Europa

Roemenië

Roemenie is na het uiteenvallen van Joegoslavie het grootste land van Zuid-Europa en bestaat uit de voormalige vorstendommen Moldavie, Walachije en Transsylvenie, waartussen bergketens en rivieren de natuurlijke grenzen vormen. Eveneens Roemeens grondgebied is het zuidwestelijk gelegen Banaat, dat vroeger net als Transsylvenie bij Hongarije hoorde.

De Karpaten lopen in een grote boog van het uiterste zuidwesten van Roemenie tot de noordelijke grens met Oekraine. Het heuvelachtige Transsylvenie wordt bijna geheel omsloten door machtige bergen, waarvan de Moldoveanu met 2544 m de hoogste is.

Ook rond de rivier de Moldau is het landschap zeer gevarieerd, talrijke rivierdalen, de vulkanische gebergten Harghita en Gurghiu en het grootste bosgebied van Roemenie. Het zuiden is vlak: op de weidse vlakten van Walachije wordt graan verbouwd.

Het achterland van de Zwarte Zeekust, dat uitstekend voor toerisme ontsloten is, bestaat uit steppen van Dobroedsja, een zich bijna tot Bulgarije uitstrekkend vruchtbaar gebied, waarin al menig grensconflict werd uitgevochten. De Donau-delta heeft een oppervlakte van 4500 km2 en ligt tussen drie aftakkingen van de Donau: De Bratul Chila, de Bratul Sulina en de Bratul Stantu Gheorghe. De noordelijkste van deze zijrivieren vormt een natuurlijke grens met Oekraine en Moldavie.

Nicolae Ceausescu
Van 1967 tot 1974 was Ceausescu voorzitter van de Roemeense Staatsraad, tegen het einde van zijn ambtsperiode introduceerde hij het ambt van staatspresident en in 1974 liet hij zich tot president van de Socialistische Republiek uitroepen. Dit bleef hij tot 1989 toen het onderdrukkende systeem ineen stortte. Hij was een dictatoriale heerser die volledige verering van zijn persoon eiste en die het land naar de ondergang leidde. Toen het leger zich in 1989 aansloot bij de opstandelingen werden Ceausescu en zijn vrouw gearresteerd en standrechtelijk doodgeschoten.

Graaf Dracula
Graaf Dracula is de hoofdpersoon van de roman van de Ierse schrijver Bram Stoker (1847-1912), die in Transsylvanie, in het Roemeense Zevenburgen, speelt. De figuur van de vampier gaat terug op Vlad III Dracula (1431-1476), 'zoon van de draak' of Vald de Spietser, die volgens de overlevering zijn onderdanen zeer wreed behandelde, hun bloed dronk en – zo wil de legende - wiens lijk tot op heden niet is gevonden…. Zijn graf is leeg.

Informatie Roemenie

Hoofdstad: Boekarest

Oppervlakte: 238.391 km2

Aantal inwoners: 22, 3 miljoen

Taal: Roemeens

Religie: Orthodox, Rooms Katholiek, Protestant

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Leu

BOEKAREST WEATHER

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Roemenie!

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!