 16e eeuwse agadir (ford) op een heuveltop in het noorden. Een verschrikkelijke aardbeving maakte namelijk de oude stad in 1960 totaal met de grond gelijk. De nieuwe stad, die op een veilige, van aardbevingen gevrijwaarde plaats is gebouwd, is gericht op de bloeiende handel van de Sousvlakte en het amusement van de zonzoekende toeristen. Witte gebouwen, strakke, moderne architectuur en felle zon vormen de eerste verblindende indruk, maar het ware wonder van Agadir wordt pas onthuld, als je je in zwemkledij naar het schitterende, 10 km lange en 300 m brede, sikkelvormige zandstrand begeeft. In zee loopt het strand geleidelijk af, wat gunstig is voor kleine kinderen en een eindje verder de zee in, leent de golfslag zich goed voor het gebruik van de surfplank. Langs het strand zijn verschillende luxueuze hotels gebouwd en hoewel nieuwe gebouwen nog steeds uit de grond rijzen, blijven er nog enkele koelen, schaduwrijke eucalyptusbomen over.

De dag van de toerist in Agadir wordt hoofdzakelijk aan het strand en op de caféterrassen in de naaste omgeving doorgebracht. In de late middag en avond verplaatsen de activiteiten zich naar de stad, naar de openluchtcafés, bistro's, souvernir- en kunstnijverheidswinkels en de bars en nachtclubs van de grote hotels. De bars, die pas na middernacht sluiten, zijn voor de nachtbrakers. De cafés beginnen al kort na tien uur te sluiten.

5. Tanger

Tanger ligt in het noorden van Marokko waar Afrika en Europa samenkomen en heeft een speciale plaats in de Marokkaanse geschiedenis. De Romeinen stichten de stad Tingis, deze naam werd afgeleid van de naam van hun provincie Mauretania Tingitana. Later werd Tanger aan Engeland toegekend als deel van de bruidsschat van Catharina van Braganza, de vrouw van Karel II. In 1681 werd het weer Marokkaans gebied. Tanger is nog net zo Marokkaans als Rabat en Marrakech, maar het toenemende internationale karakter is wel merkbaar door de vele toeristen die hier komen. De spaanse taal overheerst in dit gedeelte van Marokko. De meeste inwoners zullen zowel Frans, Arabisch als Spaans kunnen spreken.

De Gran Souk (grote markt) is de typische Marokkaanse markt in de binnenstad, met vele kleine steegjes. Je vind de Gran Souk aan de rand van de eigenlijke Médina. Hij zit aan het eindpunt van de stadsbussen. De Médina is tegen een helling opgebouwd en is een doolhof van smalle straatjes, gangetjes en doodlopende stegen.De Petit Souk ligt in de Médina zelf en is een gezellig plein met verschillende café's. Het is leuk om vanuit een café het schouwspel van het marktleven gade te slaan.

De Kasba was het paleis dat de grote Alawietensultan, Moulay Ismaïl, gebouwd heeft. Tegenwoordig zijn er twee musea in ondergebracht. Dit paleis heeft een prachtige Sultantuin, de binnenplaats van het paleis met sinaasappelbomen, tjilpende vogels en een enorm latwerk met klimop. Daarnaast ligt nog een tuin met bananenbomen en een reusachtige vijgeboom.

Naast het paleis Kasba, ligt een tweede paleis, Dar el Makhzen. De binnenplaats van dit paleis wordt omringd door zware marmeren zuilen en vormt de kern van het museum van Marokkaanse kunst, waar je mooie voorbeelden van deze kunst kunt bewonderen. Hier zijn tentoonstellingen van prachtige schatten die gemaakt zijn, zoals verfijnd houtsnijwerk, berber-tapijten, smeedijzerwerk en veel meer. Ernaast ligt het Archeologische museum, dat gewijd is aan bepaalde aspecten van de geschiedenis van Tanger.

Bit el Mal is een sierlijk schathuis dat te bereiken is via het paleis van Dar el Makhzen. Er zijn hier verscheidene kamers met balkon die uitkijken op de méchouar (paradeplaats).

6. Tétouan

Tétouan is de in Moors-Andalusische stijl gebouwde voormalige hoofdstad van Spaans Marokko en ligt circa 65 kilometer ten zuiden van Tanger. Je kunt hier het Instituut voor Marokkaanse Handnijverheid bezoeken. Ook Tétouan heeft een Médina die de moeite waard is om te bewandelen.

7. Chaouen (blauwe stad)

Dit is een stad die hoog in het Rifgebergte ligt (120 km van Tanger). De tocht er naar toe is al zeker de moeite waard. De stad ligt tegen een achtergrond van steile passen en rotsachtige bergtoppen. Je hebt een grandioos uitzicht over de heuvels in de omgeving en de diepe valleien. Het is een veelzijdige stad met zowel een Marokkaanse médina als ook een klassieke Spaanse Plaza genaamd Plaza Mohammed V.

Bezienswaardigheden Marokko: Chaouen (blauwe stad)

Video: 26 dingen in Marokko die je niet mag missen!

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over een bezienswaardigheden in Marokko: