Weersverwachting Reykjavik

Het weer in IJsland

Hier vindt u informatie over weer in IJsland. Op de buienradar ziet u waar het (gaat) regenen en op de weersatelliet waar het zonnig of bewolkt is in IJsland. Verder vindt u het actuele weer en de komende week in o.a. Reykjavik en informatie over het klimaat in IJsland.

REYKJAVÍK WEATHER

Buienradar IJsland

Satelliet IJsland

Klimaat IJsland 

IJsland heeft een gematigd oceaanklimaat, met koele zomers en koude winters. Het weer in IJsland is berucht om zijn veranderlijkheid, het kan plotseling gaan stortregenen, maar die worden gelukkig afgewisseld met hele mooie momenten waar de hemel strak blauw kleurt. En 's winters kan men regelmatig genieten van het adembenemende noorderlicht.

Het weer en klimaat in de winter
De winters op IJsland zijn opmerkelijk mild met de gemiddelde januari temperatuur in Reykjavik (-0.5 °C) vergelijkbaar met New York of Hamburg. Het is niet ongebruikelijk om sneeuw te zien in oktober of april, maar het blijft zelden meer dan een paar dagen op de grond liggen. Het buitenleven in IJsland gaat zoals normaal in de winter door, als paardrijden, buitenzwemmen en sneeuwavontuurlijke activiteiten. Een bijzonder fenomeen is het noorderlicht.

Het weer en klimaat in de lente
De lente op IJsland komt in april als de temperaturen beginnen op te warmen en de natuur ontwaakt van zijn winterrust met groen gras en bloemen. Vissen, walvissen- en het golfseizoen beginnen en trekvogels keren terug naar de geleidelijk groener wordende weiden. Op de berghellingen smelt de laatste sneeuw en de frisse geur vult de lucht op.

Het weer en klimaat in de zomer
In juni neemt de zomer het over van de lente op IJsland, wanneer weilanden neongroen worden en Viking paarden en schapen worden vrijgelaten om op het platteland te zwerven. Zomers in IJsland kunnen heerlijk warm zijn, plus de extra bonus van de prachtige midzomerdag die 24 uur daglicht en de opwinding van een middernachtgolf geeft. Het is de hoogtepunt van het toeristische seizoen met de meeste hotels en pensions die op piekcapaciteit werken.

Het weer en klimaat in de herfst
September en oktober brengen koelere temperaturen en het begin van het Noorderlicht seizoen, terwijl het daglicht nog steeds normaal is. De culturele kalender verwelkomt film-, kunst- en muziekfestivals, waaronder Reykjavik's favoriete Iceland Airwaves.

Klimaattabel Reykjavik

januarifebruarimaartaprilmei   juni   juli   augustusseptemberoktobernovemberdecember
Gem. max. temperatuur overdag123591113129621
Gem. min. temperatuur 's nachts-4-3-2-1367741-2-4
Gem. neerslag per mnd (mm)757282584450526266857279
Aantal uren zon per dag123465654210

Beste reistijd IJsland

De zomer is de beste reistijd om te gaan, met een bijna eindeloze zomerdag (IJsland ligt namelijk net onder de poolcirkel, dus heeft het geen echte middernachtzon) en het grootste aanbod aan accomodaties en vervoer. 's Winters kunnen wintersporten en het noorderlicht het beperktere aanbod wellicht compenseren. Wandelpaden, kampeerplaatsen en veel binnenwegen zijn in de winter gesloten of onbegaanbaar.

Wat is de beste tijd om naar Reykjavik te gaan in IJsland? 
Hier zijn enkele feiten over het weer in Reykjavik:

  • Gemiddeld is augustus de warmste maand.
  • Gemiddeld is januari de koudste maand.
  • Oktober is de natste maand. Deze maand moet je zoveel mogelijk vermijden als je niet van te veel regen houdt.
  • Mei is de droogste maand.
  • Van november t/m april staat er gemiddeld een windkracht 6.

Klimaattabellen IJsland

Gemiddelde min. en max. temperatuur in Reykjavik

Gemiddelde min. en max. temperatuur in Reykjavik, IJsland

Gemiddelde regenval in Reykjavik in mm per maand

Gemiddelde regenval in Reykjavik, IJsland in mm per maand

Gemiddeld aantal dagen met neerslag in Reykjavik

Gemiddeld aantal dagen met neerslag in Reykjavik, IJsland

Gemiddelde windsnelheid in Reykjavik

Gemiddelde windsnelheid in Reykjavik, IJsland