Op wereldreis? Deze vaccinaties heb je (waarschijnlijk) nodig

Dit jaar gaan we waarschijnlijk niet meer op vakantie, maar heb jij volgend jaar een wereldreis op de planning staan? Begin dan tijdig met het bepalen van de landen die je wilt zien, zodat je advies aan kunt vragen voor de juiste vaccinaties. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen, want voor sommige vaccinaties staat een lange periode voordat ze werkzaam zijn. De volgende vaccinaties heb je vaak nodig.

Hepatitis A en B

Voor veel landen buiten Europa wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen Hepatitis A en B. Dit zijn ontstekingen aan de lever, veroorzaakt door een virus. Westerlingen hebben geen antistoffen opgebouwd tegen hepatitis door de goede sanitaire voorzieningen. Hepatitis A wordt veroorzaakt door slechte hygiëne en komt bijna overal ter wereld voor, behalve in West-Europa, Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika. Zelfs in sommige Oost-Europese landen komt Hepatitis A voor. Hepatitis B wordt overgedragen via bloed of seksueel contact. Wanneer je langer dan drie maanden in een gebied verblijft waar deze vorm van hepatitis voorkomt, valt het aan te raden om je hiervoor te laten vaccineren. Vaak is de vaccinatie mogelijk als gecombineerd vaccin. Het vaccinatieproces duurt zes maanden en bestaat uit drie vaccinaties. Hepatitis A is 25 jaar geldig en Hepatitis B levenslang.

DTP en buiktyfus

DTP is een inenting die veel mensen krijgen als kind. De afkorting staat voor Difterie, Tetanus, Polio. Als je als kind al bent gevaccineerd heb je op latere leeftijd maar één prik nodig zodat de bescherming behouden wordt. Wanneer je deze vaccinatie als kind niet gehad hebt, heb je meerdere vaccinaties nodig. Vervolgens is de vaccinatie tien jaar geldig. De DTP-vaccinatie wordt aanbevolen voor veel risicolanden, net als Hepatitis A en B. Difterie en Polio komen in westerse landen bijna niet voor. Voor lange reizen wordt ook vaak de buiktyfus-vaccinatie aangeraden, zeker als je landen bezoekt die bekend staan om de slechte hygiëne, zoals India. De besmettelijke ziekte buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie die heftige darmklachten veroorzaakt. Vertrouw niet alleen op de vaccinatie, maar houd zelf ook je hygiëne in de gaten door goed je handen te wassen voor het eten en na toiletbezoek. De inenting is drie jaar geldig. Vergeet ook niet om een complete reisapotheek mee te nemen, met daarin ORS en andere middelen tegen diarree, zodat je ongevaarlijke klachten zelf kunt behandelen.

Rabiës

Ten slotte laten veel mensen die langer dan drie maanden reizen zich inenten tegen rabiës, dat ook wel bekendstaat als hondsdolheid. De ziekte wordt overgebracht door honden, vleermuizen, vossen en apen. Je loopt hier niet alleen risico op wanneer je wordt gebeten, maar ook na een krab met de nagels of een lik. Door thuis een serie van drie vaccinaties te krijgen heb je geen antiserum meer nodig na een beet of ander schadelijk contact. Wel heb je aanvullende vaccinaties nodig (2 in plaats van 5) om de ziekte te bestrijden. Niet alle verzekeraars vergoeden vaccinaties en de kosten kunnen flink oplopen, zeker als je voor het eerst een verre reis gaat maken en nog niet eerder gevaccineerd bent. Zorgverzekering vergelijken helpt je om de zorgverzekeraar te vinden met de voorwaarden die goed aansluiten bij je reisplannen.