Mag je je drone ook gebruiken in het buitenland?

Ben jij helemaal weg van dronebeelden en heb je geïnvesteerd in je eigen drone? Dan wil je deze vast ook meenemen op vakantie in het buitenland om daar spectaculaire luchtbeelden te kunnen maken. Maar kun je zomaar je drone meenemen en gebruiken in het buitenland? We bespreken het.

Binnen de Europese Unie
Sinds 1 januari 2022 gelden er nieuwe regels rondom het gebruik van drones die van kracht zijn voor de gehele Europese Unie. Het goede nieuws is dus dat als je nu in Nederland al aan de huidige regels voldoet, je ook in andere landen in EU op dezelfde manier gebruik kunt maken van je drone. Uiteraard let je wel op lokale no-fly zones om problemen te voorkomen. Heb je je nog niet verdiept in de nieuwe EU-regels voor drones? Dat is wel belangrijk. Ten eerste moet je jezelf registreren bij het RDW als exploitant van een drone en je exploitantnummer aanbrengen op je drone. In veruit de meeste gevallen ben je ook verplicht een drone vliegbewijs te halen. Drones die minder dan 250 gram wegen zijn van dit laatste uitgezonderd.

Buiten de Europese Unie
Buiten de Europese Unie wordt het al een stuk ingewikkelder. Ieder land houdt er zijn eigen regels op na wat betreft het gebruik van drones. Hier moet je je dus van tevoren in verdiepen, zodat je weet waar je aan toe bent en wat je eventueel moet regelen om wél van je drone gebruik te kunnen maken. Een goede reden om die van tevoren goed uit te zoeken, is omdat in sommige landen je drone al bij de douane in beslag genomen kan worden. Dit is bijvoorbeeld het geval in Cuba, Thailand, Marokko en Turkije. Dat is een scenario wat je natuurlijk wilt proberen te vermijden. Let op: sinds de Brexit valt ook het Verenigd Koninkrijk buiten de Europese Unie. Ook daar gelden dus de lokale regels.

Landen waar niet met een drone gevlogen mag worden
We noemden al een viertal landen waar je drone niet langs de douane komt. Maar er zijn meer landen waar je niet met een drone mag vliegen. Binnen Europa geldt dit bijvoorbeeld voor het Vaticaan, Gibraltar en Monaco (allen horen niet bij de EU), Montenegro, Kosovo, Servië en Wit-Rusland. In Afrika is vliegen met een drone ook in verschillende landen verboden, namelijk in Tunesië, Egypte, Nigeria, Botswana en Kenia. In het Midden-Oosten mag het niet in Oman, Saudi-Arabië, Libanon, Syrië, Irak, Bahrein, Qatar en Azerbeidzjan. Op het Amerikaanse continent is vliegen met een drone verboden in Venezuela, Barbados, de Bahama’s, Nicaragua en Belize. Verder zal het geen verrassing zijn dat je in Noord-Korea geen drone mag meenemen of oplaten.

Je drone updaten
Wat je niet moet vergeten voordat je met je drone op reis gaat, is om ervoor te zorgen dat de firmware van de drone up to date is. Bij het downloaden hiervan, worden namelijk ook de gegevens over no-fly zones en andere lokale restricties geüpdatet. Zo zorg je ervoor dat je niet toch per ongeluk ergens vliegt waar dit niet toegestaan is. Om je ervan verzekerd te zijn dat je weet waar je wel en niet mag vliegen, kun je aanvullend de app AirMap for Drones downloaden.

Zorg dus dat je goed uitgezocht hebt of je aan de huidige regels voldoet en welke regels er gelden in het land van je bestemming. Je wilt immers voorkomen dat je in de problemen komt met de lokale autoriteiten.