Informatie en reistips

Macedonië

Macedonie is een land in Zuidoost-Europa zonder verbinding met de Middellandse Zee. Het land is zeer bergachtig, het klimaat is ruw. De bevolking in Macedonie uit twee grote groepen en een reeks minderheden. De grootste bevolkingsgroepen zijn de Slavische Macedoniers met 64% en de Albanezen met 25%. Daar komen grote minderheidsgroeperingen bij als Turken, Roma, Serviers, Bosniakken, Walachen en Grieken.

Het zuidelijke deel van het land maakt deel uit van het historische rijk Macedonie, waar de legendarische veldheer Alexander de Grote (356-323 v.C.) vandaan kwam. Het nationale grondgebied kent een zeer turbulente geschiedenis: het behoorde een lange tijd tot Bulgarije, Servie, het Osmaanse Rijk en ten slotte tot Joegoslavie. Sinds 1991 is Macedonie een onafhankelijke staat.

Macedonië is echt een aanrader voor cultuurfans met steden zoals Skopje en de voormalige Ottomaanse stad Bitola. Door de indrukwekkende geschiedenis is Macedonië een openluchtmuseum van meer dan achtduizend jaar oud.

Meer van Ohrid
Het Meer van Ohrid ligt in het grensgebied van Macedonie en Albanie en is één van de oudste en diepste meren ter wereld. Op de diepste plek is het 289 meter tot de bodem en het meer is minstens 2,6 miljoen jaar oud. Vanwege zijn ouderdom is het een geliefd reisdoel onder klimatologen, die uit de afzetting informatie over de geschiedenis van het klimaat op aarde afleiden. Daarnaast speelt het meer een belangrijke rol in de visvangst en het toerisme in Macedonie.

Aan het meer van Ohrid heerst de sfeer van een levendige badplaats. Er zijn uitgestrekte kiezel- en zandstranden, veel winkeltjes, restaurants en uitgaansgelegenheden. Het meer van Ohrid doet zeker niet onder voor de zee, niet voor niets wordt het de 'Macedonische zoetwaterzee' genoemd. Het meer van Ohrid dankt haar naam aan de stad Ohrid, een plaats van grote historische en culturele waarde, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Informatie Macedonie

Hoofdstad: Skopje

Oppervlakte: 25.713 km2

Aantal inwoners: 2,1 miljoen

Taal: Macedonisch

Religie: Orthodox (67%), Islam (30%)

Staatsvorm: Republiek

Munteenheid: Denar

Reistips Macedonië

 • Bezoek het beroemde stadscentrum van Ohrid met haar karakteristieke architectuur en vele 11e tot 14e-eeuwse byzantijnse kerken.
 • In juli en augstus is het Ohrid Zomer Festival, iedere avond veel muziek, van klassiek tot pop en dance.
 • Maak een uitstapje naar het rustgevende St. Naum Klooster. Hier bevinden zich ook de Bronnen van de Zwarte Drim, een prachtige groene lagune met fijn kiezelstrand.
 • Ga naar het oude Gymnasium in Bitola, hier studeerde Kemal Attaturk, de grondlegger van de moderne Turkse staat.
 • Eet lokale kebabtsinja, de Macedonische kruidige vorm van kebab.
 • Vraag in een restaurant zeker om één van de schitterende wijnen van wijnmakerij Popova Kula.
 • Maak een dagexcursie naar het Bigorski Klooster.
 • Ga op excursie naar Nationaal Park Mavrovo, het grootste NP op de Balkan met het sprookjesachtige meer van Mavrovo.
 • Maak een tocht per roeiboot bij de bronnen van de rivier de Zwarte Drim, bij het St. Naum klooster

Boek hier voordelig een hotel of hostel in Macedonië

 • Geen reserveringskosten!
 • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
 • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen vakantie Macedonië