Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Egypte

Hier vindt u nuttige reisinformatie en tips voor reizen naar Egypte. Bijvoorbeeld is het veilig om naar Egypte te reizen, welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik een visum voor Egypte nodig? Kortom ga wijs op reis naar Egypte.

Hoe veilig is het reizen in Egypte?
Het ministerie van buitenlandse zaken geeft als reisadvies voor Egypte dat de bekende vakantieresorts aan de rode zee zoals Hurghada, Marsa Alam en Sharm el Sheikh relatief veilig zijn, evenals de steden Cairo en Alexandrië. Voor de binnenlanden van Egypte geldt een reisadvies van "alleen noodzakelijke reizen". Uitzondering is het gebied tussen Luxor en Aswan, dit is ook relatief veilig. Maar wees altijd op je hoede zodra je buiten je hotel(resort) komt. Check voor vertrek, ook in verband met corona, altijd het meest actuele reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken. En houd je ter plaatse goed op de hoogte van de actuele situatie door het nieuws te volgen via lokale kranten, tv en internet.

Heb ik een visum nodig om naar Egypte te reizen?
Je paspoort moet na terugkeer in Nederland nog minstens 6 maanden geldig zijn. Voor Egypte heb je een visum nodig en deze moet je tegenwoordig vooraf aanvragen bij de Egyptische ambassade. De kosten voor een visum voor Egypte bedragen € 38 (single entry visum). Als je je bezoek aan Egypte wilt combineren met een ander land (bijv. Jordanië of Israël) vraag dan een multiple entry visum aan (kosten € 57). Voor bepaalde minder gangbare gebieden van Egypte is een aparte reisvergunning nodig. Vraag dit van te voren na bij de ambassade.

Welke inentingen worden aanbevolen voor Egypte?
Vaccinaties worden wel aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Egypte worden de volgende inentingen aangeraden:

- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Hepatitis A (geelzucht)
- Buiktyfus

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten voor infectieziekten die voorkomen in Egypte.

Hoewel de gezondheidsvoorzieningen redelijk goed zijn in Egypte is het verstandig zelf de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om moeizame conversaties in een apotheek te voorkomen bijvoorbeeld. Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; men noemt dit niet voor de niets 'de vloek van de Farao…." Neem rust, blijf veel drinken (mineraalwater uit verzegelde flessen, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld immodium) en tegen uitdroging (ORS) . Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Egypte.

Kan ik in Egypte met euro's betalen?
De lokale valuta is de Egyptische pond. Een Egyptische Pond is ongeveer € 0,11 waard (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. ATM geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig. We raden je daarnaast aan travellercheques van Thomas Cook of American Express in Amerikaanse dollars mee te nemen. Die zijn verzekerd en makkelijk om te wisselen. In de steden en op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld om te wisselen en te pinnen. Indien je op trektocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen aangezien in de weinige plaatsjes waar je iets kunt kopen weinig wisselgeld voorhanden is. Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels en winkels.

Welke taal spreken ze in Egypte?
Arabisch is de officiële taal, maar in de commerciële branche wordt Engels gesproken en steeds meer Egyptenaren leren Engels als tweede taal. Het is echter aan te raden een paar woordjes Arabisch te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Het woord 'bakshies'zul je al snel leren, het Arabische woord voor fooi. Maar ook Ma'alesh behoort na een reis zeker tot je woordenschat, het betekent zoiets als 'maak je niet druk!'

Hoelang doet de post er over in Egypte?
Post versturen vanuit de grotere steden in Egypte naar Europa duurt een kleine week.

Wat is het tijdsverchil van Egypte met Nederland?
In Egypte is het in de wintertijd 1 uur later dan in de Nederland. Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil. Lees verder ....

Heb ik een verloopstekker nodig voor mijn elektrische apparaten?
Egypte kent een netspanning van 220 V. De meeste hotels in Egypte hebben Europese stopcontacten, maar het kan voorkomen dat je een adapter nodig hebt. Meestal hebben de hotels wel een adapter te leen of neem er een mee vanuit Nederland.

Wat is het prijsniveau in Egypte?
Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland wat betreft toeristenrestaurants, bars en uitgaansgelegenheden. In de winkels en bazaars moet je jezelf echt aanwennen flink af te dingen. Transport in taxi's of microbussen in de steden is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Mag ik overal foto's maken in Egypte?
Fotograferen in de musea en binnen de graven is vaak niet toegestaan, soms wordt er geld voor gevraagd en moet je hiervoor een kaartje kopen. Als je mensen op straat wilt fotograferen is het verstandig om dit vooraf altijd even te vragen.

Festivals en feestdagen
De islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalander en dat houdt in dat de islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen later vallen dan het voorgaande jaar.

Ramadan (vastenmaand) valt in de negende maand van de islamitische kalender. Alle toeristische attracties zijn geopend en transport functioneert normaal, maar het aantal geopende restaurants en cafés's kan beperkter zijn.

Belangrijke islamitische feesten in Egypte zijn:

 • Ras as-Sana nieuwjaarsdag
 • Moelid an –Nabi de geboortedag van de profeet Mohammmed
 • Ramadan vastenmaand
 • Eid al-Fitr slotfeest van de vastenmaand
 • Eid al-Adha offerfeest
 • Kerst en Pasen zijn officiële feestdagen.

Nationale feestdagen:

 • 1 januari Nieuwjaarsdag
 • 25 april Bevrijdingsdag
 • v 1 mei Dag van de Arbeid
 • 23 juli Dag van de revolutie
 • 6 oktober dag van de strijdmacht
 • 23 oktober Suez dag

Overheidsinstellingen zijn alleen op vrijdag gesloten, de officiële rustdag in Islamitische landen. Op ander dagen zijn de openingstijden van 08.30 tot 14.30. Winkels zijn gesloten op vrijdag of zondag, afhankelijk van het feit of de eigenaar moslim of christen is. De openingstijden zijn van 09.00 tot 14.00 en van 16.30 tot 20.00.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en reisgidsen.

Reisromans:

 • River God Wilbur Smith

Reisgidsen Egypte:

 • Egypte Lonely Planet (engels)
 • Egypte Dominicusreeks (nederlands)
 • Egypte Expert Reisgidsen (nederlands)
 • Egypte Elmar Reisgids

Meer tips voor reizen naar Egypte

Vervoer
In de meeste plaatsen heb je verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen. Er zijn service taxi's die bepaalde routes rijden en meerdere mensen in en uit laten stappen. Hetzelfde geldt voor de grotere microbusjes, goed voor kleine stukjes in de steden en heel goedkoop. Een iets duurdere optie is een gewone taxi. Sommige taxi's hebben meters maar gebruiken ze niet. Vraag om de meter aan te zetten als je zeker wilt zijn van de prijs of spreek vooraf een prijs af.

Indien je een auto huurt in Egypte, houdt er dan rekening mee dat een internationaal rijbewijs verplicht is. Op de grote wegen kom je verder regelmatig politiecontroles tegen, hier vragen ze naar je rijbewijs en paspoort.

Veiligheid
Egypte is sinds de revolutie een minder veilig land om te reizen. Het is belangrijk vooraf goed het reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken te raadplegen voordat u naar Egypte gaat. Bepaalde gebieden worden namelijk afgeraden. Over het algemeen geldt: behandel de lokale bevolking met hetzelfde respect en je zult een prima tijd hebben in Egypte. In tegenstelling tot Saudi Arabië en Irak, waar je als toerist veel beperkingen hebt en moeilijk binnenkomt, is Egypte een relatief makkelijk land en goed te bereizen.

Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Egypte goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar. Houd je dagrugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.