In deze landen heb je er één nodig

Reisstekkers

Als je op reis gaat, is het hebben van een wereldstekker wel zo handig. In veel landen buiten de EU zien de stopcontacten er namelijk heel anders uit dan in Nederland. Als je hier zonder wereldstekker zit en je smartphone wilt opladen, heb je een probleem. Wanneer je naar een land gaat waar je nog niet eerder bent geweest, is het dus verstandig om te controleren of je een wereldstekker moet meenemen. Er zijn namelijk in totaal wel 15 verschillende stopcontactsoorten. Zorg ervoor dat je een wereldstekker koopt en meeneemt als deze nodig is in het land van bestemming.

Andere stopcontacten binnen Europa

Binnen Europa zijn er verschillende soorten stopcontacten. Zo hebben wij in Nederland al twee soorten stopcontacten, namelijk geaarde (type-F) en ongeaarde (type-C). Type-C stopcontacten komen voor in grote delen van Europa, Afrika en Azië. Maar o.a. België, Frankrijk en Luxemburg gebruiken voor geaarde stopcontacten type-E. In dit type steekt er een aardpen uit het stopcontact. Gelukkig hebben geaarde stekkers in Nederland een gat waar deze aardpen inpast, dus heb je voor deze landen geen wereldstekker nodig. Anders is dit in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hier gebruiken ze type-G, een geaard stopcontact met drie gaten erin. Zwitserland en Liechtenstein hebben een geaard stopcontact van het type-J. In type-J past de Nederlandse ongeaarde stekker wel, maar de geaarde niet. De geaarde stopcontacten in Italië (type-L) en Denemarken (type-K) zijn geschikt voor zowel de geaarde als de ongeaarde Nederlandse stekkers, maar ook met de geaarde stekker uit Nederland kun je de stroom niet aarden, daarom wordt toch aanbevolen om naar deze landen een wereldstekker mee te nemen.

Andere stopcontacten buiten Europa

In Noord-Amerika, Midden-Amerika en Japan hebben ze hun eigen ongeaarde stekkertype met 2 gaten (type-A) waarop onze stekkers niet passen. Verder wordt vooral in Noord-Amerika ook nog de geaarde variant met drie gaten (type-B) gebruikt. Voor alle bovengenoemde gebieden en landen is een wereldstekker dus absoluut noodzakelijk. In de voormalige Britse koloniën India, Namibië, Nepal en Sri Lanka gebruikt men geaarde stopcontacten van type-D. Deze stekkers kunnen soms half losklikken uit het stopcontact en zijn daarom erg gevaarlijk. Een wereldstekker is hier dus zeker noodzakelijk. Maar kijk dus vooral uit met deze gevaarlijke stopcontacten. In Israël gebruikt men geaarde stopcontacten met drie gaten (type-H). Onze stekkers passen met enige moeite in dit soort stopcontact, maar je kunt de stroom er niet mee aarden. Het meenemen van een wereldstekker is dus aan te raden tijdens een reis naar Israël. China, Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië gebruiken stopcontact type-I. Deze bestaan uit twee (ongeaarde) of drie (geaarde) gaten en zijn niet compatibel met onze stekkers. In Zuid-Afrika, Lesotho en Namibië worden stopcontacten van type-M gebruikt. Een geaard stopcontact met drie gaten dat vooral gebruikt wordt voor elektrische apparaten die veel energie verbruiken. Brazilië is het enige land dat besloten heeft om het internationale normalisatiestopcontact in te voeren (type-N). In dit geaarde stopcontact met drie gaten kan ook een stekker van type-C worden gestoken. Als laatste heeft Thailand ook een eigen stopcontacttype (type-O), dat ook compatibel is met type-C - onze stekkers dus.

Nederlandse stekkers

Als het land niet genoemd is in de bovenstaande lijst, kun je er waarschijnlijk gewoon met Nederlandse stekkers terecht. Let er ook op dat de wereldstekker die je meeneemt wel past in het stopcontacttype in je bestemmingsland, niet alle wereldstekkers passen namelijk op alle stopcontacttypen.