Reisinformatie en reisadvies

Wijs op reis naar Sri Lanka

Hier vindt u handige reisinformatie voor uw reis naar Sri lanka. Bijvoorbeeld heb ik een visum nodig en moet ik mij ook laten inenten voordat ik naar Sri Lanka ga? Kortom ga wijs op reis naar Sri Lanka.

Reisadvies Sri Lanka
Controleer voor je boekt en vertrekt altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en/of het reisbureau.

Taal
De grote bevolkingsgroepen spreken ieder hun eigen taal; de Singalezen Singalees en de Tamils het Tamil. Je kunt in de toeristische gebieden en in de hotels uitstekend met Engels terecht. Het is echter aan te raden om een paar woorden Singalees te leren om het contact met de lokale bevolking te vergemakkelijken. Wie als toerist een paar woorden Singalees spreekt, wordt met een stralende lach beloond! Alle plaatsnaamborden bij het binnenrijden in een stad zijn in de drie talen: engels, sinhalees en tamil.

Geldzaken
De officiele munteenheid van Sri Lanka is de Rupee. De koers is ongeveer EUR 1,00 voor 125 Rupee. Eurocheques worden niet geaccepteerd. In de steden en bij aankomst op het vliegveld is het zeer goed mogelijk om geld te wisselen en/of te pinnen. Op de ATM geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo`s (Cirrus of Maestro).

Wij raden je aan om ook US Dollars of travellercheques in US Dollars mee te nemen. Deze kun je bij alle banken verzilveren. In de toeristische delen kun je betalen met je creditcard. Wisselen is alleen mogelijk in de grote steden. In Colombo onder andere bij de ABN. Tegenwoordig is het mogelijk om bijna in elk hotel geld (Dollars, euro`s, traveller cheques, visa, mastercard) te wisselen, maar vaak tegen een lagere koers of met hoge commissie kosten.

Fooien
Het is een gewoonte om in Sri Lanka ca. 10-20-50 Rupee fooi te geven aan kamermeisjes, kruiers, chauffeurs, gidsen. In een restaurant wordt meestal 10% bij de rekening opgeteld voor de service, maar de bediendes zien daar weinig van terug. Bedenk dat zelfs het personeel in luxe hotels of in dure restaurants vaak maar een laag salaris krijgen, en dat een heel gezin afhankelijk kan zijn van de fooien die wij geven. Zorg dus bij het inchecken in je hotel, en bij vertrek, en in een restaurant dat je altijd wat kleingeld bij je hebt!

Soms verwachten de mensen ook een kleine fooi als je een foto van ze maakt. Denk aan de theepluksters bij Nuwara Eliya en ook in b.v. het olifantenweeshuis in Pinnawela verwachten de olifantentrainers een fooi als je een foto van ze maakt of als je een flesje melk aan de babyolifantjes mag geven!

Reisdocumenten Sri Lanka
Voor mensen met een Nederlands paspoort geldt: Je moet voor je reis naar Sri Lanka in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig is. Indien je geen Nederlands paspoort bezit, raden we je aan contact op te nemen met de ambassade van Sri Lanka. Voor reizen naar Sri Lanka is een visum vereist. Deze kun je hier aanvragen: ETA Sri Lanka

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen met de Ambassade van Sri Lanka:

J. de Graefflaan 2
2517 JM Den Haag
Tel: 070-3655910

Post
Post van en naar Sri Lanka is vrij snel, gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en bij de bekende bezienswaardigheden verkrijgbaar. In de grotere steden en in steeds meer hotels zijn meestal goede openbare e-mail mogelijkheden.

Tijd
In de zomermaanden is het in Sri Lanka 4 uur later dan in Nederland en in de wintertijd is het verschil 5 uur.

Inentingen Sri Lanka
Inentingen worden wel dringend aangeraden maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Sri Lanka worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
* Tyfus
* Hepatitis A

  • Een malaria-kuur is niet nodig, maar er wordt wel aangeraden om DEET en een klamboe mee te nemen. Ook in verband met knokkelkoorts.
  • Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziektes die voorkomen op Sri Lanka.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten).

We raden je aan geen leidingwater te drinken. In ieder hotel kun je drinkwater krijgen.

Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Sri Lanka.

Zorg er bij een bezoek aan een arts of ziekenhuis voor dat u niet alleen bent, zodat de niet-patient op de hygiëne kan toezien. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Waarschuw bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij, zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houdt altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand.

Luchthavenbelasting Sri Lanka
Hou er rekening mee dat je ter plaatse vertrekbelasting dient te betalen van 1500 Rupee per persoon. N.B. vaak zal dit bedrag al verwerkt zijn in het vliegticket, maar dit is afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt.

Feestdagen Sri Lanka
Sri Lanka kent heel veel Boeddhistische, Hindoeistische, Christelijke en Moslim feesten en heeft daardoor zo'n 30 officiële feestdagen per jaar. Voorbeelden hiervan zijn Ramadan, Pasen, Sinhalese Nieuwjaar, Kerstmis etc. Op al deze nationale feestdagen wordt niet gewerkt.

Elke volle-maan-dag (``Poya``) is een feestdag, en als deze dag op een vrijdag of maandag valt is het helemaal feest. Jaarlijks vinden er op minstens 6 van deze Poya-dagen met volle maan grote processies plaats.

In Kandy vindt de jaarlijkse grootste en belangrijkste processie plaats: Kandy Esala Perahara. Dit is een 10-daags feest, waarbij de hele stad op zijn kop staat. Het vindt plaats in july of augustus, en het is in deze periode onmogelijk een hotelkamer langs de route van de processie te boeken korter dan een jaar van te voren!

Een paar belangrijkste feestdagen zijn:

  • januari Tamil Thai Pongaldag, een Hindu oogst-feest.
  • 4 februari Nationale Onafhankelijkheidsdag, i.v.m. de onafhankelijk van Groot Brittanie.
  • eind februari Maha Shiwarathri , Hindu feest ter ere van de bruiloft van Shiva met Parvati.
  • eind maart of april Pasen
  • 13/14 april Sinhalese & Tamil Nieuwjaar
  • 1 mei May Day (dag van de arbeid)
  • juli/augustus Kandy Esala Perehala, boedhistisch festival ter ere van de Tand van Buddha
  • okt/november Deepavali, Hindu feest van het licht.

Electriciteit
Sri Lanka kent een netspanning van 230-40V, 50 Hz.

Vervoer in Sri Lanka
Voor kortere afstanden kun je gebruik maken van de roodzilveren en gele bussen van de nationale busonderneming CTB. Een aanrader is de tuk-tuk, een gemotoriseerde driewieler. Spreek van te voren altijd een prijs af. Je kunt eerst aan de receptie van je hotel vragen wat het gangbare tarief voor een ritje is. De meeste toeristen maken een rondreis over het eiland per huurauto met gids/chauffeur. De chauffeur weet de weg op het eiland en is bekend met de lokale verkeersgewoontes. Ook is het mogelijk om een auto te huren en zelf rond te rijden. Dit wordt afgeraden, omdat er geen systeem van wegbewijzering is en het dus moeilijk is om je weg te vinden. Ook de lokale manier van weggebruik is zeer afwijkend van onze gewoontes. Er wordt links gereden. Zie ook het kopje 'Verkeer'.

Verkeer
Over de verkeersregels in Sri Lanka kunnen we kort zijn: deze zijn er niet. De verkeerssituatie is dus over het algemeen zeer chaotisch te noemen! De wegen zijn meestal goed en redelijk geasfalteerd, maar niet zo breed, en ze worden zeer intensief gebruikt door autoÕs, bussen, vrachtautoÕs, fietsers, ossenkarren, brommers, fietsers, wandelende schoolkinderen en slapende honden.

De overheidsbussen zijn vaak oud en niet zo snel. De bussen van Private CompanyÕs zien er beter uit maar hebben meestel zo veel haast dat ze met een gevaarlijk en roekloos tempo proberen zo snel mogelijk in hun volgende bestemmingen te zijn. Chauffeurs halen vaak in zonder in de spiegels en naar tegenliggers te kijken, waardoor eventuele tegenliggers gedwongen worden naar de berm uit te wijken. Om iedereen in de buurt te waarschuwen wordt er regelmatig zeer flink getoeterd.

Indien een doorgaande weg dwars door een stadcentrum gaat (zoals b.v. in Unawatuna) kan het oversteken van het strand naar een restaurant een gevaarlijke bezigheid zijn. Colombo is een zeer grote drukke stad, waar geen echte doorgaande wegen omheen zijn. Indien je dus vanuit het zuiden terug naar Negombo of de luchthaven moet reizen, is de enige mogelijkheid dwars door de stad!

Op een aantal trajecten in Sri Lanka rijden treinen, b.v. van Kandy naar Nuwara Eliya. Wij bieden je de gelegenheid om dit prachtige traject, dwars door de theevelden, per trein af te leggen. Niet de snelste manier, maar wel mooi!

Veiligheid
Over het algemeen zijn de mensen zeer gastvrij en zeer vriendelijk. Toch, zoals in ieder land dien je ook in Sri Lanka goed op je waardevolle spullen te letten. Het is een arm land en probeer dus niet te koop te lopen met je waardevolle spullen. Draag geen juwelen of kostbare horloges in het openbaar, hou je dagrugzak of tas altijd in de gaten. Waardevolle spullen kun je het beste in een moneybelt dragen.

In Colombo wordt aangeraden `s nachts niet op straat te lopen, maar een taxi te nemen. Op plaatsen waar veel toeristen komen, zul je vaak worden `lastiggevallen` door personen die graag je gids willen zijn, of die je iets willen aanbieden of verkopen. Het kopen van een souvenir bij de tempels van Anuradhapura kan natuurlijk geen kwaad, maar ga niet in op mensen die je zeer aantrekkelijke aanbiedingen doen voor accommodatie, vervoer of b.v. juwelen. De meeste spullen koop je het goedkoopste bij de fabriek waar het vandaan komt (zie het kopje ``Fabriekjes en showrooms``).

Nu de strijd tegen de Tamil-tijgers over is kunnen toeristen ook weer naar het oosten en het noorden van Sri Lanka gaan.

Eten en drinken Sri Lanka
Het eten in Sri lanka is over het algemeen goed en vers gemaakt. Het lijkt enigszins op het het eten in India, en bevat altijd veel groenten. Vooral vegetariers zullen hier hun hart ophalen. De basismaaltijd is Rice and Curry, en bestaat uit witte rijst en daarnaast een aantal schaaltjes met groenten en eventueel vlees in diverse curry-sausen. Voor de toeristen wordt dit dan weer wat minder heet gemaakt, maar een traditionele Rice and Curry kan behoorlijk pittig zijn. Water drinken helpt dan maar tijdelijk, het beste is om heel veel witte rijst te eten!

Het belangrijkste bestanddeel in de Curry-saus is kokos. Het woord Curry heeft niets te maken met onze kerrie, maar is het Tamil-woord voor ÔsausÕ. Veel restaurant maken je maaltijd vers klaar, waardoor het even kan duren voor je het op tafel krijgt. Indien je al weet waar je Õs avonds wilt gaan eten, kun je je maaltijd van te voren bestellen. Een maaltijd kun je vaak bestellen vanaf 3 EUR. Zelfs in de duurdere hotels waar een westerse maaltijd met vlees en aardappelen misschien 12 EUR kost, is een goede Rice and Curry voor een paar Euro te krijgen. Naast de Rice and Curry zijn er lokale specialiteiten zoals hoppers (een snack) en lamprai (bananeblad met rijst-groenten en vleesvulling). Er is altijd vers fruit beschikbaar en je kunt dus bij je eten altijd heerlijke fruit-juices bestellen.

Het lokale bier heet Lion en is alleen verkrijgbaar in een fles van 0.666 liter. Let dus op als je een biertje bestelt! Het bier is in verhouding duur, ca 2 of 3 EUR voor een fles.

Meer reisinformatie Sri Lanka
Op de onderstaande websites vindt u meer informatie over reizen door Sri Lanka:

Sri Lanka online
Rondreis door Sri Lanka
Lonely Planet - Sri Lanka
Tips voor backpacken in Sri Lanka
Mooie plekken in Sri Lanka