De ultieme gids voor digitaal nomadisme: reis de wereld rond en werk vanaf je laptop

De moderne nomade heeft geen kamelen, schapen en speren bij zich, maar een laptop. Voor de moderne nomade is er slechts één vraag van toepassing: is er wifi? Enkele slimmeriken werkten al vanuit het buitenland, tijdens en na de coronacrisis is dit alleen maar toegenomen. Remote werken is na de crisis gebleven, en het maakt niet uit waar dat huis staat. Word jij de volgende die de koffers pakt en met een uitzicht om van te dromen gaat werken? Deze gids gaat je helpen met de zaken waar je aan moet denken.

Een goede laptop is een vereiste
Om vanuit het buitenland te werken heb je een goede laptop nodig. Daar mag je ook flink in investeren, je laptop is namelijk je werk. Zonder zit je in de problemen. Het is dan ook zaak om de beste laptop voor je werkzaamheden te vinden. Werk je met foto’s of beeld, dan is extra software op dat gebied wel zo handig.

Hoe zijn de digitale voorzieningen ter plekke?
Je kunt wel naar Paaseiland vertrekken onder het mom van ‘dan ben ik lekker alleen’, de wifi-verbinding op Paaseiland is niet overal even stabiel. En daar zit je dan met je dure beste koop laptop. Nu is de kans klein dat je naar Paaseiland gaat vertrekken, maar dat neemt niet weg dat je goed moet controleren hoe het met de digitale voorzieningen zit.

Wifi is een vereiste. Check daarnaast of er computerwinkels zijn waar je met problemen terecht kunt. Een internetcafé is ook wel lekker. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je laptop ermee ophoudt. En dan wil je toch kunnen blijven werken.

Bereid je tot in de puntjes voor
Impulsieve beslissingen hoeven niet slecht te zijn, een permanente verhuizing naar een ander land heeft toch enige voorbereiding en bestudering nodig. Het is wel zo handig als je weet in welke stad je gaat wonen en werken. Waar is het ziekenhuis? Hoe is de plaatselijke cultuur? En is het ok om kraanwater te drinken of word je daar ziek van?

Vergeet de regels omtrent alcohol en eventueel drugs niet. In landen zoals Dubai en Qatar vinden ze een glas wijn een stuk minder leuk dan in Frankrijk of Italië. Bij je voorbereiding neem je ook het zorgverzekeringssysteem mee en de belastingregels.

Je bankzaken
Blijf je binnen de Europese Unie, dan is er weinig aan de hand. Je kunt kosteloos met je huidige bankpas betalen. Vertrek je naar een land buiten de EU, dan mag je een afspraak met je bank maken. Het duurt enkele dagen voordat je een rekening in het buitenland hebt geopend. Zorg voor wat contant geld in de lokale valuta en voor een creditcard.

Maak een plan B

Natuurlijk ga je er vanuit dat je stap een succes wordt. Het kan echter ook tegenvallen. En dan zit je daar als vreemde in een nieuw land. Zorg daarom voor een plan B, zodat je meerdere ijzers hebt.