klimaat en beste reistijd Sri Lanka

Weer Sri Lanka

Hier vindt u de weersverwachting voor Sri Lanka voor de komende week en 14 dagen in Colombo.

Weersverwachting Colombo

COLOMBO WEATHER

Weerkaart Sri Lanka

Klimaat en beste reistijd

Sri Lanka heeft een tropisch warm en vochtig klimaat en aangezien het land vlakbij de evenaar ligt, is de temperatuur het hele jaar door ongeveer gelijk. De warmste periode is meestal van maart tot juni. De temperatuur ligt gedurende het hele jaar rond de 27 graden. Het eiland kent twee verschillende regenperiodes: de moessons.

Tijdens de moessons regent het vaker, meestal later op de dag/avond. Na een verfrissende bui klaart het altijd weer heel snel op. De Zuid-West Moesson is van mei tot augustus, en brengt regen in het zuidwestelijke kustgebied. Van december tot maart is het hier meestal droog. De Noord-Oost Moesson is van oktober tot februari, en geeft neerval in het noorden en het oosten.

Tussen deze twee seizoen in (met name in oktober) kunnen er soms plotselinge regen en onweersbuien ontstaan, overal op het eiland. Zoals overal op de wereld, is het klimaat de laatste jaren behoorlijk van slag en is het in de praktijk zo dat het klimaat zich meer niet dan wel aan haar seizoenen houdt. Ook buiten de regentijd kunnen plotselinge korte buien vallen. Daarmee wordt het moeilijk om een goede of slechte reistijd in Sri Lanka aan te wijzen, het is altijd wel ergens mooi, en het regent vrijwel nooit een hele dag. In Nuwara Eliya valt de meeste regen in juni/juli en in oktober.

Vanwege de hoge ligging, regent het in de bergen iets vaker dan aan de kust, en kan het in het centrale bergland 's avonds behoorlijk afkoelen. Reken dus op een flinke temperatuursdaling als je vanaf de kusten de bergen inrijdt. Een warme trui is dan wel prettig.