Bezienswaardigheden en tips

Vakantie Madeira

Madeira, dat als het mythische Atlantis uit de Atlantische Oceaan oprijst, ligt maar liefst 1000 km van de Portugese hoofdstad Lissabon. In 1419 vertrokken Portuguese avonturiers uit Lissabon om de kust van Afrika te verkennen. In zijn dagboek beschreef kapitein Zarco de angst van zijn zeelui toen zij op weg gingen naar de door monsters beheerste rand van de oceaan. Zij troffen echter een paradijs van met bloemen gevulde altijd groene bossen, ruisende watervallen en veilige, zonnige natuuurlijke havens.

Hoewel door storm op drift geraakte zeelui Madeira eerder hadden bezocht had niemand zich er gevestigd, terwijl en de vruchtbare, maagdelijke grond perfect bleek voor druiven en suikerriet. Rijk versierde kerken, luxueuze landhuizen en elegante stadshuizen getuigen van de vroege rijkdom van Madeira, net als de levendie religieuze schilderijen die de kerken van het eiland sieren. Het landschap van Madeira is net zo indrukwekkend als deze beroemde kunst en architectuur: er liggen piepkleine terrassen op de bijna verticale hellingen, die worden geïrrigeerd door levadas (irrigatiekanalen), die een 2150 km lang netwerk rond het eiland vormen.

Wanneer de vochtige Atlantische lucht Madeira bereikt stijgt hij door het nevelwoud op voordat hij als regen in de koele hoge bergen in het hart van het eiland neervalt. Hierna sijpelt het door de poreuze bodem om uit ontelbare bronnen weer te voorschijn te komen. Het leven schenkende water legt enorme afstanden af door tunnels en in de rotsen uitgehouwen kanalen om de in zon badende vjngaarden, akkers, boomgaarden en bananenplantages van water te voorzien. De paden langs deze levadas voeren de bezoeker langs watervallen, vijvers, beboste ravijnen, prachtige uitzichtspunten en de fascinerende geologie van diep uitgesleten valleien en indrukwekkende zeekliffen.

Het subtropische klimaat van het eiland zorgt voor een rijke verscheidenheid aan flora met een mengeling van inheemse en buitenlandse planten die plantenliefhebbers bevalt. Zelfs de droge en rotsachtige kustlijn staat kleurrijk in bloei. In september, als de kleuren veranderen en het aantal bezoekers afneemt, begint Madeira te lijken op een geheime tuin die op ontdekking wacht.

Informatie Madeira

Hoofdstad: Funchal

Munteenheid: euro

Taal: Portugees

Tijdsverschil: -1 uur

Klimaat: Madeira heeft een subtropisch klimaat met zomerse temperaturen en veel neerslag tussen met name oktober en maart. Gemiddelde maximum temperatuur op Madeira in de zomer is ca 23 graden.

Beste reistijd: april - september

Vliegtijd: ca 4,15 uur (rechtstreeks vanaf schiphol)

Bezienswaardigheden Madeira

September is een zeer goede tijd om Madeira te bezoeken omdat het weer nog op zijn best is, de drukte is verdwenen en het land mooi oogt. In september worden levendige wijnfestivals gehouden in Funchal en Estreito de Camara de Lobos, vooral deze laatste is de moeite waard vanwege het lokale karakter.

De volgende bezienswaardigheden en activiteiten die u tijdens uw vakantie Madeira kunt u gaan ondernemen:

 • Breng de ochtend door met wandelen in de aangename straten van Funchal. Bezoek het Mercado dos Lavradores ('markt van de arbeiders') om de fruit- en bloemenkraampjes te zien voordat u naar de 15e-eeuwse kathedraal en het Museum van Heilige Kunst gaat.
 • Ga eerst naar de mooie Botanische Tuinen voordat u via de kabelbaan de Monte beklimt voor de tropische tuinen van het Montepaleis. Daal de berg af met de traditionele houten toboggan, die hier in 1850 werd uitgevonden.
 • Bezoek Câmara de Lobos en de tussen de wijnranken gelegen naburige dorpen. U bent hier slechts 10 km van Cabo Girão verwijderd, de op een na hoogste zeeklif in Europa, 589 m boven de zeespiegel.
 • Ga westwaarts naar Rabaçal, het beginpunt van twee magische -wandelingen. De zwaardere wandelingen kosten twee tot drie uur en leiden naar de mooie plaats die bekend staat als Vinte e Cinco Fontes (25 bronnen).
 • Volg de voetpaden van Ponta de São Lourenço die van de ene kliftop naar de andere slingeren, langs wilde bloemen die in de beschutte holtes groeien.
 • Rij over de spectaculaire noordkustweg van Faial (langs de mooie Penha de Águia) naar Porto Moniz voor een zeevruchtenlunch. Keer terug via de wilde heidegronden van de Paúl da Serra.
 • Rij de Pico Ruivo op, de op twee na hoogste berg van het eiland, door berghellingen die zijn bedekte met geurige eucalyptus- en laurierbomen.

Wijn van Madeira

Madeira is een van de beste wijnen ter wereld met een unieke diepte en complexiteit van smaak. Ooit dacht men dat dit het gevolg was van de schommelbeweging van schepen omdat Madeirawijnen altijd magisch verbeterd terugkwamen van lange reizen. Tegenwoordig rijpt men Madeira op het land in door de zon ge warmde zolders omdat experimenten bewezen dat de hitte voor de smaakverbetering zorgde. Echte Madeira wordt gemaakt van medium-dry Sercial en Verdelho of zoetere Bual en Malmsey.

Tips vakantie Madeira

 • Neem een cruise naar Porto Santo. Op het kleinere buureiland van Madeira ligt een van de beste zandstranden van Europa — 18 km ononderbroken gouden zand
 • Breng niet uw hele dag door aan het zwembad - ontdek het mooie landschap en de wilde natuur van Madeira door over de voetpaden van het eiland te wandelen.
 • Bezoek een borduurfabriek waar u alles kunt leren over deze traditionele kunstnijverheid en de fraaie naaiwerk kunt bewonderen.

Hotels Madeira

 • Geen reserveringskosten!
 • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
 • Beste prijsgarantie!