Weerbericht en bezienswaardigheden

Vakantie Malediven

Op vakantie naar de Malediven? De Malediven staan bekend om hun kristalheldere water, koraaltuinen en tropische vissen. Het zicht onder water is gemiddeld 30 meter en het water is het hele jaar warm. Alle toeristencomplexen in de Malediven hebben duikscholen met instructeurs; veel resorts bieden toegang tot zeer fraaie riffen.

De enige manier om deze groep weelderige en tropische afgelegen eilanden te beschrijven, elk met zijn eigen koraalriffen en ondiepe turkooizen lagunes, drijvend in de idyllische Indische Oceaan, is 'de hemel op aarde'. Op het land staan kokospalmen en fruitbomen, en de witte zandstranden die elk eiland omringen, zijn bezaaid met schelpen in allerlei vormen. Onder water liggen betoverde tuinen, bevolkt door een adembenemende rijkdom aan zeeleven.

Er liggen ongeveer 1200 eilanden in de van noord naar zuid ongeveer 760 km metende archipel. Niemand weet het precieze aantal, omdat het ene eiland 's nachts verdwenen kan zijn terwijl het andere ervoor in de plaats komt. Ook de grootte van een eiland is 'variabel', omdat zij door toedoen van storm en andere weersinvloeden van de ene op de andere dag kan worden veranderd.

Het grootste van de door toeristen gebruikte eilanden is Kuramathi in het Rasdu-atol. Men heeft echter niet meer dan een uur nodig om er helemaal omheen te lopen. De meeste eilanden zijn zo klein dat daar maar tien tot twintig minuten voor nodig zijn.

Van de eilanden zijn er 202 bewoond door uitgesproken vriendelijke mensen met stralend witte tanden en steil, vaak licht gegolfd haar en een relatief lichte huid. De schoonheid van hun tanden komt voort uit het feit dat ze deze met koraalzand poetsen. De mensen op de Malediven zijn een mengras van Srilankaanse, Arabische en Afrikaanse oorsprong.

Praktische informatie Malediven

Hoofdstad: Malé

Oppervlakte: 300 km2

Aantal inwoners: ca 390.000

Staatsvorm: Republiek

Religie: Soennisme

Taal: Divehi

Munteenheid: Rufiyaa

Vakantie Malediven

Bezienswaardigheden Malediven

De Maldiven zijn een paradijs in elk seizoen. Het alledaagse leven in drukke steden is hier heel ver weg. Alles wat u hier doet, helpt u zich verder te ontspannen en de stress van het moderne leven los te laten. Uw bioritme past zich aan het simpele ritme van de natuur aan, dat bepaald wordt door het op- en ondergaan van de zon; alleen de basale behoeften — eten en slapen — zijn aanwezig, en eenvoudig te bevredigen. Het lichaam wordt verfrist door duiken, surfen, zwemmen en zonnebaden, en de ziel door de beeldschone zonsondergangen. De geest komt tot rust.

Als u ook geestelijk gestimuleerd wilt worden, zult u ontdekken dat de Maldiven een rijke cultuur hebben. Door de eeuwen heen deden Arabische en Chinese zeelui de eilanden aan, Vasco da Gama, de Franse gebroeders Parmentier, Ibn Batuta en andere beroemde ontdekkingsreizigers. De islam kwam in de 12e eeuw; het land is nog steeds vooral soennitisch islamitisch. Maar ruïnes vertellen van boeddhistische en hindoeïstische invloeden en een matriarchale dynastie die misschien wel 300 jaar regeerde..

De volgende bezienswaardigheden en activiteiten kunt u gaan bezichtigen en ondernemen tijdens uw vakantie Malediven:

  • Vlieg naar Malé International Airport en neem een dhoni of vliegtaxi naar uw bestemming. Na een ontspannen lunch onder palmen brengt u de middag op het strand door of in een kano op het heldere ondiepe water.
  • Eilandhoppen. Stap uit op onbewoonde eilandjes die perfect zijn om te luieren of te duiken (met een partner). De riffen en atollen herbergen zo'n 700 soorten vis. In de open oceaan laten haaien, walvissen en mantaroggen zich bewonderen.
  • Uitstapje naar Malé: een dag ontspannen te voet de hoofdstad verkennen. Bezoek het Nationaal Museum, gevestigd in het voormalige presidentiële paleist en de Grote Moskee, wier gouden koepel en slanke minaret de stad overheersen. Wandel langs de zeekant vol vissersbootjes, dhoni's en veerboten. Dan terug naar uw toeristenoord om spullen te pakken voor een nachtelijke vistocht.
  • Wijd de dag aan uw welzijn. Ga naar het kuurcentrum van het oord en laat u verwennen met diverse behandelingen; geniet daarna van de zonsondergang.
  • Vroeg opstaan om de stille schoonheid van zonsopgang op het strand mee te maken; dan 's ochtends snorkelen. Veel eilandjes hebben hun eigen koraalrif, een paar zwemslagen van het strand. Ga 's middags mee met een excursie om acrobatische langsnuitdolfijnen te zien.
  • Om de oceaan echt te verkennen kunt u 's ochtends vroeg meegaan met een duiktrip — zij weten waar u moet zijn om de spectaculairste vissen en koralen te zien. Terug naar het complex en dan op reis naar huis.

Tips Malediven

  • Onderhandel met de eigenaar voordat u een dhoni of speedboat huurt. Als u herhaaldelijk dezelfde boot gebruikt, krijgt u een lagere prijs en betere service.
  • Loop niet op het koraal en raak het ook niet aan. Dat is niet alleen slecht voor het koraal, maar ook voor u: koraal is scherp en kan bovendien giftig zijn.
  • Neem veel lichte katoenen en linnen kleren mee; het is hier bijna het hele jaar warm. Naakt zwemmen is streng verboden.

De historische Malediven

Door hun ligging op een kruising van oude zeeroutes assimileerden de Maldiven allerlei culturele en religieuze invloeden. Archeologische vondsten wij zen op een lange boeddhistische periode die tussen de 9e en de 12e eeuw haar hoogtepunt bereikte. Met de verspreiding van de islam naar West-Azië breidden de Arabieren hun handelscontacten uit naar Zuid-Azië. Hun invloed culmineerde in de 12e eeuw in de bekering van de koning tot de islam. Het kleine Nationaal Museum op Malé heeft een collectie boeddhistische en islamitische objecten.

Weerbericht Malediven

Het is warm en vochtig op de Malediven, maar de koele zeebries doorbreekt de trage monotonie van de hitte. Van december tot maart, in de droge tijd, waait de zachte noordoostmoesson over deze eilanden bij de evenaar, maar de lucht blijft blauw en de zee kalm. Het is een drogere wind dan de zuidwestmoesson, die in april arriveert en tot oktober blijft waaien.

Weersverwachting Malediven

MALEDIVEN WEATHER

Geografie Malediven

De Malediven liggen een kleine 8000 km van Nederland en België verwijderd, en strekken zich uit over een afstand van ongeveer 750 km. De exacte geografische positie is 7° noorder- en 1° zuiderbreedte, tussen de 72ste en 74ste lengtegraad. Het Indiase subcontinent en de Malediven liggen ten hoogste 360 km uit elkaar. De afstand met Sri Lanka bedraagt 770 km. Wanneer men de oppervlaktes van alle eilanden bij elkaar optelt, komt men uit op 298 km2. Daarmee is het grondgebied ongeveer even groot als Zuid-Limburg. Erg groot zijn de Malediven dus niet.

In een Maledivisch dorp gaat alles rustig zijn gangetje. Nieuwsgierige kinderkopjes duiken op achter muurtjes. De oudere bewoners lurken aan waterpijpen. Hectische situaties zijn de bewoners vreemd. De jachtige wereld zoals wij die in het Westen kennen, heeft nog geen vat gekregen op de Malediviërs. Wat dat betreft is een vakantie op de Malediven een hele goede manier om voor een tijdje aan het snelle bestaan in Europa te ontsnappen.