De bootreis van je dromen begint nu

Of je nu op een cruiseschip zit, met je zeiljacht op de Middellandse Zee of met je elektrosloep door Friesland vaart, het kan voor elke groep de reis van hun dromen zijn. Een lang gewenste bootreis kan iets voor elke leeftijd zijn. Zo verlangen oudere echtparen nog steeds naar een wereldreis op een luxe cruiseschip. Moest je deze de afgelopen twee jaar op hold zetten, dan breekt nu de tijd aan om de wens in vervulling te laten gaan.

Voor anderen is een tochtje met een electrosloep door een prachtig waterrijk natuurgebied al een droomvaart. Natuurlijk zitten er tussen een wereldreis op een cruiseschip en een vaartochtje met een waterfiets nog enorm veel mogelijkheden om jezelf op het water te vervoeren.
 
Voorbereiding
Ga je een bootreis plannen, dan komt er nog heel wat bij kijken. Ten eerste ga je bedenken of je in Nederland blijft, op binnenwateren gaat varen of dat je oceanen wilt verkennen. Het kan zijn dat je binnenkort een boot koopt, of dat je eentje voor een vakantieperiode gaat huren. Ga je een groot motorjacht huren dan heb je daarvoor een vaarbewijs nodig. Omdat het tijdens de zomerperiode flink druk op het water kan zijn wil je er zeker van zijn dat je veilig kunt varen. Bij het aanleggen van een steiger kan zomaar een schade ontstaan, helemaal als je nog niet zo’n ervaren stuurman bent.
 
Neem daarom voordat je een bootreis of vaartocht begint een goede bootverzekering. Het is bovendien raadzaam om enkele proefvaarten te maken voordat je een lange bootreis tijdens je vakantie gaat ondernemen. Vooral in de zomermaanden kan het op zowel- binnenlandse als buitenlandse wateren behoorlijk druk zijn. Ook al koop of huur je een schip beneden de vijftien meter waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt, bestudeer toch de verkeersregels die gelden op het water. Bovendien gelden in het buitenland andere regels dan hier in Nederland. In de meeste landen is een bootverzekering sowieso verplicht en heb je soms ook een lokale vaarvergunning nodig voordat je met een boot het water gaat bevaren. Neem dus tijdig alle voorzorgsmaatregelen, want op vaarstress op een druk water zit je tijdens de zomervakantie niet te wachten.

Hoewel een bootverzekering in Nederland niet verplicht is, kun je jezelf een hoop ellende besparen door voorafgaand aan je bootvakantie toch een verzekering af te sluiten. Vooral de afgelopen twee jaar hebben veel mensen in Nederland een boot gekocht en is het flink drukker op de binnenlandse wateren geworden. Neem je alleen een WA bootverzekering dan zijn alleen de schades gedekt die je aan een ander toebrengt. Heb je een dure boot met een hoge emotionele waarde dan is het verstandig allrisk dekking te nemen. Dan ben je ook gedekt bij een aanvaring, vandalisme, diefstal, brand, storm en stranding. Natuurlijk hoop je dat geen van die dingen tijdens je wereldreis zal gebeuren, maar zulk soort calamiteiten kan zelfs de meest ervaren stuurman overkomen. Ga je de zee bevaren of de Atlantische oceaan let er dan wel goed op of de dekking van je verzekering daar ook geldt. Neem dus een goede verzekering voordat je het anker licht.