Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Tanzania

Hier vindt u reisinformatie en tips voor reizen naar Tanzania. Bijvoorbeeld heb ik een visum voor Tanzania nodig en welke inentingen moet ik nemen? Kortom ga wijs op reis naar Tanzania.

Moet ik voor mijn reis naar Tanzania een visum aanvragen?
Voor de reis naar Tanzania dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na aankomst in Tanzania nog 3 maanden geldig dient te zijn. In Tanzania heb je een visum nodig. Deze kun je aanvragen bij de ambassade van Tanzania in Den Haag. De kosten bedragen € 50. Het visum is in principe 3 maanden geldig vanaf datum van uitgifte. Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Tanzania of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden.

Welke inentingen worden aangeraden voor Tanzania?
Inentingen worden wel dringend aangeraden, maar niet verplicht. Wij adviseren je altijd om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsmaatregelen. Voor Tanzania worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP
* Buiktyfus (niet altijd nodig)
* Hepatitis A (geelzucht)
* Malaria (kuur)
* Gele koorts (verplicht!)

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Tanzania.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren, vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS).

Kan ik ook met euro's betalen in Tanzania?
De Tanzaniaanse munt is de shilling, voor € 1 krijg je ca 2,3 Tanzaniaanse shilling (dec 2015), klik hier voor de actuele koers. We raden je aan Traveller's Cheques van American Express mee te nemen in dollars of euro's. Deze kun je bij elke bank of postkantoor in Nederland kopen en zijn verzekerd tegen diefstal. Wisselen lukt probleemloos bij banken en wisselkantoren. In Tanzania verschillen de koersen van de wisselkantoortjes nauwelijks van die van de banken. Zorg ervoor dat je in ieder geval een deel van je contante dollars in kleine coupures meeneemt, dit is erg handig voor onderweg. Creditcards worden slecht geaccepteerd. Geld halen met een creditcard gaat zeer moeizaam en is relatief duur. Pinnen kan in Tanzania nog steeds niet. In Nederland kun je de Tanzaniaanse Shilling niet kopen omdat er een invoerverbod geldt.

Welke taal spreken ze in Tanzania?
De officiële taal van Tanzania is het (Ki) Swahili. Het wordt gesproken en onderwezen in het lager onderwijs. De taal is sterk door het Arabisch beïnvloed. Het Engels is wijdverbreid en wordt gesproken in het middelbaar en hoger onderwijs, in het parlement en bij officiële gelegenheden. Het is de handelstaal die ook wordt gebruikt bij correspondentie. Aan de kust, in de grotere steden en op plaatsen waar veel toeristen komen, kun je dan ook zonder problemen met Engels terecht. Behalve Swahili en Engels worden er nog tientallen andere talen gesproken. De reden daarvoor is dat de vele stammen hun eigen taal en identiteit proberen te behouden. De belangrijkste taal voor een bepaalde stam is dan ook de taal van de stam waartoe men behoort.

Een paar woordjes Swahili:

 • Hallo - Jambo!
 • Dag- Kwaheri
 • Ja - Ndiyo
 • Nee - Hapana
 • Dank u (heel veel) - Asante (sana)
 • Hoe gaat het? - Habari?
 • (Heel) Goed - Mzuri (sana)
 • (Heel) Slecht - Mbaya (sana)
 • Ok;goed - Sawa sawa
 • Alstublieft - Tafadhali
 • Hoe laat is het? - Saa ngapi?
 • Water - Maji
 • Thee - Chai
 • Koffie - Kahawa
 • Bier - Bia
 • Ik kan Swahili spreken - Ninaweza kusema Kiswahili!

Hoe lang doet de post er over in Tanzania?
Per luchtpost zijn brieven en kaarten uit Tanzania binnen een week in Nederland.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
In Tanzania is het 2 uur later dan bij ons. Als bij ons de zomertijd is ingegaan, is het verschil één uur. Meer informatie ......

Festivals en Feestdagen

 • 1 januari, Nieuwjaarsdag
 • 12 januari, Zanzibar Revolution Day
 • 5 februari, Oprichting van de CCM (Chama Cha Mapinduzi = politieke partij)
 • 26 april, Union Day
 • 1 mei, Dag van de Arbeid
 • 7 juli, Farmer`s day
 • 8 augustus, Peasant`s day
 • 9 december, Onafhankelijkheidsdag
 • 25 december, Eerste kerstdag
 • 26 december, Tweede kerstdag

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van goede reisgidsen

Boeken
Paradijs, Abdulrazak Gurnah
Naar de tropen. Dagboek van een co-assistent in Afrika, Edwin Kruys
Spelende meisjes, Paul Theroux

Reisgidsen:
Elmar Reishandboek Tanzania
Lonely planet Tanzania-Zanzibar
Rough Guide Tanzania
Bradt Guide to Tanzania
Marco Polo Reisgids Tanzania
Te gast in Kenia- Tanzania, Dominicus Safari
Kosmos Grote Serie Kenia en Noord Tanzania
Novib/KIT Landenreeks Tanzania

Meer tips voor reizen naar Tanzania
Tanzania online
Rondreis Tanzania
Lonely Planet - Tanzania
Tanzania informatie - Reizendoejezo
Matoke Tours - Tanzania

Openbaar vervoer in Tanzania
De goedkoopte manier om te reizen in Tanzania is met het openbaar vervoer. Tussen de grote steden rijden luxe en snelle bussen. Op kleinere afstanden rijden minibussen, de zogenaamde Matatu. Als je op deze manier reist zie je het meest van de omgeving en de plaatselijke bevolking. Als je met de taxi gaat kun je het beste vooraf een prijs afspreken. Een taxi is wel een van de duurdere vervoersmiddelen. Vooral als je naar een bestemming gaat die buiten de stad ligt.

Daarnaast is het mogelijk de openbare bus te boeken van Arusha naar Nairobi, van Arusha naar Dar Es Salaam. Deze busverbindingen zijn goed, de wegen zijn verhard. De transfers van en naar het trein en/of busstation zijn niet inbegrepen, maar je kunt vaak makkelijk zelf een taxi regelen.

Ook is het mogelijk de ferry van Dar es Salaam naar Zanzibar of v.v te boeken. Deze ferry dienst wordt uitgevoerd door een moderne boot en duurt circa 1 ½ uur. Het is ook mogelijk diverse binnenlandse vluchten bij te boeken.

Veiligheid
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Tanzania goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je rugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie.