De 11 belangrijkste bezienswaardigheden van Costa Rica

Hieronder vindt u een overzicht van de mooiste en leukste bezienswaardigheden in Costa Rica. Dit keer geen 10, maar 11:

1. San José

De meeste reizigers starten hun reis in San José. Bij wijze van contrast biedt de hoofdstad San Jose uitstekende architectuur en musea; de stad is in één of twee dagen te verkennen of kan eventueel als uitvalsbasis worden gebruikt. San José ligt in de centrale vallei op ongeveer 1100 m hoogte. Deze stad heeft iets minder dan een miljoen inwoners, ongeveer een derde van het totaal aantal inwoners in Costa Rica.

De stad is gebouwd volgens het Amerikaanse blokkensysteem, waardoor het makkelijk is de weg te vinden. De centrale markt is een leuke manier om kennis te maken met het dagelijkse leven van de Ticos. Het Nationaal Museum geeft een goed beeld van de geschiedenis van Costa Rica. Ook is er een aparte geologische zaal, waar goed is te zien op welke breuklijnen Cost rica ligt en wat voor gevolgen dit heeft (zoals de vulkanen). Het museum is gehuisvest in een oud Fort en vanuit de tuin heb je een mooi uitzicht over de stad. Het Museo de Oro (goudmuseum) doet zijn naam eer aan, het museum staat helemaal vol met goud uit de pre-colombiaanse periode. Het Teatro Nacional is een erfenis uit het welvarende verleden van San José, toen hier opera's en concerten werden opgevoerd voor de rijke kooplui. Voor de liefhebbers is het nu ook nog mogelijk een voorstelling bij te wonen.

2. Vulkaan Arenal

Één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Costa Rica is El Arenal. Deze 1633 meter hoge vulkaan heeft een volmaakte kegelvorm. De vulkaan was tussen 1968 en 2010 volop actief en het gerommel in de diepte, de uitstoot van stenen en vuur en de bewegende lavastromen waren zeer de moeite waard. Ook 's avonds was een bezoek een spectaculair uitstapje. Ook nu de vulkaan niet meer actief is het echter nog steedds de moeite waarde om de vulkaan, gelegen in het Arenal Volcano National Park, te bezoeken!

3. Parque Nacional Vulcan Poás

Het park dankt zijn naam aan de 1,3 km brede vulkaankrater Poás, die regelmatig in wolken verdwijnt. In het park zijn diverse wandelingen uitgezet door het nevel- en dwergwoud waarbij je vooral vele vogelsoorten zult tegenkomen. Het park ligt op circa 35 kilometer afstand van San José en is goed te bereiken per auto. Het is aan te raen het park 's morgens te bezoeken omdat de vulkaan dan no niet in de nevel ligt.

4. Monte Verde

Monte Verde staat vooral bekend om de nevelwouden. Het koele klimaat hier in de bergen en de prachtige uitzichten maken een wandeling hier heel aantrekkelijk. In deze omgeving komen meer dan 500 soorten vlinders en vele kolibri's voor. Monte Verde is ook de woonplaats van een boerengemeenschap, opgericht in de vijftiger jaren door Amerikaanse Quakers.

5. Parque Nacional Rincón de la Vieja

Dit park ligt rondom de nog actieve vulkaan Rincon de la Vieja (1895m). In het park liggen wandelpaden naar watervallen, modderbronnen, geisers, hete zwavelbronnen en andere vulkanische verschijnselen. Het is hier ook mogelijk een bad te nemen in een van de warme, zwavelhoudende bronnen. Op weg naar de vulkaankrater kun je vele vogelsoorten en ook jaguars en apen tegenkomen.

6. Parque Nacional Palo Verde

Dit park bestaat uit 16.000 ha zoet- en zoutwatermoerassen vol met kanalen en lagunes. Het gebied overstroomt regelmatig en trekt (vooral in de droge tijd grote aantallen vogels. Een must voor liefhebbers van watervogels.

7. Parque Nacional Tortuguero

Het tropische regenwoud wordt in dit park doorsneden door bevaarbare kanalen Het 19.000 ha grote park bestaat uit moerassen, kanalen en tropisch regenwoud waar je met een bootje door heen vaart. Tortuguero heeft een zeer groot dierenleven, je ziet bijna altijd wel apen, vele vogelsoorten en gifkikkertjes. Langs de kust ligt een prachtig strand, waar tussen mei en september verschillende soorten schildpadden het strand op komen om hun eieren te leggen.

8. Parque Nacional Corcovado

Dit park heeft een oppervlakte van bijna 55.000 ha en ligt in het zuiden van Costa Rica, op een schiereiland. Het tropische regenwoud herbergt vele bijzondere dieren en planten.

9. Parque Nacional Manuel Antonio

Dit park heeft een prachtige kustlijn, met witte zandstranden omringd door tropische regenwouden. Je kunt heier vele aapsoorten aantreffen, zoals brulapen en capucijnapen. Het is ook mogelijk te snorkelen in de zee. Het is een vrij toeristisch park, dat vooral in de weekenden en op feestdagen erg druk bezocht wordt door de Ticos zelf.

10. Parque Nacional Santa Rosa 

Santa Rosa bestaat uit een 48.000 ha groot tropisch droog woud waar het vaak erg warm is. Het park is een belangrijke broedplaats voor schildpadden en ook de woonplaats van vele vogels, tapirs en zelfs jaguars. In het verleden is Santa Rosa het toneel geweest van een paar belangrijke veldslagen om de onafhankelijkheid van Costa Rica. Een klein museum in het park doet hier verslag van.

11. Costa Ballena

Tijdens twee seizoenen ( juli-oktober en december-april) zijn er voor de kust van Costa Ballena bultrugwalvissen te zien zijn. Spectaculair! Deze walvissen, maar ook dolfijnen, zeeschildpadden en mantaroggen zijn goed te zien vanuit Costa Ballena, dat ligt in het zuid-westelijke Pacificgebied tussen de plaatsen Dominical, Uvita en Ojochal ( ca. 60km zuidelijk van Manuel Antonio en Quepos). Deze goedaardige dieren eten kril en garnaaltjes en laten zich goed observeren vanuit bootjes op zee.

Veel bezoekers willen liever avonturen vol adrenaline als manier om zich in de natuur te storten: avonturen op de quad, paardrijden, wilde boomkruintochten langs een kabel, of wildwaterraften op de Pacuare of de Reventazón. Welke manier u ook kiest om het land te verkennen, een vakantie naar Costa Rica zal u inspireren.