Wijs op reis naar Ecuador

Reisadvies Ecuador

Hier vindt u reisadvies en tips over reizen naar Ecuador. Moet u zich laten inenten en zo ja waartegen. Heb je een visum nodig om door Ecuador te mogen reizen. Allemaal vragen waar je hieronder het antwoord op zult vinden. Kortom ga wijs op reis naar Ecuador.

Heb ik ook een visum nodig voor mijn reis naar Ecuador?
Je hebt voor de reis naar Ecuador geen visum nodig, mits je niet langer dan 90 dagen per kalanderjaar in Ecuador verblijft. Je moet wel in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Bij aankomst in Ecuador krijg je een ``tarjeta de ingreso`` waarop persoonlijke gegevens en verblijfsduur moeten worden ingevuld. Dit formulier is belangrijk, je hebt het soms nodig om geld te wisselen en bij het verlaten van Ecuador moet het weer worden ingeleverd. Indien je langer bent gebleven dan vooraf opgegeven krijg je een boete, geef daarom bij aankomst een ruime verblijfsduur op. In Ecuador dien je altijd je paspoort bij je te dragen. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort zelf mee te nemen en achter te laten voor familie of bekenden.

Let op: Indien je via de Verenigde Staten naar Ecuador vliegt, dus als je tijdens je vliegreis een tussenstop in de USA maakt, moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen via het zgn. Visa Waiver Program, dit moet je doen via www.cbp.gov/esta. Voor alle duidelijkheid dit geldt dus ook als je alleen maar landt en weer doorvliegt vanuit Amerika.

Moet ik mij ook inenten voor mijn reis naar Ecuador?
Inenting voor gele koorts is verplicht na een verblijf in een gele koorts gebied, overige inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Ecuador worden de volgende inentingen aangeraden:
* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Geelzucht
* Gele koorts

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten vaccineren

Hoogteziekte
Vanwege de grote hoogten in Ecuador, kun je last krijgen van de hoogte. Door het lagere zuurstofgehalte in de lucht kun je hoofdpijn, een misselijk gevoel, duizelingen of kortademigheid krijgen. Aan deze hoogte zul je even moeten wennen en fysieke inspanning vermijden. Reizigers met hart- en/of longaandoeningen worden aangeraden voor boeking hun reisplannen met de huisarts te bespreken. In Nederland zijn, op recept, preventieve middelen te koop tegen hoogteziekte zoals daimox.

Malaria komt voor in gebieden beneden de 1500 meter. In deze gebieden wordt aangeraden malaria tabletten te slikken. Op de Galapagos eilanden komt geen malaria voor.

Weke taal spreken ze in Ecuador?
De officiële voertaal is Spaans. De inheemse bevolking spreekt vaak Quechua. In afgelegen gebieden kan het voorkomen dat de bevolking geen Spaans of Engels spreekt. De laagland indianen spreken vaak verschillende eigen talen. Het Engels wordt in hotels en restaurants redelijk gesproken. Het is echter aan te raden om een paar woorden Spaans te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken.

Kan ik met euro's betalen in Ecuador?
Het geldige betaalmiddel in Ecuador is de Amerikaanse Dollar, de oude Sucre wordt niet meer geaccepteerd. In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het mogelijk om geld en traveller`s cheques te wisselen. In Quito en Guayaquil is het ook mogelijk om te pinnen, als je pas over de juiste logo`s beschikt (cirrus/maestro). Indien je op een trektocht of jungletocht gaat is het aan te raden om wisselgeld mee te nemen, aangezien in de afgelegen dorpen tijdens een trekking vaak weinig wisselgeld voorhanden is. Credit Cards zijn geaccepteerd in de grotere hotels en chique restaurants. Banken zijn meestal van 9.00 tot 18.00 geopend van maandag t/m vrijdag, in een aantal plaatsen zijn er ook Casas de Cambio die meestal de hele dag geopend zijn waar je geld kunt wisselen.

Hoelang doet de post er over in Ecuador?
Post naar en van Ecuador is vrij snel, gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels verkrijgbaar.

Wat is het tijdsverschil van Ecuador met Nederland?
In Ecuador is het 7 uur vroeger dan in Nederland (in de zomertijd). Op de Galapagos eilanden is het 8 uur vroeger dan in Nederland.

Luchthavenbelasting Ecuador
Als je terugvliegt vanaf Quito moet je $ 40,80 aan luchthavenbelasting voldoen. Overigens verschilt het per vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie of deze kosten al dan niet bij het ticket zijn inbegrepen. Let hier dus goed op bij het boeken van uw reis. Voor binnenlandse vluchten geldt dat deze kosten bij de ticketprijs zijn inbegrepen.

Festivals en Feestdagen
Het merendeel van de feesten in Ecuador stamt af van de katholieke religie. Tijdens feestdagen zijn veel banken en organisaties gesloten. Op veel feestdagen worden er in iedere stad kleurrijke processies gehouden en in het een gezellige drukte op het plein (Plaza des Armes) in het midden van de stad. Vaak beginnen de volksfeesten al een dag voor de officiële feestdag. De belangrijkste festivals zijn onder andere:

 • 1 Januari Ano Nuevo (Nieuwjaarsdag)
 • 6 Januari Drie koningen
 • Februari Het bloemen- en fruitfestival van Ambato
 • Februari-Maart Carnaval, dit feest wordt vaak gevierd met water- en verfgevechten
 • Maart-April Semana Santa, Heilige week, dit is de week voor Pasen, Witte Donderdag en Goede Vrijdag. In veel steden worden religieuze processies gehouden.
 • 1 Mei Dag van de Arbeid
 • 24 Mei Slag om Pinchincha, de onafhankelijkheid van Ecuador (in 1822)
 • Juni Corpus Christi, de 9de donderdag na Pasen, in de hooglanden en Ingapirca gecombineerd met de oogstfeesten.
 • 24 Juni Johannes de Doper, feesten in Otavalo
 • 29 Juni San Pedro y San Pablo, Petrus en Paulus, feesten in de steden in het Noordelijk hoogland.
 • 24 Juli geboortedag van Simon Bolivar
 • 10 Augustus Bevrijdingsdag van Quito
 • 1-15 September Fiesta del Yamor, feest in Otavalo met kostuums, dans en maskers
 • 12 Oktober Dag van Columbus
 • 31 Oktober Halloween, verkleedpartijen en optochten, kermis in Quito
 • 1 November Todos Santos, Allerheiligen
 • 2 November Dia de los Muertos, Allerzielen
 • 3 November Bevrijdingsdag van Cuenca
 • 6 December Stichtingsdag van Quito, met dansen op straat, parades en stierengevechten
 • 25 December Navidad, Kerstmis
 • 28-31 December Oudejaarsvieringen waarbij grote poppen worden verbrand.


Literatuur

Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips goede reisgidsen.

Reisgidsen:

 • Lonely Planet Ecuador & Galapagos, Lonely Planet
 • Ecuador/Galapagos, Dominicus serie
 • Insight Guides Ecuador, Apa Publications

Meer tips voor reizen naar Ecuador

Riksja Travel - Ecuador
Lonely Planet - Ecuador
Ecuador.pagina.nl
Ecuador.com
Rondreis Ecuador
Ecuador informatie - Reizendoejezo