Wijs op reis naar India

Reisinformatie India

Hier vindt u belangrijke informatie voor uw reis door India. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en is een visum voor India vereist? Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies en coronamaatregelen
Controleer voor je boekt of vertrekt naar India altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Taal
De voertaal in Noord India is veelal Hindi, in andere gebieden worden weer andere talen gesproken. Vanwege de vele talen in het land en vanwege de koloniale invloeden wordt er veel Engels gesproken, ook door Indiërs uit verschillende provincies onderling. Het is meestal dus geen probleem om je verstaanbaar te maken, hoewel mensen op straat en in winkels niet altijd Engels praten en je dan met handen en voeten duidelijk zult moeten maken wat je bedoelt. In hotels en restaurants wordt goed Engels gesproken.

Geldzaken
Het geldige betaalmiddel in India is de Rupee (1Rs= 100 paisa). 72 Rupee is ongeveer 1 euro (dec 2015). Klik hier voor de actuele koers van de Rupee. Cash Dollars en traveller`s cheques kunnen bijna overal bij hotels of geldwisselkantoren gewisseld worden. Bij banken kan dit nogal lang duren. Vraag altijd een wisselbewijs; dit heb je nodig indien je Rupee overhoudt en deze terug wilt wisselen voor Dollars In kleine dorpen en tijdens de trektocht of kamelensafari is het niet mogelijk geld te wisselen.

Fooien
Fooien geven voor service van hotels, chauffeurs en gidsen is in India normaal. In de chique restaurants en hotels is 10% een goede leidraad. Op straat echter is het vaak kwestie van je kleingeld weggeven. In de Indiase samenleving wordt ook vaak vooraf fooi (baksheesh) gegeven of beloofd om bepaalde service te verkrijgen.

Reisdocumenten
Voor de reis naar India dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is verplicht en dien je zelf aan te vragen bij de Ambassade van India in Den Haag, begin hier 6 weken voor vertrek mee. De kosten van dit visum bedragen € 50 voor een visum dat 6 maanden geldig is. Deze prijzen en de procedure van aanvraag zijn soms aan verandering onderhevig dus informeer altijd even bij de Ambassade. Voor meer informatie over het aanvragen van een visum voor India, klik hier. Indien je een ander nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum, achter te laten voor familie of bekenden.

Post
Post naar en van India is vrij snel, gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en bij de bekende bezienswaardigheden verkrijgbaar.

Hoe laat is het in India?
In India is in de winter 4,5 uur later dan in Nederland, in de zomer bedraagt het tijdsverschil + 3,5 uur. Meer informatie ......

Inentingen India
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen.

Voor India worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
*Tyfus
*Geelzucht

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in India.

Luchthavenbelasting India
De luchthavenbelasting bij vertrek uit Delhi bedraagt 500 Rupees. Reist u naar Bhutan, Nepal of Sri Lanka dan betaalt u 150 Rupees aan vertrekbelasting.

Festivals en Feestdagen
India is door de variatie van mensen en religies rijk aan kleurrijke festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. Krijg je de kans een feest te bezoeken dat is dit aan te raden, het wordt zeker een unieke belevenis. De belangrijkste festivals zijn: 26 Januari: Republic day Februari/Maart: Holi/Fagu: Waterfestival Maart/April:Ramanavami Mei: Buddha jayanti: De verjaardag van Boeddha 15 Augustus: onafhankelijkheidsdag Augustus/September: Ganesh Chaturthi ter ere van de god Ganesh Oktober/November:Diwali, het festival van het licht December: kerstmis

Reisgidsen India
Dominicus reisgids India
Lonely planet India (engels)
Insight guides India

Meer reisinformatie India
India online.nl
Informatie vakantie India
Rondreis India
Lonely Planet - India

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en indien mogelijk met je reisagent of contactpersoon in Delhi.

Geschiedenis India
De eerste, beroemde Indiase beschavingen ontstonden in de vallei van de Indus (2600 v.Chr.) en de Ganges (1500 v.Chr.) en bestonden vooral uit Draviden. De Indusbeschaving is waarschijnlijk verdwenen na de invasie van een Arisch volk dat Sanskriet sprak. Zij introduceerden het kastenstelsel, dat de standen in de samenleving van elkaar scheidt en een belangrijk aspect van het Indiase leven is. Een andere belangrijke vroege beschaving was die van de Mauryan. Onder Ashoka (273-232 v.Chr.) domineerde zij het gebied. Later leiden Arabische, Turkse en Mongoolse invloeden in 1526 tot de stichting van het Mongoolse Rijk. Onder Akbar (1542-1605) omvatte het rijk het grootste deel van Noord-India en een deel van het Hoogland van Dekan. De Mongoolse vorst Shah Jahan bouwde de nu wereldberoemde Taj Mahal.

Vanaf 1805 heersten de Britten in India. In de 19e eeuw introduceerden ze een ambtenarenapparaat en een rechtssysteem dat een belangrijke rol speelde bij de ontwikkelingen die sindsdien in India hebben plaatsgevonden. In 1947 werd zoals gezegd het land onafhankelijk. Door de strijd tussen moslims en hindoes werd het verdeeld tussen India en Pakistan, wat al aangeeft dat de ernstige conflicten in de Indiase samenleving veelal een religieuze achtergrond hebben. De afgelopen jaren strijden de Sikhs uit Punjab ook voor een onafhankelijke staat.

India is een land dat in ieder geval zeker een diepe indruk op je zal maken; vanwege de diversiteit, de mensen, het straatbeeld, de manier van (over)leven en de vele bezienswaardigheden. Een land dat je overbluft en waar je van tijd tot tijd ook rust moet nemen om de vele indrukken op je in te laten werken, een land waar je altijd weer iets meemaakt en waar je af en toe afstand van moet nemen; niet het gemakkelijkste land om in te reizen.