Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Jordanie

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw reis door Jordanie. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb ik een visum nodig om te kunnen reizen in Jordanie? Kortom ga altijd wijs op reis.

Kun je veilig reizen in Jordanië?
Door de onrust in Syrië en Irak wordt afgeraden om de delen die grenzen aan deze landen te bezoeken. Voor de rest van Jordanië geldt dat waakzaamheid geboden is, maar je kunt er als toerist gerust naar toe gaan en genieten van dit bijzondere land. Kijk voor het meest recente reisadvies en de geldende coronamaatregelen op de site van het ministerie van buitenlandse zaken

Je wordt als toerist met een andere cultuur, mentaliteit en uiterlijk gerespecteerd. Behandel de lokale bevolking met hetzelfde respect en je zult een geweldige tijd hebben. In tegenstelling tot Saudi Arabië en Irak, waar je als toerist veel beperkingen hebt en moeilijk binnenkomt, is Jordanië een makkelijk land en goed te bereizen. Ook vrouwen alleen kunnen makkelijk alleen reizen. Wees wel enigszins discreet met de kleding die je draagt. Zoals in ieder vreemd land dien je ook in Jordanië goed op je waardevolle spullen te letten. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar. Houd je dagrugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.

Taal
Arabisch is de officiële taal, maar in de commerciële branche wordt Engels gesproken en steeds meer Jordaniër leren Engels als tweede taal. Het is echter aan te raden een paar woordjes Arabisch te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Geldzaken
De lokale valuta is de Jordaanse dinar (1000 fils = 100 piastres = 1 dinar) Een dinar is ongeveer € 0,77 waard (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers van de JOD. Er zijn munten in omloop van 5, 10, 25, 50, 100, 250, 500 en 1000 fils. Bedenk wel dat kleingeld erg schaars is, maar bijzonder handig om voorradig te hebben voor kleine betalingen zoals taxiritjes.

ATM geldautomaten zijn ruimschoots aanwezig. We raden je aan travellercheques van Thomas Cook of American Express in Amerikaanse dollars mee te nemen. Die zijn verzekerd en makkelijk om te wisselen. In de steden en op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld om te wisselen en te pinnen. Indien je op trektocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen aangezien in de weinige plaatsjes waar je iets kunt kopen weinig wisselgeld voorhanden is.

Creditcards als Visa, Mastercard, American Express en Diners Club worden steeds meer geaccepteerd in de grotere hotels en winkels. Geld halen met je creditcard bij de bank is erg duur.

Fooien
Meestal is de service in restaurant inbegrepen in de rekening en is het niet nodig fooi te geven. Mocht dit niet het geval zijn, is een fooi van 10 % een goede richtlijn. Taxichauffeurs verwachten geen fooi, maar spreek vooraf duidelijk een prijs af, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Reisdocumenten
Je paspoort moet na terugkeer in Nederland nog minstens 6 maanden geldig zijn. Voor Jordanië heb je voor vertrek geen visum meer nodig, deze kun je regelen bij aankomst op de luchthaven of aan de grens. De kosten voor een visum met een geldigheid van 3 maanden zijn 10 Jordanian Dinar. Als je Jordanië meerdere malen binnen wilt gaan, heb je een “multiple entry visa" nodig. Voor eventuele wijzigingen is het verstandig om tijdig de website van het consulaat van Jordanië te raadplegen.

Post
Post versturen vanuit de grotere steden in Jordanië naar Europa duurt een kleine week. Voor het versturen van een ansichtkaart betaal ongeveer € 0,45 aan postzegels, voor een brief € 0,70. We raden je aan geen pakketjes te versturen vanaf Jordanië want dat is ontzettend duur, een kilo versturen naar Europa kost ongeveer € 16.

Tijd
In Jordanië is het 1 uur later dan in de Nederland.

Elektriciteit
Jordanië kent een netspanning van 220 V . De meeste hotels in Jordanië hebben Europese stopcontacten, maar het kan voorkomen dat je een adapter nodig hebt. Meestal hebben de hotels wel een adapter te leen of neem er een mee vanuit Nederland.

Prijsniveau
Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland wat betreft toeristenrestaurants, bars en uitgaansgelegenheden. In de winkels en bazaars moet je jezelf echt aanwennen flink af te dingen. Transport in taxi's of microbussen in de steden is een stuk goedkoper dan in Nederland.

Inentingen Jordanie
Vaccinaties worden wel aangeraden, maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidsvoorzorgsmaatregelen. Voor Jordanië worden de volgende inentingen aangeraden:

- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Hepatitis A (geelzucht)
- Buiktyfus

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Jordanië.

Luchthavenbelasting Jordanie
Jordanië kent een vertrekbelasting, die je moet betalen op de luchthaven als je het land verlaat. Het bedrag hangt af vanuit welke plaats je de grens overgaat (vanuit Aqaba naar Israël of Egypte/ per vliegtuig internationaal), maar varieert tussen ongeveer € 10 en € 15. Overigens is deze vertrekbelasting meestal al bij de reissom of vliegticket inbegrepen. Controleer het voor de zekerheid wel altijd even.

Festivals en feestdagen
De islamitische jaartelling is gebaseerd op de maankalander en dat houdt in dat de islamitische feestdagen elk jaar 11 dagen later vallen dan het voorgaande jaar. Ramadan (vastenmaand) valt in de negende maand van de islamitische kalender. Alle toeristische attracties zijn geopend en transport functioneert normaal, maar het aantal geopende restaurants en cafés's kan beperkter zijn.

Belangrijke islamitische feesten in Jordanië zijn:
Ras as-Sana - nieuwjaarsdag
Moelid an-Nabi - de geboortedag van de profeet Mohammmed
Ramadan - vastenmaand
Eid al-Fitr - slotfeest van de vastenmaand
Eid al-Adha - offerfeest

Kerst en Pasen zijn officiële feestdagen.

Nationale feestdagen:

  • 1 januari - Nieuwjaarsdag
  • 22 maart - Dag van de Arabische Liga
  • 1 mei - Dag van de Arbeid
  • 25 mei - Onafhankelijkheidsdag
  • 10 juni - viering van de Grote Arabische Opstand
  • 14 december - verjaardag van koning Hussein

Verder viert Jordanië de volgende festivals:
In juli en augustus wordt er in Jerash het festival van cultuur en kunst gevierd. In de oude theaters en het forum plein worden openluchtconcerten gegeven en folkloristische dansen uitgevoerd.

Ook in Amman worden in augustus soms spelen opgevoerd en concerten gehouden in het amfitheater.

Overheidsinstellingen zijn alleen op vrijdag gesloten en de openingstijden zijn van 08.30 tot 14.30. Winkels zijn gesloten op vrijdag of zondag, afhankelijk van het feit of de eigenaar moslim of christen is. De openingstijden zijn van 09.00 tot 14.00 en van 16.30 tot 20.00.

Literatuur

Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en reisgidsen.

Boeken over Jordanie:
Zoutpilaren – Fadia Faqir
The desert and the Sown- Gertrude Bell

Reisgidsen Jordanie:
Jordan Lonely Planet
Middle-east Lonely Planet
Jordanië Dominicusreeks

Meer reisinformatie Jordanië
Lonely Planet - Jordanië
Rondreis Jordanie
Veeronline Reisavonturen
Bezienswaardigheden Jordanië
Rondreis Jordanie

Vervoer
Jordanië heeft twee hoofdwegen, de King's Highway en de Desert Highway, die beide Amman in het noorden met Aqaba in het zuiden verbinden. Langs de King's Highway bevinden zich belangrijke bezienswaardigheden, zoals Mount Nebo, Madaba, Kerak. Deze route wordt niet uitgevoerd door openbaar vervoer. Je kunt een touringcar of lokale bus van Amman naar Petra nemen, maar die gaan alleen via de snelle Desert Highway en geven je niet de mogelijkheid al het moois onderweg te zien. Het beste kun je dus een auto huren en de goed geasfalteerde wegen zelf berijden of je laten rijden. De wegen in Jordanië zijn goed. Meestal worden de wegwijzers zowel in Arabisch als Engels aangegeven (de belangrijkste plaatsen altijd in Engels, maar straatnamen in steden staan nog wel eens alleen in Arabisch aangegeven).

Medische hulp
Hoewel de gezondheidsvoorzieningen goed zijn in Jordanië is het verstandig zelf de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om moeizame conversaties in een apotheek te voorkomen bijvoorbeeld. Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (mineraalwater uit verzegelde flessen, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld immodium) en tegen uitdroging (ORS) . Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met uw reisagent in Jordanië.