Bezienswaardigheden en tips

Stedentrip Reykjavik

Een stedentrip naar Reykjavik is tegenwoordig helemaal hip. Wat woeste natuur betreft is IJsland ongeëvenaard in Europa — hoewel zijn Europees-zijn in twijfel wordt getrokken. In feite maakt deze westelijke Scandinavische voorpost aanspraak op een bi-continentale status op basis van de diagonale slenk die het binnenland in tweeën splijt, de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika. Cultureel gezien combineert het land jeugdig joie de vivre en een zorgeloze Europese houding met de grensverleggende Noord-Amerikaanse spirit.

Bijna alles wat ooit over IJsland geschreven is, verwijst ernaar als 'land van vuur en ijs' — hoewel dit een cliché is, is het waar dat deze natuurkrachten enkele van de grootste rijkdommen van het land vertegenwoordigen. Het land is één en al geologie, van weiden gevoed door rijke, vulkanische bodem en fonkelend gletsjerwater tot aan de onwelriekende geothermische energie die het land van stroom voorziet. Zijn uitgestrekte gletsjers, actieve vulkanen, warme bronnen, geisers, verlaten bergen, woeste rivieren en talloze watervallen trekken vooral rustzoekende toeristen aan.

's Zomers is daglicht een belangrijke troef. Van mei tot en met juli baadt het eiland rond de klok in subarctisch daglicht (niettegenstaande een flinke hoeveelheid Noord-Atlantische regen). Bezoekers klagen misschien over de IJslandse prijzen, maar ze kunnen troost putten uit het feit dat ze twee dagen voor de prijs van een krijgen. Dat is, zoals de kinderen van de Vikingen lang geleden al ontdekten, twee keer zoveel tijd om te profiteren van IJslands goddelijke aanbod. U kunt op een klein IJslands paard over de heide draven, op een verlaten ijsveld rennen, uw huid verzorgen in het mineraalrijke water van de Blauwe Lagune, van een glas bubbels nippen in een warme bron of de koude, striemende regen tarten met een duik in de openlucht. En wanneer u merkt dat u weer afglijdt naar de realiteit, gooi dan alle voorzichtigheid overboord, neem een tweede hypotheek en zet koers naar Reykjavik voor een stevige eet-, drink- en feestpartij.

Je zult weinig hoogbouw tegenkomen op IJsland!

Informatie stedentrip Reykjavik

Stad: Reykjavik

Taal: IJslands

Munteenheid: IJslandse kroon

Tijdsverschil: -2 uur (tijdens de wintertijd -1 uur)

Klimaat: Reykjavik heeft een koel zeeklimaat, met relatief koele zomers en in de wintermaanden is het weer redelijk mild. Gemiddelde maximum temperatuur in Reykjavik in de zomer is ca 12 graden.

Beste reistijd: juni t/m augustus

Reistijd: vliegtuig: ca 3 uur en 10 minuten (rechtstreeks vanaf schiphol)

REYKJAVÍK WEATHER

Bezienswaardigheden stedentrip Reykjavik

In een week tijd kunt u het mooiste van de IJslandse hoofdstad Reykjavik zien en enkele attracties buiten het centrum meepikken. Ook moet u zeker uitstapjes maken naar zowel het naamgevende ijs als de natuurlijke warmtebronnen. Juni is een ideale maand om het 24 uur durende daglicht mee te maken. De volgende bezienswaardigheden en activiteiten kunt u tijdens uw stedentrip Reykjavik ondernemen:

  • Verken een dag Reykjaviks bezienswaardigheden. Bezoek het Nationaal Museum, werp een blik in het ongewone IJslandse Fallologisch Museum of warm op in de gratis bubbelbaden op het lhete strand' in Nauthólsvík.
  • Tijdens de beroemde Gouden Cirkeltour ziet u de indrukwekkende Gullfosswaterval, de enige echte geisers in Geysir en Þingvellir, waar Is werelds eerste parlement werd geboren.
  • 's Ochtends baantjes trekken en weken in het warme water van de Blauwe Lagune. Overweeg tijdens de terugtocht een stop in charmant Hafnarfjördur, waar u de mythen van de 'onzichtbare mensen' kunt verkennen.
  • Maak een dagtocht naar de Mýrdalsjökullijskap — het gletsjerijs laat zich het beste per sneeuwscooter verkennen.
  • Ontdek het schitterende reservaat Fjallabak in MiddenIJsland. Laat u Is middags weken in de warme bronnen in de openlucht en overnacht in een rustieke berghut.
  • Begin de dag met een wandeling door het kleurige landschap in Fjallabak, over ryolieten heuvels en lavavelden. Of bekijk de imposante Skogafosswaterval in het zuiden of de havenstad Akureyri in het noorden.
  • Sluit uw stedentrip af met één van de beste diners van IJsland in een knus visrestaurant en een biertje in een lokale pub. Als u tijd over hebt, zet dan koers naar de woeste Westfjorden — rijd paard in Dyrafjordur en verken Isafjordur's interessante Maritieme Museum.

Een bezoek aan de Blauwe Lagune mag niet ontbreken!

Tips stedentrip Reykjavik

  • Houd een weldadige shot brennivín (brandewijn) bij de hand als u IJslandse delicatessen als hákar/ (rottend haaienvlees) of súrsa ir hrútspungar (ramstestikels) gaat proeven.
  • Nader lichtgekleurde grond rond warme bronnen en fumarolen niet te dicht. De dunne korst kan breken en wat erin valt komt er hardgekookt weer uit (als het er al uitkomt).
  • Reykjavik is niet goedkoop. Zorg er dus voor dat u twee keer zoveel geld kunt opnemen als u denkt nodig te hebben en nog wat extra voor onvoorziene omstandigheden.

Plattegrond Reykjavik