Wijs op reis

Reisinformatie Vietnam

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw vakantie Vietnam. Bijvoorbeeld welke inentingen worden aanbevolen, heeft u een visum nodig en hoe kunt u betalen in Vietnam. Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies
Controleer voor je boekt en vertrekt naar Vietnam altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en/of het reisbureau.

Taal
De Vietnamese taal is moeilijk te leren voor Westerlingen vanwege de verschillende toonhoogten die gebruikt worden. Het letterschrift lijkt op het Europese letterschrift, maar kent veel meer accenten en komma's. In hotels en restaurants wordt echter redelijk Engels gesproken en ook de jongeren leren Engels op school en zullen nadat ze hun verlegenheid hebben overwonnen graag een praatje met je willen maken. Vanwege de Franse invloeden spreken vooral ouderen (maar soms ook studenten) Frans.

Geldzaken
De munteenheid in Vietnam is de Dong. Voor 1 euro krijg je ongeveer 24.500 Dong, klik hier voor de actuele koers. Cash Dollars of Travellercheques kunnen bij de Vietcom Bank, wisselkantoren of soms in hotels gewisseld worden. De openingstijden van banken is meestal van 7.30- 11.30 en van 13.30 tot 16.00 In kleine dorpen en tijdens de trekking kan geen geld gewisseld worden. Grotere bedragen kunnen meestal ook in Cash Dollars betaald worden.

Fooien
Fooien geven voor service van hotels, restaurants, chauffeurs en gidsen wordt zeer gewaardeerd in Vietnam. Over het algemeen kun je volstaan met het achterlaten van het kleine wisselgeld, gidsen ongeveer 5 tot 10 duizend Dong per persoon indien je tevreden bent over de service.

Visum Vietnam
Je hebt voor je reis naar Vietnam, naast een visum, een geldig paspoort nodig dat na vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig is.

Een visum voor Vietnam kun je op 3 manieren regelen:

1. Vooraf via de ambassade 
Zelf ophalen in Den Haag (u kunt het dan direct meenemen), via een visumburo of via de ANWB.

2. Visum bij regelen bij aankomst (visa on arrival).
Dit is tegenwoordig een standaard procedure en alleen beschikbaar voor aankomst per vliegtuig. Vooraf visumautorisatie in Vietnam aanvragen via een in Vietnam geregistreerd reis/visumburo. Men krijgt dan de zogenaamde visa approval letter van het Vietnamese immigratieburo. Met deze brief kan vervolgens in Vietnam op het vliegveld het visum worden opgehaald. 

3. Online visum aanvragen 
Tegenwoordig kun je ook eenvoudig online een visum aanvragen. Hiervoor kun je terecht bij diverse websites die hierin zijn gespecialiseerd. o.a. bij:  

Post 
De post uit Vietnam is over het algemeen vrij langzaam, zeker indien je het in kleinere plaatsen op de bus doet. Doe je kaarten bij het postkantoor op de bus. 

Tijdverschil Vietnam 
In Vietnam is het (in de zomertijd) 5 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties Vietnam
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Vietnam worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Vietnam.

EHBO setje
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting bij vertrek uit Hanoi bedraagt ca $ 12 per persoon. Tegenwoordig is de luchthavenbelasting echter inbegrepen bij de ticketprijs/reissom en hoeft u deze niet meer op de luchthaven te voldoen. De luchthavenbelasting voor binnenlandse vluchten bedraagt 20.000 Dong.

Festivals en Feestdagen
Het belangrijkste feest voor een Vietnamese familie is ieder jaar het zogenaamde Tet-festival, het Vietnamese Nieuwjaar, dat meestal in februari is. In die periode komen veel overzeese Vietnamezen naar hun familie in Vietnam.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken over Vietnam:
Hoge bomen in Hanoi, Carolijn Visser
Azië op goed geluk, Jesse Goossens
Vietnam in een rugzak, Dolf de Vries
een Huis in Hanoi: een Amerikaanse in vietnam, Dana Sachs

Reisgidsen Vietnam:
Lonely Planet Vietnam
Dominicus reisgids Vietnam

Reisinformatie Vietnam - Links
Vietnam online.nl
Informatie vakantie Vietnam
Rondreis Vietnam
Lonely Planet - Vietnam
Vietnam reis