Bezienswaardigheden en hoogtepunten

Weekendje Gent

Taal: Nederlands (Vlaams)

Klimaat: Gent heeft een gematigd zeeklimaat met relatief weinig verschil in temperatuur tussen de winter en zomer. Gemiddelde maximum temperatuur in Gent in de zomer is ca 21 graden. (zie hieronder het weerbericht Gent)

Beste reistijd voor een weekendje Gent: gehele jaar, meest aangenaam van mei t/m september.

Reisduur: auto: ca 2 u (vanaf Utrecht), trein: ca 2 u en 15 min (vanaf Amsterdam CS)

GENT WEATHER
Booking.com

Het historische centrum van Gent is knus en overzichtelijk en nodigt uit tot een wandeling door de sfeervolle winkelstraten. Niet vreemd dus dat een weekendje Gent populair is. Gent is van verre herkenbaar aan zijn torens en markante gebouwen. Het meest opmerkelijke is wel de Sint-Baafskathedraal. Hier vind je de beroemde schilderijen van Rubens en Jan van Eijck. 

Wie het Belfort als herkenningspunt houdt, zal in deze stad snel zijn weg kunnen vinden. Ongetwijfeld kom je dan ook het indrukwekkende Kasteel Het Gravensteen tegen, een herinnering aan de tijd waarin de graven vanuit Gent over Vlaanderen regeerden.

's Avonds worden vele gebouwen en monumenten feeëriek verlicht. Aan de Graslei en de Korenlei tref je behalve sierlijke gevels ook prima restaurants. De Gentse specialiteit "Gentse Waterzooi" is zeker het proberen waard! Kortom wie van lekker eten houdt en ook nog een prachtige stad in Belgie wil zien, moet zeker een weekendje Gent doen!

De heilige Amandus stichtte hier in de 7e eeuw een abdij, maar die nederzetting, aan de samenloop van de Schelde en de Leie werd in de 9e eeuw door de Noormannen verwoest. Na de wederopbouw werd Gent tot de 13e eeuw een grote Europese stad, alleen Parijs was in die tijd groter.

Tips bezienswaardigheden voor een weekendje Gent

Gent is één van de prachtige middeleeuwse steden in België die de tijd en de verwoestingen van de oorlog hebben overleefd – de beste, zeggen de trotse inwoners, niet zonder reden. Gent heeft meer monumenten dan de rest van België bij elkaar.

Het is onmogelijk niet onder de indruk te komen van zoveel prachtige oude gebouwen, lanen, kasseistraten en mooie waterwegen, allemaal toonbeelden van middeleeuwse welstand en succes, dankzij de wol uit Engeland. Het rijtje gildehuizen aan de Graslei langs de oude kade is zeer schilderachtig.

Er zijn talloze kerken, waarbij met name de St.-Jacobskerk en de St.-Niklaaskerk een bezoek waard zijn. Drie begijnhofjes (waar nonnenorden waren ondergebracht) staan, samen met het Belfort en de aanpalende Lakenhal, op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Er zijn goede restaurants, interessante winkels en meer dan genoeg cafés, maar Gent is op en top cultuur. Afgezien van schilderachtige gebouwen, zijn er uitstekende musea en drukke jaarlijkse festivals, hoewel er nog een herinnering leeft aan het handelsverleden en –heden van de stad in de vorm van de grote haven ten noorden ervan, die via de Schelde met zee verbonden is. Een weekendje Gent kun je prima het hele jaar doen. In het voorjaar en de zomer kunt u heerlijk genieten op de vele terrassen en de winter van de knusse sfeer die er dan heerst.

Gentse Feesten
Helemaal mooi als u een weekendje Gent kan combineren met de Gentse Feesten in juli plaatsvinden en behoren tot de grootste volksfeesten van Europa. Het 10-daagse festijn, neemt de hele binnenstad van Gent in en trekt jaarlijks vele bezoekers. Het volksfeest bestaat uit 4 officiële festivals die zich ieder specialiseren in de meest uiteenlopende kunstvormen. Naast die 4 festivals worden er vele andere dingen georganiseerd. Op elke straathoek gebeurt wel wat!

Hoogtepunten Gent

Wat te doen tijdens een weekendje Gent? Hieronder vindt u een aantal tips die u kunt bezoeken:

Plattegrond Gent met bezienswaardigheden