Weersverwachting, buienradar en weersatelliet

Weer Zweden

Hier vindt u het weer in Zweden voor de komende week en 14 dagen in Stockholm en de rest van Zweden. En informatie over het klimaat en wat de beste reistijd is voor Zweden.

Weersverwachting Stockholm

STOCKHOLM WEATHER

Buienradar Zweden

Weersatelliet Zweden

Klimaat Zweden

Van Zweden wordt vaak gedacht dat het er vooral koud is. En dat klopt ook wel, maar slechts voor een gedeelte, want Zweden kent ook warme, aangename zomers. Het zuiden heeft te maken met een warme golfstroom, waardoor het daar in de winter niet erg streng vriest. Landinwaarts en meer richting het noorden, wordt het in de winter stukken kouder en kan de temperatuur dalen tot –35 °C. Overigens is de kou droog te noemen en waait het er niet overmatig, waardoor dergelijke temperaturen draagbaar zijn. De zomer kent aangename temperaturen van ongeveer 27 °C. Aan de kust regent het iets vaker dan in het binnenland, maar hier staat weer tegenover dat het zeewater een prettige temperatuur heeft. Zweden is een groot land en hier geldt: hoe noordelijker, hoe korter de zomer duurt.

Middernachtzon
Op het noordelijk halfrond komt de zon tijdens de zomer hoger boven de horizon (door de schuine stand van de aardas) dan in de winter en blijft het dus licht, ook 's nachts. In het uiterste noorden duurt deze periode langer dan richting het zuiden. Omgekeerd blijft de zon in de winter op de poolcirkel onder de horizon staan en op de Noordpool heerst dan de poolnacht.

Noorderlicht
Het noorderlicht is een natuurverschijnsel dat in Zweden, tijdens heldere winternachten goed waar te nemen is. Doordat elektrische deeltjes in hogere luchtlagen terechtkomen, ontstaan (door uitbarstingen op de zon) er prachtige kleurschakeringen.

Wat is de beste reistijd voor Zweden? 
De meeste kans op mooi weer ligt voor het midden en zuiden van Zweden tussen begin juni en eind augustus en voor noordelijk Zweden en Lapland tussen half juni en half juli. In Noord-Zweden en Lapland is het weer na half juli waarschijnlijk nog wel goed, maar de vele muggen zul je verblijf waarschijnlijk niet aangenamer maken.