5 tips voor digital nomads

Heb je er wel eens van gedroomd om een digital nomad te zijn? Om te werken waar je maar wilt, op prachtige plekken, en tegelijkertijd de wereld rond te reizen? Wanneer je bij dit artikel bent uitgekomen, heb je daar vast al vaker over nagedacht.  En je bent niet de enige. Steeds meer mensen willen die vrijheid en ervaringen die het digital nomad-leven biedt. Maar hoe word je er een en wat moet je doen om je leven helemaal om te gooien? Hier zijn 5 tips!

Maak goede afspraken en draai eerst proef

Je kunt je kantoor niet zomaar omruilen voor een strand in Bali. Maak daarom goede afspraken met collega's, klanten en misschien zelfs je baas. Een proefperiode van een paar maanden is een goed idee om te zien hoe het werkt, zo op afstand. Zowel jij als de mensen die thuisblijven moeten wennen aan deze nieuwe manier van werken. Het is heel normaal als het niet meteen perfect gaat. Je hebt geduld, flexibiliteit en vertrouwen nodig om deze grote verandering goed te laten verlopen.

Regel alle basisbehoeften

Elke digital nomad heeft een goede laptop nodig, en veel mensen kiezen voor een MacBook omdat deze gewoon betrouwbaar is en vrijwel altijd goed presteert. Ga ook op zoek naar een plek waar je toegang hebt tot internet en stroom. Je vindt overal ter wereld wel wifi, maar voor de zekerheid is het handig om een lokale simkaart in je telefoon te gebruiken. Zo kun je je telefoon ook als mobiele hotspot gebruiken. Je hebt verder ook een sterke powerbank nodig, zodat je je apparaten kunt opladen als je onderweg bent en geen stopcontact kunt vinden. Ga je voor lang op reis? Haal dan ook andere dingen in huis, zoals genoeg kleding voor dat land, een goede bh zonder beugel (het is soms moeilijk om bijvoorbeeld in een derde wereld land een goede bh te vinden) en andere basisspullen.

Gebruik handige apps en software

Er zijn heel veel apps en tools die het leven van een digital nomad een stuk makkelijker maken. Voor contact met je team op afstand zijn apps als Slack, Trello en voor video calls Zoom, Skype, Google Meet of Teams. Het is handig om een app te downloaden die verschillende tijdzones laat zien, zodat je weet wanneer het tijd is voor online meetings. Voor MacBook-gebruikers is TripMode een goede tip. Deze app laat je bepalen welke programma's data mogen gebruiken als je verbonden bent met de hotspot van je telefoon.

Regel de beste reisuitrusting

Naast handige digitale tools moet je ook goede reisspullen hebben. Als digital nomad ben je veel onderweg, dus je wilt geen last hebben van slechte spullen. Investeer dus in goede kwaliteit, zodat je comfortabel en makkelijk kunt reizen. Denk aan een stevige rugzak, kleding en schoenen die lekker zitten en geschikt zijn voor verschillende weertypes en activiteiten. Sommige mensen nemen zelfs hun eigen flanellen dekbedovertrek of hoofdkussen mee als ze specifiek zijn met hun slaapbehoeftes.  Regel ook zeker een reisverzekering en zorgverzekering die overal ter wereld geldig zijn.

Zoek de ideale werkplek

Ook niet te vergeten: een goede werkplek. Zoek plekken waar je alles hebt wat je nodig hebt: wifi, een stopcontact en misschien zelfs lekkere koffie. Je kunt werken vanuit je accommodatie, maar ook vanuit cafés, restaurants of co-working spaces. De perfecte werkplek is voor iedereen anders. Sommigen vinden het fijn om in een levendig café te zitten, terwijl anderen liever in hun hotelkamer of een appartement werken. Het ligt helemaal aan wat jij prettig vindt en hoe je het liefst werkt.