Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Namibie

Hier vindt u nuttige reisadviezen en tips voor reizen naar Nambië. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik ook een visum nodig voor Namibie?

Moet ik een visum aanvragen voor mijn reis naar Namibië?
Voor de reis naar Namibië dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien je korter dan 3 maanden in het land verblijft.

Indien je een andere nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Namibië in Den Haag of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort, reisschema en adressen achter te laten voor familie of bekenden. Of scan deze in en stuur de beelden naar je eigen emailadres, dan heb je altijd een kopie bij de hand.

Controlereer voor vertrek altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Reisadvies Namibië
Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Namibië goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je rugzak of tas altijd in de gaten en ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor souvenirs of accommodatie. In de grote steden, wordt aangeraden om 's nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Als je over straat gaat, neem dan zeker geen waardevolle spullen mee. De laatste jaren is de criminaliteit vooral in de grote steden gestegen. Hou altijd wat geld paraat voor als je beroofd wordt. Vraag ter plekke in je hotel om adviezen over wat wel en niet te doen. En het is voor automobilisten aan te raden om deuren en ramen gesloten te houden en nooit waardevolle spullen in de auto achter te laten.

Welke inentingen worden aanbevolen voor Namibië?
Vaccinaties worden wel dringend aangeraden, maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsmaatregelen. Voor Namibië worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht, alleen als u uit gebied komt waar gele koorts voorkomt, moet u kunnen aantonen, dat u hiertegen ingeënt bent.

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Namibie.

Gezondheid Namibië
We raden je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc. Het is natuurlijk altijd het beste om te proberen niet ziek te worden. Smeer jezelf goed in tegen zonnebrand, drink genoeg water, houdt insecten zoveel mogelijk op afstand en neem de eerste paar dagen genoeg rust om aan je nieuwe omgeving met bijbehorende temperatuur te wennen. Blijf voorzichtig: als je twijfelt over iets dat jeukt of pijn blijft doen, ga dan meteen naar een dokter! Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent.

Wanneer u door het gebied ten noorden van Etosha reist neem dan ook preventief malariatabletten. Hier is namelijk een malariarisico. Advies omtrent inentingen en malariarisico is aan verandering onderhevig. Kijk voor actuele informatie op www.lcr.nl

Als je medicijnen gebruikt, neem dan altijd de bijsluiter uit de oorspronkelijke verpakking mee, zodat je kan aantonen dat je geen drugsgebruiker bent. Neem ook een extra voorraadje mee zodat je niet zonder komt te zitten als iets kwijtraakt. Tot slot is een engelse brief van je arts hierover altijd handig.

Kan ik in euro's betalen in Namibië?
De Namibische munt is de Namibische dollar (N$). Voor € 1 krijg je ca. 16,7 Namibische Dollar (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers. De Namibische dollar is gekoppeld aan de Zuid Afrikaanse Rand, 1 Rand = N$1.- De Namibische dollar is het officiele betaalmiddel in Namibië, maar de Rand accepteert men ook.

De Namibische dollar is bijna overal inwisselbaar. Je mag maximaal N$ 500 invoeren en een onbeperkte hoeveelheid Travellercheques. Je mag maximaal N$ 500 uitvoeren, hoewel in de praktijk bij de meeste grensposten meestal niet wordt gecontroleerd.

Alle internationale creditcards en bankpasjes worden overal geaccepteerd. De banken zijn maandag tot vrijdag open van 9.00-15.30u en zaterdag van 8.30-11.00u. Travellercheques kun je inwisselen bij alle banken en bij sommige grote reisbureaus. Ook veel hotels en winkels accepteren ze.

Creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Buitenlandse valuta kunnen alleen bij de bank worden ingewisseld. In de grotere steden en op vliegvelden kun je bijna altijd pinnen, maar let op je omgeving; pin alleen bij daglicht en als er veel mensen zijn. Pinnen is de voordeligste manier om geld op te nemen.De meeste grote kantoren hebben een geldautomaat.

Fooien
Het is gebruikelijk om bedienend personeel in restaurants en taxichauffeurs een fooi te geven, meestal 10% van het bedrag, uiteraard afhankelijk van de service. Voor bagage (op het vliegveld of in hotel) is 1 of 2 Namibische dollar per stuk bagage gebruikelijk.

Welke taal spreken ze in Namibië?
De officiële taal van Namibië is Engels en met Duits red je je vaak ook prima, hoewel het een enorm voordeel is als je een paar woorden van de Afrikaanse talen kent. Namibië kent maar liefst 7 nationale talen; Diriku, Herero, Kwangali, Mbukushu, Oshikanyama, Oshidonga en Tswana. De overige talen die er gesproken worden zijn; Afrikaans, Duits, Nama/Damara, Hai/Om en Ju/Hoan.

Hoelang doet de post er over in Namibië?
Post van en naar Namibië is niet zo snel, gemiddeld duurt het 14 dagen voordat de post in Nederland arriveert. Postzegels zijn alleen bij het postkantoor verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil met Nederland?
Tijdens onze winters is het in Namibië 1 uur later, terwijl het tijdens onze zomertijd het tijdsverschil 1 uur vroeger is. Meer informatie  .....

Festivals en Feestdagen

- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 21 maart Dag van de Onafhankelijken
- 1 mei Dag van de Arbeid
- 4 mei Cassinga Day (herdenkt de aanval van het Zuid- Afrikaanse leger op een vluchtelingenkamp van de Swapo in 1978)
- 26 mei Africa Day
- 26 augustus Heroes doay
- 10 december Hunan Rights Day

Naast deze nationale feestdagen zijn er verschillende jaarlijks terugkerende lokale evenementen. Zoals Carnaval (eind april in Windhoek) en Herero Day (eerste zondag na 23 augustus)

De belangrijkste schoolvakantie valt in december en januari, variërend per provincie. Dit is de periode dat alle Namibiërs op pad gaan. De meeste wildparken, badplaatsen, vakantiecentra op het platteland en goedkope hotels zijn afgeladen met Zuid-Afrikanen en Namibiërs die er allemaal tegelijk even uit willen. Als je van plan bent om in die maanden naar Namibië te gaan, reserveer dan lang van tevoren. Je kunt erop rekenen dat het erg druk is.
Literatuur

Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgidsen Namibie:
Bradt Travel guide Namibia - Chris McIntyre (eng.)
Dominicus reisgids Zimbabwe Botswana Namibië - B. Vlugt (ned.)
Lonely Planet Southern Africa - div. schrijvers (eng.)
Footprint Handbook Namibia - Lizzie Williams (eng.)
Namibia Insight Guide (eng.)

Boeken over Namibie:
`Juweel van Afrika` - Ine Andreoli (ned.)
In een 4 x 4 terreinwagen met slaapplaatsen op het dak reizen schrijfster en haar man door het land.
`Solitaire` - T. van der Lee Filmproducer vertrekt naar Afrika en belandt in Solitaire, een minuscule verzameling huizen in de Namibische woestijn.

Meer tips voor reizen Namibië
Namibie Online
Startpagina Namibie
Rondreis Namibie
Lonely Planet - Namibie
Namibie informatie - Reizendoejezo

Kan ik met het openbaar vervoer door Namibië reizen?
Het openbaar vervoer is in Namibië niet sterk ontwikkeld. Er zijn wel een aantal minibusjes die tussen de grotere steden rijden, deze zijn goedkoop en vertrekken wanneer zij vol zijn. In de steden rijden taxi's en tussen een aantal grote steden is er ook een treinverbinding. Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer.

Tussen Windhoek en Swakopmund rijdt de Desert Express: dit is een rijdend luxe hotel, dat hier en daar stopt voor een excursie. Wat ook steeds populairder wordt zijn de fly-in safari's. Deze zijn echter niet goedkoop. Het voordeel is dat je niet meer overal urenlang heen hoeft te rijden maar er naar toe wordt gevlogen in een klein vliegtuig.

Autohuur
Namibië is een groot land met een lage bevolkingsdichtheid. Daardoor moeten er vaak grote afstanden worden afgelegd door onbewoond gebied. Een auto huren is de beste manier om rond te reizen. Dit is alleen niet goedkoop.

Er is een beperkt netwerk van geasfalteerde wegen. De overige gravelwegen worden wel uitstekend onderhouden en zijn goed begaanbaar met een gewone auto. Wanneer er naar afgelegen gebieden gereisd wordt is er een auto met vierwiel aandrijving nodig.
Bij de steden, langs de hoofdwegen en bij een aantal lodges en kampeerplaatsen zijn benzinestations. Het is aan te raden regelmatig te tanken omdat een volgend tankstation nog wel eens zonder benzine kan zitten. In Namibië wordt links gereden. Het wordt ook sterk af geraden om buiten de stad in het donker te rijden. Het onverwacht oversteken van wild dat actief wordt in het schemerdonker leidt tot de nodige ongelukken.