Reizen naar Canada en de Verenigde Staten

Rondreizen Noord-Amerika

Hier vind je informatie over rondreizen in Noord-Amerika: Canada en de Verenigde Staten. 

Rondreizen in Noord-Amerika

Geografie Noord-Amerika

Noord-Amerika beslaat een oppervlakte van ruim 25 miljoen km2 en wordt in het oosten begrensd door de Atlantische Oceaan en in het westen door de Grote Oceaan. Vanaf het noorden loopt het continent taps toe naar het zuiden, waar het met een smalle strook landstrook verbonden is met Zuid-Amerika.

In Noord-Amerika komen zowel jonge als oude gebergten voor. In de jonge, geplooide gebergten langs de westkust van het continent, van Alaska tot Midden-Amerika, liggen diverse actieve vulkanen. Deze gebergten zijn ontstaan toen de Amerikaanse en de Pacifische schol tegen elkaar aan botsten. In de VS splitst deze bergketen zich in een oostelijke tak, de Rocky Mountains, en een westelijke tak met onder andere de Sierra Nevada. In de Rocky Mountains komen pieken voor van meer dan 4000 meter. Tussen de verschillende bergketens liggen grote vlakten, zoals de Mojavewoestijn en Death Valley, en een aantal zoutmeren. Death Valley ligt beneden de zeespiegel en het diepste punt is -80 meter.

De Appalachen, een zeer oud gebergte, liggen in het oosten van de VS en hebben een maximale hoogte van 2037 meter (Mt. Mitchell). Tussen dit gebergte en de Atlantische Oceaan ligt een grote kustvlakt. Het binnenland van Noord-Amerika bestaat ook uit uitgestrekte vlakten en graslanden. De rotsachtige Canadese hoogvlakten zijn gevormd door de gletsjers die dit gebied in de IJstijd bedekten en die aan weerszijden van het hoogland enorme hoeveelheden sediment hebben afgezet.

Noord-Amerika wordt doorsneden door verschillende grote rivieren, zoals de Missouri (4088 km) en de Mississippi (3766 km). De St. Lawrence verbindt de Great Lakes van Canada en de VS en de Atlantische Oceaan. Het grootste van deze meren is Lake Superior, dan 82.100 km2 groot is (ca 2x Nederland). Tussen de VS en Mexico stroomt de Rio Grande. De afwatering van een aantal noordwestelijke staten van VS geschiedt door de Columbiarivier.

Kaart van Noord-Amerika

Klimaat Noord-Amerika

Noord-Amerika heeft over het algemeen een gematigd klimaat, met warm weer langs de oostkust en een Middellandse-Zeeklimaat in Zuid-Californië tot koel en vochtig weer in het noordwesten en noordoosten van de VS en het zuiden van Canada. Met uitzondering van bepaalde streken in het zuidwesten van de VS en enkele hoogvlakten in de Rocky Mountains valt er over het algemeen overal voldoende regen. Het binnenland van de VS wordt regelmatig getroffen door zware orkanen. Deze tropische cyclonen of wervelwinden ontstaan meestal in de Caribische Zee.

Weersverwachting Noord-Amerika: