Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Costa Rica

Hier vind je nuttige reisinformatie en tips over reizen naar Costa Rica, bijvoorbeeld tips over welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen? Heb ik ook een visum nodig of komt er malaria voor in Costa Rica. Kortom ga wijs op reis naar Costa Rica.

Heb je een visum nodig als je naar Costa Rica reist?
Je hebt voor de reis naar Costa Rica geen visum nodig als je max. 90 dagen blijft, wel moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat nog 6 maanden geldig is en een retourticket. Je krijgt een toeristenkaart in je paspoort, bewaar deze tot je het land weer verlaat. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en ticket mee te nemen. Ook extra pasfoto's zijn altijd handig. Kinderen vanaf 16 jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort. Indien u via de Verenigde Staten reist dienen kinderen ongeacht de leeftijd in het bezit te zijn van een eigen paspoort.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet ik mij ook laten inenten voordat ik op reis ga naar Costa Rica?
Inentingen worden wel dringend aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Costa Rica worden de volgende inentingen (vaccinaties) aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus

Officieel is het laagland van Costa Rica malaria-gebied, maar de ziekte komt alleen nog voor in gebieden waar in principe geen toeristen komen. In de bergen komt sowieso geen malaria voor. Voor de gemiddelde toerist zijn medicijnen tegen malaria dus niet nodig tijdens een vakantie of rondreis door Costa Rica. Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium, anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Hier vindt u adressen waar u zich kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Costa Rica.

Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in San Jose.

Kan ik in euro's betalen in Costa Rica?
Het geldige betaalmiddel in Costa Rica is de Colon (CRC) (1 colon = 100 céntimos), genoemd naar Christobal Colon, de bij ons bekende Columbus. Voor 1 euro krijg je ca 580 CRC (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers. Er bestaan biljetten van 5000, 1000, 500, 100 en 50 colon. De munten zijn van 20, 10, 5, 2 en 1 colon. Het verdient aanbeveling om travellercheques in Amerikaanse Dollars mee te nemen. Daarnaast is het echter in alle grotere steden in Costa Rica ook prima mogelijk om te pinnen. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo's (Cirrus of Maestro) In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld te wisselen en/of te pinnen. Ook de hotels geven in het algemeen een goede koers. Indien je het binnenland in gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Als je een auto wilt huren, is een creditcard verplicht.

Welke taal spreken ze in Costa Rica?
De officiële voertaal is Spaans maar met Engels kan je op de meeste plaatsen redelijk goed terecht. Het merendeel van de Tico's zijn mestiezen, mensen met gemengd indiaans-blank bloed. De inheemse bevolking spreekt vaak nog Indiaanse talen, zoals het Bribri en Guaymi, zij vormen echter slechts een zeer klein onderdeel van de bevolking. Aan de Caraibische kust is het merendeel van de bewoners van negroïde afkomst, veelal voormalige slaven uit Costa Rica en de landen in de omgeving. In de hoofdstad en in de toeristische hotels wordt redelijk Engels gesproken, in de binnenlanden is de kennis van het Engels een stuk minder. Het is dan ook aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Zie hiervoor ook de woordenlijst hieronder.

Hoelang doet de post er over in Costa Rica?
Post naar en van Costa Rica is vrij snel, gemiddeld duurt het zo'n 10 dagen voordat post in Nederland arriveert.

Wat is het tijdsverschil van Costa Rica met Nederland?
In Costa Rica is het in de winter 7 uur vroeger dan in Nederland, in de zomer 8 uur vroeger. Meer informatie .....

Kan ik mijn elektrische apparaten gewoon gebruiken in Costa Rica?
Costa Rica kent een netspanning van 110 volt. Sommige elektrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Wat voor kleding kan ik het beste meenemen naar Costa Rica?
In het laagland zijn luchtige kleren voldoende. Een blouse met lange mouwen is aan te raden tegen de insekten. In San José is een warme trui handig voor in de avonduren. Als je echt hoog de bergen in gaat, heb je goede wind- en waterdichte kleding nodig.

Hoe duur is het in Costa Rica?
Costa Rica is in veel opzichten goedkoper dan Nederland, maar het is geen echt goedkoop vakantieland. Een taxi is goedkoper dan in Nederland, vanaf een paar gulden kun je al een flink stuk rijden. Het is wel slim om van te voren een prijs af te spreken of te checken of de meter aanstaat.

Luchthavenbelastingen
De luchthavenbelasting bedraagt ca. 28 US $ voor internationale vluchten. Deze betaal je bij vertrek uit Costa Rica.

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Costa Rica stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Indien een feestdag in het weekend valt zijn deze instanties vaak de volgende maandag gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en is het een gezellige drukte in het midden van de stad. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

 • 1 Januari Ano Nuevo (Nieuwjaar)
 • Maart Dia de San José maart/april Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen
 • 1 Mei Dag van de Arbeid Juni Corpus Christi
 • de 9de donderdag na Pasen
 • 25 juli, anexatie van Guanacaste
 • 15 september Onafhankelijkheidsdag
 • 25 December Navidad, Kerstmis


Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van goede reisgidsen.

Reisgidsen:

 • Costa Rica Lonely planet
 • Costa Rica Dominicus serie
 • Costa Rica Insight Guide Apa Publications
 • Costa Rica Nelles Guide, Spectrum

Meer tips over reizen naar Costa Rica