Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een caravan?

Het buitenleven, heen rijden waar je ook maar naartoe wilt, altijd je spulletjes bij de hand: je eigen caravan is het toppunt van vrijheid. Denk jij erover na om ook eindelijk een caravan aan te schaffen? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. Denk bijvoorbeeld aan de juiste prijs of het model. Bekijk onze tips voor het aanschaffen van een caravan.

Tip 1: De juiste prijs

Wat is nu een goede prijs voor een caravan? Dat verschilt helemaal per model. Is het een oud of nieuw model? Hoe zit het met toegevoegde accessoires? Koop je de caravan tweedehands of nieuw? Al die factoren hebben invloed op de prijs. De prijzen van een nieuwe caravan liggen tussen de € 13.000 en € 40.000. Een goede tweedehands caravan heb je voor een paar duizend euro. Het kopen van een caravan is, net als een auto, een grote uitgave. Soms kun je geld lenen om je caravan of auto te financieren. Kijk bij het kopen van een caravan goed naar de prijs-kwaliteitverhouding. Maar met alleen het kopen van een caravan ben je er nog niet. De caravan moet onderhouden worden. Daarnaast wil je de caravan in de winter vaak in de winterstalling zetten. Houd ook rekening met die kosten.

Tip 2: Keuze van het model
Er zijn honderden verschillende modellen caravans. Maar hoe kies je nu de juiste? Bekijk bij het kopen van de caravan goed hoe veel de caravan weegt wanneer deze beladen is. Een caravan mag beladen niet zwaarder zijn dan het maximale gewicht. Als je een rondreis door Europa wilt maken is het raadzaam om te kijken wat de regels zijn in verschillende landen. Kijk daarnaast ook naar de indeling van de caravan. Deze zal voor een jong gezin anders zijn dan voor een ouder echtpaar. Hoeveel slaapplaatsen heb je nodig? Daarnaast is het raadzaam om bij de inrichting op te letten op wanneer je de caravan gebruikt. Ga je in de zomer weg? Dan zit je vaak buiten en hoeft het binnen niet zo luxe te zijn. Dan kun je van de zithoek ‘s avonds je bed maken. Trek je in de winter naar het noorden? Dan is het fijn als je binnen een ruimere ruimte hebt met een los bed.

Tip 3: Tweedehands of nieuw?
Weet je niet zeker of een caravan iets voor jou is? Dan is het misschien wel raadzaam om een tweedehands caravan te kopen. Deze zijn goedkoper dan een nieuwe caravan en zo kun je uitvinden of een caravan iets voor jou is. Je kunt na een aantal jaar altijd een nieuwe kopen. Als je een tweedehands caravan koopt, kun je die altijd pimpen. Pimp bijvoorbeeld je caravantafel of je keuken! Trek je er een aantal maanden per jaar op uit? Dan is het aantrekkelijk om een nieuwe caravan te kopen. Deze kun je helemaal indelen naar jouw behoeften. Wel zo fijn als je er een aantal maanden per jaar in woont!