Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Nepal

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor uw reis naar Nepal. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen, moet ik een visum aanvragen en hoe kan ik betalen in Nepal? Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies Nepal
Controleer voor je boekt en vertrekt naar Nepal altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en/of uw reisbureau.

Heb je een visum nodig voor je reis naar Nepal?
Je moet voor de reis naar Nepal in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is en daarnaast heb je een visum nodig. Deze is ter verkrijgen bij het Consulaat van Nepal in Amsterdam telefoon 020-6241530 of email consulate@nepal.nl voor meer informatie. Tegenwoordig kun je ook bij aankomst in Kathmandu een visum regelen. En als je via Tibet reist kan bij de grensovergang bij Kodari een visum aanvragen cq regelen. De kosten van een visum voor Nepal voor 15 dagen bedragen € 40 (incl. administratiekosten). Een visum dat 30 dagen geldig is kost € 55 en van 90 dagen kost € 100. Indien je een visum ter plekke in Kathmandu aanvraagt liggen de prijzen een stuk lager. Deze prijzen en de procedure van aanvraag zijn soms aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij het consulaat van Nepal. Indien je een ander nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij het Consulaat of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum achter te laten voor familie of bekenden.

Moet je je laten inenten tegen bepaalde ziektes voor je reis naar Nepal?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Nepal worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Nepal.

Welke taal spreken ze in Nepal?
De voertaal is Nepalees. Het engels wordt echter vrijwel overal gesproken. De meeste Nepalezen in met name de Kathmandu Vallei en Pokhara spreken redelijk Engels. Op de bekende trekking routes in het Annapurna gebied kun je zeker ook met engels terecht. Het is echter aan te raden om een paar woorden Nepalees te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Kan ik met euro's betalen in Nepal?
Het geldige betaalmiddel in Nepal is de Rupee (1Rs= 100 paisa) (klik hier voor de actuele koers van de Rupee). Dollars en Engelse Ponden zijn echter overal geaccepteerd. In de steden Kathmandu en Pokhara alsmede op het vliegveld is het eenvoudig om geld te wisselen. Indien je op een trektocht gaat is het aan te raden veel wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen bergdorpjes vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn geopend van 10.00 tot 14.00 uur van zondag tot en met donderdag en op vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur. Het is belangrijk je wisselstrookjes te bewaren je hebt ze vaak later nodig om weer geld te wisselen. Het is sinds kort ook mogelijk in Kathmandu geld op te nemen met een pinpas (in het centrum van Thamel, en in Pokhara). Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo's (Cirrus of Maestro)

Trekking permits Nepal
Een Nepalees visum is geldig voor de Kathmandu Vallei, Pokhara , Chitwan Nationaal Park en alle begaanbare wegen door Nepal. Indien je de bergen ingaat of aan een rafting trip deelneemt, dan heb je een speciaal permit nodig. Deze conservation fee kun je ter plekke via onze lokale agent regelen.

Hoe lang doet de post er over in Nepal?
Post naar en van Nepal is erg traag, gemiddeld duurt het drie weken voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar. Vanuit de boekwinkels in Thamel en de hotels is er vaak een “postservice" die je kaarten naar het Hoofdpostkantoor brengt.

Tijdsverschil met Nederland?
In Nepal is het 4 uur en 45 minuten later dan in Nederland (wintertijd).

Luchthavenbelasting
De luchthavenbelasting in Nepal bedraagt Rp 1700 voor internationale vluchten. Voor nationale vluchten betaal je Rp 110. Overigens is de luchthavenbelasting tegenwoordig in de meeste gevallen inbegrepen bij de prijs van je vliegticket of reissom. Controleer dus vooraf altijd even of dit het geval is.

Festivals en Feestdagen
Nepal is rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar, en een bezoek aan Nepal staat bijna altijd garant voor minimaal één festival, vooral in de Kathamandu Vallei. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

Februari: Tibetaans Nieuwjaar/Maha Shivaratri: Verjaardag van de God Shiva
Maart: Holi/Fagu: Waterfestival
April: Chaitra Dasain
Mei: Buddha jayanti: De verjaardag van Buddha
September: Feest der einde van de regentijd
Oktober: Bada Dasain: Nepal`s grootste festival
December: Deepavali :Festival van het licht

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgiden Nepal
Travel survival kit Nepal, Lonely planet
Trekking in the Nepal himalaya, Lonely planet

Meer reisinformatie Nepal
Nepal Online
Rondreis Nepal
Lonely Planet - Nepal

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Kathmandu. Ook kun je altijd met alle problemen en klachten terecht bij de CIWEC Kliniek (tel.228531) in Kathmandu, een door Canadese artsen gerund medisch centrum, met een uitstekende reputatie. De kliniek zijn geopend tussen 9.00 uur en 16.00 uur, een consult kost ongeveer 30 US Dollar. Een ander medisch centrum is de Nepal International Kliniek (tel. 419713 of 412842) met eveneens een goede reputatie, geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur, een consult kost ongeveer 25 US Dollar.