Blog: Rondreizen Namibie

Een rondreis door Namibie, is een reis langs bevolkingsgroepen in Namibië. Hoewel Namibie dunbevolkt is en het land "slechts" 2,2 miljoen inwoners telt, leven er toch een groot aantal bevolkingsgroepen. Over het officiële aantal bevolkingsgroepen variëren de cijfers. Maar de kans bestaat dat je tijdens een rondreis door Namibië onderstaande bevolkingsgroepen tegenkomt.

# Himba

Een van de laatste nomadische stammen in Afrika zijn de Himba. De Himba leven verspreid over Namibië, voornamelijk in het uiterste noorden bij de Angolese grens. Dit stukje Namibië wordt het laatste stukje echte wildernis van Zuidelijk Afrika genoemd. De Himba is een trots volk dat erin slaagt om zich zo min mogelijk aan te passen aan de westerse beschaving. Zij hebben een okergekleurde huid doordat zij zichzelf een aantal keer per dag insmeren met een mengsel van oker, as en zelfgemaakte boter. Voor vrouwen is dit ook de manier om zichzelf te reinigen. In Kaokeveld, in het verre noorden, kun je een kijkje nemen in het dagelijks leven van de Himba. Heb je geen tijd om zo ver te reizen kun je ook een tussenstop maken in Kamanjab. Hier leeft een Himba groep naast het guesthouse waar je kunt slapen. Ook zij leven nog op traditionele wijze waardoor je ook hier een goed beeld krijgt van hun gebruiken. Ook bijzonder om te horen hoe zij met elkaar communiceren. Voor ons lijkt het niet veel meer dan wat geluiden, tongklakken en klikjes. Maar met handen en voeten kom je toch een heel eind.

# Owambo

Ten noorden van het nationaal park Etosha ligt Ondangwa. Ruim de helft van de bevolking van Namibië komt uit dit gebied en behoort tot de Owambo. De Owambo zijn weer verdeeld over acht stammen, elk met een eigen koning en eigen dialect. Door hier in een kleine lodge, gerund door een Owamba koppel, te overnachten krijg je een goed beeld van het leven hier. Door samen maïs fijn te stampen of manden te vlechten maak je echt contact met de mensen hier en kom je meer over elkaar te weten.

# Bosjesmannen

Eeuwenoude stamtradities zijn vandaag de dag nog steeds actueel bij de Bosjesmannen op de Afrikaanse savanne. Net buiten grootfontein leven de Bosjesmannen in grashutten. Ze hebben kenmerkende hoge jukbeenderen, gelige huid en amandelvormige ogen. Je bezoekt ze samen met een gids die vertaalt van Engels naar 'kliktaal' en andersom. Samen met de gids en de inwoners van het dorp bezoek je de bush waar ze wonen. Leer meer over de werking van verschillende planten, zoals de nerven van planten die als garen worden gebruikt en gekookte bladeren als natuurlijke paracetamol. Maar ook bij hen maken eeuwenoude tradities ruimte voor modernisering. Hier en daar staan al kleine stenen huizen en gebruiken ook zij gewoon lucifers om een vuurtje te maken.

Herero's

De Herero's vormen ongeveer 7% van de bevolking van Namibië. Binnen deze bevolkingsgroep zijn weer twee grote groepen te onderscheiden; de Ovaherero en de Ovambanderu. Zij lijken erg op de Himba en zijn net als hen van oudsher herders. De talen van beide groepen lijken ook erg op elkaar. Je herkent ze vaak aan de kleurrijke kleding en opvallende hoofddeksels. Je komt ze verspreid door Namibië tegen.

Naast bovenstaande bevolkingsgroepen is er nog een groot aantal andere bevolkingsgroepen dat je tijdens je Namibië reis tegen zult komen. Stuk voor stuk leren ze je iets over hun manier van leven en wie weet neem je nog een van hun gewoontes mee naar huis? Wil je ook naar Namibië, kijk dan eens bij reisorganisatie Namibië online, onderdeel van Riksja Travel. Achter de bestemming werken ervaren reisspecialisten die het land goed kennen en je goed kunnen adviseren over de mogelijkheden. Elke groep leeft volgens zijn eigen gewoontes en heeft zijn eigen taal.

Hotels Namibië

  • Geen reserveringskosten!
  • Wereldwijd ruim 1,2 miljoen hotels, hostels en vakantiewoningen!
  • Beste prijsgarantie!

Aanbiedingen rondreizen Namibie