Informatie over o.a. visum, inentingen en geldzaken

Reisinformatie Nieuw Zeeland

Hier vindt u nuttige reisinformatie voor Nieuw Zeeland. Moet ik vooraf een visum aanvragen en moet ik mij ook laten inenten tegen bepaalde ziektes?

Taal
Nieuw-Zeeland heeft twee officiële talen: Engels en Maori. Engels is de taal die je normaal overal hoort en die overal gebruikt kan worden aangezien ook de Maori bevolking Engels spreekt. Het Maori komt steeds meer terug in het dagelijks gebruik. Vele plaatsen in Nieuw Zeeland hebben een naam in het Maori, zoals bijvoorbeeld Lake Wakatipu, de naam van het Wellingtonmeer.

Geldzaken
Het geldige betaalmiddel in Nieuw-Zeeland is de Nieuw Zeeland Dollar (NZD), 1$ = 100 cents. 1 NZD is ongeveer € 0,62 en € 1,- is ca. 1,61 NZD (dec '15). Klik hier voor de actuele koers. Pinnen kan met je bankpas of creditcard, kijk wel of het logo van je bankpas overeenkomt met het logo op de automaat. Je kunt het beste cash Euro's meenemen. Betalen met Travellercheques is een goed alternatief, alleen dit is tijdrovend. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd.

Fooien
Het geven van fooien in restaurants is niet gebruikelijk. Dit zit bij de service inbegrepen. Vind je dat je een goede service hebt gehad in het restaurant dan kun je altijd wat achterlaten.

Reisdocumenten
Voor de reis naar Nieuw-Zeeland dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nieuw-Zeeland nog tenminste 3 maanden geldig is. Bij aankomst krijg je dan een visum dat 3 maanden geldig is, mits je een geldig retourvliegticket hebt en genoeg financiële middelen, in de vorm van cheques, credit card, cash etc om de tijd door te brengen die je van plan bent. Indien je een ander nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Nieuw-Zeeland in Den Haag of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum, achter te laten voor familie of bekenden.

Post
Post naar en van Nieuw-Zeeland is vrij snel, gemiddeld duurt het 6-12 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en postkantoren verkrijgbaar.

Tijd
In Nieuw-Zeeland is het 11 uur later dan in Nederland in de zomertijd, en 12 uur later in de wintertijd.

Inentingen Nieuw Zeeland
Inentingen zijn niet nodig voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland. Het land staat bekend als `ziektevrij` en medische faciliteiten zijn op een hoog niveau. Overigens is het verboden plantaardige produkten zoals fruit en verse groenten mee het land in te nemen om ervoor te zorgen dat er geen vreemde bacteriën het land in komen.

EHBO setje
We raden je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, pleisters, sterilon, zonnebrand, medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven (neem een recept in het Latijn mee), etc.

Luchthavenbelasting Nieuw Zeeland
Bij vertrek uit Nieuw-Zeeland hoef je in principe geen vertrekbelasting te betalen, omdat dit in de meeste gevallen al in de prijs van het ticket is inbegrepen. Vlieg je vanuit Christchurch of Auckland dan betaal je geen luchthavenbelasting. Bij vertrek vanuit Rotorua en Wellington moet je wel vertrekbelasting betalen van NZ$ 25.00 (bedragen onder voorbehoud lokale wijzigingen).

Festivals en Feestdagen
Mensen uit Nederland kijken nogal eens vreemd aan tegen de omgekeerde seizoenen, waardoor Kerstmis in de zomer is. Vanaf half december tot einde januari zijn er schoolvakanties, waardoor het drukker is bij alle bekende toeristische trekpleisters. Tijdens feestdagen zijn veel winkels en overheidsinstellingen gesloten.

De belangrijkste feestdagen zijn:
1 en 2 Januari Nieuwjaar
Januari/Februari Summer City Programme, festiviteiten in Wellington
6 Februari Waitangi Day of Nieuw Zeeland Day
Februari Art Deco weekend, 3e weekend v/d maand in Napier
Maart Fiesta Week in Auckland
Maart/April Goede vrijdag en Paasmaandag
25 April Anzac Day
Mei National Woodcrafts Festival in Christchurch
Juni (1e maandag) Queen`s Birthday
Oktober (4e maandag) Labour Day
25 en 26 December Christmas Day en Boxing Day

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Boeken over Nieuw Zeeland
Alan Duff - `Once were Warriors `
Dit boek biedt een kijkje in het leven van een Maori familie die verscheurd wordt door problemen.
Adam Armstrong - `De Golvendanser`
Een biologe gespecialiseerd in de communicatie met walvissen en dolfijnen vindt een nieuwe baan in Nieuw-Zeeland.
Witi Ihimaera - `Whale Rider`
Maori meisje heeft een speciale band met honderden walvissen.
`The Maori of New Zealand` - Steve Theunissen
Over cultuur en geloof van de Maori vroeger en nu

Reisgidsen Nieuw Zeeland
Elmar reishandboek Nieuw Zeeland - Jan-Willem Driessen (ned.)
Lonely Planet Country Guide New Zealand (eng.)
Insight Guide Nieuw Zeeland (ned.)
Capitool Reisgids Nieuw-Zeeland – div. schrijvers (ned.)

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. De medische faciliteiten in Nieuw- Zeeland zijn uitstekend. Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Auckland/ Christchurch.

Flora en Fauna
Door zijn geïsoleerde ligging heeft Nieuw Zeeland een planten- en dierenwereld waarvan de meeste soorten uitsluitend in Nieuw Zeeland voorkomen. Zowel op het Noord als op het Zuidereiland komen uitgestrekte oerbossen voor met een zeer gevarieerde plantenwereld. De bekendste boom van het Noordereiland is de gigantische kauri, een naaldboom die meer dan 50 meter hoog en 2000 jaar oud kan worden. Helaas zijn de meeste gekapt, maar in natuurreservaten zijn nog enkele oorspronkelijk kauri-bossen te vinden. Typerend voor de Nieuw Zeelandse bossen is de grote hoeveelheid varens die er groeien, waaronder diverse soorten boomvarens die soms tot 10 meter hoog kunnen worden. Deze varens, samen met de dichte ondergroei van allerlei slingerplanten en de vele mossen en epifyten die op de bomen groeien, geven de Nieuw Zeelandse bossen een sprookjesachtige charme en vandaar ook dat bijvoorbeeld een film als "Lord of the Rings" hier opgenomen is.

De oorspronkelijke dierenwereld van Nieuw Zeeland werd gedomineerd door vogels. Door het ontbreken van roofdieren leefden er voor de komst van de Europeanen vele soorten loopvogels, waarvan de reusachtige Moa - die 4 meter lang kon worden - de bekendste is. De meeste van deze loopvogels zijn uitgestorven door toedoen van de mens en door de mensen meegenomen verwilderde roofdieren als katten, ratten en honden. De Moa was zelfs al lang voor de komst van de Europeanen uitgestorven. Een van de weinige nog overgebleven loopvogels is de beroemde kiwi, hét symbool van Nieuw Zeeland, en de takahe (Zuidereiland). Vogels met vleugels hebben zich wel goed kunnen handhaven en vormen ook nu nog de meest opvallende dieren in de Nieuw Zeelandse natuur. De enige zoogdieren die hier leefden voor de komst van de mens waren twee soorten vleermuizen. De Maori's en vooral de Europeanen hebben echter vele zoogdiersoorten geïntroduceerd, waarvan er vele verwilderd zijn. Zo leven er inmiddels door heel Nieuw Zeeland in het wild diverse hertensoorten, wilde varkens en geiten, konijnen en opossums (deze laatste worden overigens niet zeer gewaardeerd door de Nieuwzeelanders: opossums worden ervoor verantwoordelijk gehouden voor het verdwijnen van een groot aantal oorspronkelijke planten en diersoorten). Zeezoogdieren komen van oorsprong wel veel voor in de visrijke wateren rond Nieuw Zeeland. Hier leven diverse walvissoorten, als de potvis, de bultrugwalvis en de orka, alsmede verschillende soorten dolfijnen, zeehonden en zeeleeuwen.

Politiek/Economie
Nieuw-Zeeland is een zelfstandig land met een eigen parlementair systeem. Ze erkent koningin Elizabeth II als haar koningin. Zij heeft echter geen invloed op de Nieuwzeelandse politiek en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur. Het parlement bestaat uit het huis van afgevaardigden. De inwoners van Nieuw-Zeeland kiezen de leden van het parlement en ieder lid representeert een gebied van het land. De regering bestaat uit leden van de grootste partij. De partijleider wordt 'prime minister'.

De belangrijkste bron van inkomsten komt uit de export van landbouw producten, voornamelijk vlees, zuivel en wol. Nieuw-Zeeland telt ongeveer 45 miljoen schapen en is het derde wolproducerende en tweede wolexporterende land in de wereld. Kiwifruit, passievruchten, appels en peren zijn wereldwijd populaire exportproducten. Naast de landbouw is bosbouw de tweede belangrijkste industrie.
De Nieuwzeelandse overheid probeert uitbreiding en ontwikkeling van industrie te bewerkstelligen om de economie stabieler te maken. Het ontbreekt Nieuw-Zeeland echter aan een afzetgebied.

Toerisme wordt een steeds belangrijkere peiler van de economie en maakt een stormachtige ontwikkeling door. Logisch, want Nieuw-Zeeland heeft vakantiegangers buitengewoon veel te bieden.

Cultuur
De Maori cultuur is op een aantal plaatsen, met name rond Roturua, nog zeer duidelijk aanwezig en is een opmerkelijke comeback aan het maken. Veel Maori's herwaarderen en herontdekken hun oorspronkelijke cultuur en ook de Maori taal wordt steeds vaker gesproken en onderwezen. Zelfs de Paheka's, zoals de Maori's de Europese Nieuw Zeelanders noemen, raken meer geïnteresseerd in de Maori cultuur en beschouwen deze steeds meer als een gemeenschappelijk cultureel erfgoed, waar ook zij trots op zijn. Bepaalde Maori woorden worden vaker gebruikt, met name de bekende welkomstgroet Kia Ora. Veel plaatsen hebben al Maori namen en zelfs worden veel Engelse plaatsnamen vervangen door hun oude Maori naam. In het algemeen is de relatie tussen Maori's en Paheka's de laatste jaren behoorlijk verbeterd, hoewel er natuurlijk ook wel de nodige wrijvingen zijn. Hoewel de meeste Maori's in de stad wonen en een grotendeels westerse levensstijl hebben, proberen zij in toenemende mate het contact met de marae waaruit ze afkomstig zijn te herstellen en te onderhouden. De marae is eigenlijk de heilige gemeenschapsplaats van een Maori dorp, maar het woord wordt ook vaak gebruikt als algemene aanduiding voor traditioneel voorouderlijk dorp. Met name rond Rotorua wonen nog veel Maori's in hun marae en dit is dan ook voor ons de beste plaats om met de Maori cultuur kennis te maken. Hoewel gastvrijheid zeer belangrijk is bij de Maori's, is het bij het bezoeken van een marae essentieel dat je je strikt houdt aan een aantal beleefdheidsregels en taboes. De reisleider en lokale gidsen zullen je hierover inlichten.

Waitangi Day wordt ieder jaar op 6 februari gevierd. Op deze dag wordt het in 1840 gesloten verdrag tussen de Maori's en de Engelsen herdacht. Nieuw-Zeeland werd toen een kolonie van Groot-Brittannië. Op 25 april is het ANZAC-Day en worden de gesneuvelde soldaten van het Australia New Zealand Army Corps herdacht.

Verder kent Nieuw zeeland veel regionale feestdagen. Op de website van het verkeersbureau kunt u een up-to-date overzicht van de verschillende activiteiten vinden.

Meer reisinformatie Nieuw Zeeland
Nieuwzeeland online.nl
Lonely Planet - Nieuw Zeeland
Informatie vakantie Nieuw Zeeland
Landenkompas - Nieuw Zeeland
Rondreis Nieuw Zeeland
Nieuw Zeeland informatie - Reizendoejezo
Reizenin-Nieuw-Zeeland.nl

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over rondreizen Nieuw Zeeland: