Bezienswaardigheden en weersverwachting

Weekendje Dresden

Booking.com

Taal: Duits

Klimaat: Het weer in Dresden wordt bepaald door een zeeklimaat met gemiddeld koudere winters en warmere zomers dan in Nederland. Gemiddelde maximum temperatuur in Dresden in de zomer is ca 23 graden. (zie hieronder de weersverwachting voor Dresden)

Beste reistijd weekendje Dresden: Juli en augustus

Reistijd: vliegtuig: ca 3 u en 20 min (vanaf schiphol, alleen met overstap), auto: ca 6 uur en 45 minuten (vanaf Utrecht) en trein: ca 9 u. (vanaf Amsterdam CS)

Een weekendje Dresden? Hier vindt u informatie en tips over de belangrijkste bezienswaardigheden en de weersverwachting voor Dresden. Dresden, ooit een prachtige middeleeuwse stad, werd in 1945 door Britse en Amerikaanse bommen verwoest. De resten van Dresden verdwenen achter het IJzeren Gordijn en na de eenwording in 1990 was de stad totaal veranderd. Wijken van de voorstad die aan de bombardementen waren ontsnapt waren totaal vervallen, veel bomschade was er nog en er was veel industrie gekomen. Belangrijke gebouwen waren gerestaureerd, sommige beschadigde monumenten afgebroken, veel historische ruïnes stonden er nog. Maar het uiterlijk van de stad was onherroepelijk verknoeid door de lelijke 'modern-socialistische' stijl, die alleen getemperd wordt door veel groen.

Tegenwoordig heeft Dresden dezelfde sociale problemen als veel delen van de voormalige DDR, maar deze grote stad aan de Elbe in Zuidoost-Duitsland maakt een renaissance door en doet haar best het voormalige culturele belang te herwinnen. Er is massaal aan wederopbouw gedaan, een proces dat nog enkele tientallen jaren gaat duren. De gerestaureerde historische gebouwen, de naoorlogse communistische gebouwen en sommige opvallende architectuur van na de eenwording zijn gecombineerd en hebben de stad een kenmerkend uiterlijk verleend. Het enige Unesco-Werelderfgoed is een stuk van het dal van 18 km, en die benoeming staat op de tocht omdat er een moderne brug wordt gebouwd.

Veel bezoekers die een weekendje Dresden doen zijn verrast over hoe 'normaal' Dresden eruit ziet, maar in werkelijkheid zijn de indrukwekkende historische gebouwen allemaal replica's. Ondanks dat biedt deze interessante stad een fascinerend kijkje op de geschiedenis van Duitsland sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog... en wijst daarbij vol hoop op de toekomst van het land.

Tips bezienswaardigheden weekendje Dresden

  • De prachtige 18e-eeuwse Frauenkirche, getroffen door de bombardementen, recentelijk gerestaureerd als symbool van de eenwording.
  • Het herbouwde Dresdner Schloss, rond een middeleeuwse vesting en het gebouw van het bekende Grünes Gewölbe, met schatten van de Saksische monarchie.
  • De prachtige Semper Oper, een gebouw dat alles overleefd heeft (in 1841 gebouwd, in 1869 herbouwd na een brand), in 1985 herbouwd (na de schade van de Tweede
  • Wereldoorlog), en verbouwd in 2002 (na de overstroming van de Elbe).
  • Alle of enkele van de elf musea met toonaangevende kunstcollecties, een van de belangrijkste culturele schatten van de wereld.
  • De rooms-katholieke kathedraal van Dresden, de Hofkirche, oorspronkelijk in de 18e eeuw gebouwd omdat de keurvorsten van Saksen rooms moest worden om Polen te kunnen regeren.
  • De brug over de Slotgracht en de bekende Kronentor (gekroonde poort) in het gerestaureerde Zwingerpaleis.

Beste reistijd Dresden

De beste maanden voor een weekendje Dresden zijn juli en augustus, maar neem een paraplu mee - het zijn de warmste maar ook natste maanden in Dresden.

DRESDEN WEATHER

Aanbiedingen weekendje Dresden