o.a. informatie over inentingen, visum en geldzaken

Reisinformatie Singapore

Hier vind je nuttige reisinformatie voor uw reis naar Singapore. Bijvoorbeeld welke inentingen worden aanbevolen, heb ik een visum nodig en waar mag ik wel en niet roken in Singapore?

Taal
Singapore heeft meerdere officiële talen; Maleis, Mandarijn-Chinees, Tamil en Engels. Maleis is de nationale taal en Engels is de overheidstaal. Vanwege de koloniale invloeden wordt er veel Engels gesproken. Het is meestal dus geen probleem om je verstaanbaar te maken, altijd ontmoet je wel mensen die prima Engels praten.

Geldzaken
De munteenheid is de Singaporese dollar (S$), die is onderverdeeld in 100 cent. 1 SGD is ongeveer € 0,65 waard, klik hier voor de actuele koers. Singapore heeft volop geldautomaten: in winkelcentra, in metrostations etc. Hier kun je terecht met een PIN pas die is aangesloten bij een internationaal netwerk (bijv. Cirrus of Maestro). In geval van twijfel kun je het beste even bij je bank vragen of je PINpas geschikt is.

In de winkelcentra zitten verder veel geldwisselkantoortjes, 'authorised money changers', die de gehele dag open zijn. De wisselkoersen zijn hier over het algemeen goed, omdat er meestal geen commissie berekend wordt. Het is in Singapore ook heel gebruikelijk om met een creditcard te betalen: alle internationale creditcards worden geaccepteerd.

Fooien
In Singapore is het geen gewoonte om fooien te geven en op de luchthaven is het zelfs niet toegestaan. De meeste duurdere restaurants berekenen zelf 10% extra service kosten.

Reisdocumenten
Voor de reis naar Singapore en/of Maleisië dien je in het bezit zijn van een geldig paspoort dat na vertrek uit Nederland nog tenminste 6 maanden geldig is. Een visum is niet nodig indien je korter dan 3 maanden in het land verblijft. Indien je een ander nationaliteit bezit dan de Nederlandse, informeer dan bij de Ambassade van Singapore in Den Haag of er afwijkende regels gelden. Denk eraan om kopieën van je reisdocumenten zoals paspoort en visum achter te laten voor familie of bekenden.

Post
Post naar en van Singapore is vrij snel, gemiddeld duurt het 7 dagen voordat post in Nederland arriveert. Postzegels en kaarten zijn vrijwel in alle boekwinkels en bij de bekende bezienswaardigheden verkrijgbaar. Het versturen van pakketjes is vrij eenvoudig maar redelijk duur.

Tijd
In Singapore is het 6 uur later dan in Nederland in de zomertijd, en 7 uur later in de wintertijd.

Inentingen Singapore
Vaccinaties zijn voor Singapore niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kunnen ze je de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Voor Singapore worden de volgende inentingen aangeraden:

* DTP (difterie, tetanus, polio)
*Tyfus
*Geelzucht

EHBO setje
Verder raden we je aan om te zorgen voor een basis EHBO setje zoals aspirines, immodium en anti-insektenmiddel, zonnebrand etc.

Festivals en Feestdagen
Doordat er zoveel verschillende bevolkingsgroepen en culturen zijn, zijn er in Singapore vele kleurrijke feestdagen en festivals. Als je de kans krijgt een feest te bezoeken dan is dit echt aan te raden; het wordt zeker een unieke belevenis. Omdat de Chinezen, de moslims en de Hindoes een traditionele jaartelling volgens een maankalender hebben, liggen de data van de meeste feestdagen niet vast. Het toeristenbureau en de meeste hotels hebben altijd een up-to-date overzicht van de belangrijkste festivals in de periode en de plaats die jij bezoekt.

De belangrijkste festivals en feestdagen zijn:

 • 1 januari: Nieuwjaar
 • januari/februari: Ramadan, de vastentijd voor de Moslims
 • februari: Chinees nieuwjaar
 • april 2001: Singapore Food Festival
 • april 2001: Singapore Film Festival
 • 25 mei- 8juli 2001: Great Singapore Sale
 • juni 2001: Singapore Arts Festival
 • 25 juni 2001: International Dragon Boat Festival
 • 9 augustus: nationale feestdag
 • oktober-november: Deepavali Light-Up Hindu festival
 • november 2001: Singapore River Buskers Festival
 • november/december 2001: Duck race 2001
 • november/december: Hari Raya Light-Up
 • 16 december 2001: Hari Raya Puasa einde van de Ramadan
 • 18 november – 5 januari: Christmas Light-Up
 • 25 december 2001: kerstmis
 • 31 december 2001: Oud en nieuw viering


Luchthavenbelasting
Op de luchthaven van Singapore hoeft geen extra luchthavenbelasting meer betaald te worden.

Literatuur
Om alvast in de stemming te komen en om je voor te bereiden op je reis geven we je hieronder een aantal tips van boeken en goede reisgidsen.

Reisgidsen Singapore:
Dominicus reisgids Singapore
Lonely planet: Malaysia, Singapore and Brunei (engels)
Globetrotter: Singapore travel Map (engels)
Thomas Cook: Thailand, Malaysia and Sigapore Independant Traveller (engels)

Meer reisinformatie Singapore
Reisinformatie Singapore
De Aziatische Tijger

Roken
Het is in Singapore verboden te roken in openbare gebouwen, bussen, taxi's, veel restaurants, theaters en bioscopen. Als je dit wel doet kun je een hoge boete verwachten. Ook is het verboden sigarettenpeuken (of ander afval) op straat te gooien. Houd er ook rekening mee dat het niet is toegestaan om sigaretten in te voeren; ook hier worden hoge straffen voor gegeven.

Vervoer
Het openbaar vervoer in Singapore is uitstekend geregeld en niet duur. Er is een uitgebreid busnet en het metronet schijnt het meest efficiënte en modernste ter wereld te zijn. Ook kan men gebruik maken van de SIA 'hop-on/hop-off' busservice. Deze bussen rijden een vaste route langs de belangrijkste toeristische attracties. Kaartjes en folders met de route en tijden zijn verkrijgbaar in de meeste hotels en in de bus.

Verder kan men op elke straathoek wel een taxi vinden. Ze zijn over het algemeen niet duur, maar in de spitsuren kan de wachttijd voor een taxi nog wel eens oplopen; het is dan verstandiger om voor de metro te kiezen.

Een echt Singaporees vervoersmiddel is de trishaw, een soort fietstaxi. Dit is ronduit de leukste manier om een deel van de stad te verkennen. Spreek wel van te voren duidelijk de bestemming en de prijs af met de chauffeur!

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van je hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (bijvoorbeeld Immodium) en tegen uitdroging (ORS). Neem bij ernstige klachten contact op met de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij en met de agent in Singapore.

Reageer

Deel hier je tips, ervaringen of vragen over reizen naar Singapore: