Wijs op reis Cambodja

Reisadvies Cambodja

Hier vindt u belangrijke reisinformatie voor reizen naar Cambodja. Bijvoorbeeld welke inentingen (vaccinaties) worden aanbevolen en heb je een visum nodig om te mogen reizen in Cambodja. Kortom ga wijs op reis.

Reisadvies en coronamaatregelen
Controleer voor je boekt of vertrekt naar Cambodja altijd het laatste reisadvies en de geldende coronamaatregelen via de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Moet ik een visum aanvragen voor Cambodja?
Je moet voor de reis naar Cambodja in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een verblijf in Cambodja is een visum vereist. Een visum voor Cambodja is verkrijgbaar op de grote vliegvelden en bij de meeste grensovergangen. Bijvoorbeeld van Poipet en Koh Kong (grens met Thailand) en de grens met Vietnam. De kosten bedragen 30 USD voor een visum van 30 dagen en je hebt 2 pasfoto's (35x45 mm) nodig. Bij aankomst over land, via Laos, Thailand of Vietnam betaal je $ 35 voor een visum van 30 dagen. Daarnaast kun je tegenwoordig ook een zgn e-visum vooraf aanvragen. Dit e-visum kun je direct aanvragen via het ministerie van buitenlandse zaken van Cambodja. De kosten van dit e-visum bedragen $ 30.

Wanneer je naar Cambodja reist via een ander Aziatisch land, kun je op de ambassades in die landen ook visa voor Cambodja krijgen. Het is geen probleem om een visum te bemachtigen in de ambassades in Bangkok en Saigon.

Welke inentingen worden aanbevolen voor Cambodja?
Inentingen voor Cambodja worden aanbevolen maar zijn niet verplicht. Wij adviseren je om contact op te nemen met je huisarts of de plaatselijke GG&GD; bij deze instanties kan men je de meest recente informatie geven over gezondheid en voorzorgmaatregelen. Voor Cambodja worden de volgende inentingen aangeraden:

• DTP (difterie, tetanus, polio)
• Tyfus
• Geelzucht
• Malariatabletten
• Gammaglobuline

Hier vindt u adressen waar u zicht kunt laten inenten tegen infectieziekten die voorkomen in Cambodja.

Medische hulp
Natuurlijk is het niet te hopen dat je ziek wordt tijdens je vakantie, mocht het toch gebeuren vraag dan aan de receptie van het hotel of zij een dokter kunnen laten komen. Reizigersdiarree kan altijd wel eens voorkomen; neem rust, blijf veel drinken (water, thee, cola) en eet licht verteerbaar voedsel (rijst, bouillon, gekookte groenten). Neem zelf ook medicijnen mee tegen diarree (b.v. Immodium) en tegen uitdroging (b.v. ORS), ook een EHBO-pakket kan goed van pas komen.

Kan ik met euro's betalen in Cambodja?
De munteenheid van Cambodja is de Riel (KHR), voor 1 Euro krijg je ongeveer 4400 Riel. Klik hier voor de actuele koers van de Riel. Verder kun je vrijwel overal met cash Amerikaanse dollars betalen en worden de meeste prijzen ook in US Dollars aangegeven. Bij de grens met Thailand wordt ook de Thaise Baht geaccepteerd. In Phnom Penh moet je echter niet proberen om met Thaise Baht te betalen. Met een creditcard kun je maar op een aantal plaatsen terecht. Hetzelfde geldt voor de pinpas. Travellers cheques kunnen alleen in de grotere plaatsen ingewisseld worden, zoals Phnom Penh en Siem Reap.

Welke taal spreken ze in Cambodja?
De officiële taal in Cambodja is Khmer. Verder is er een grote groep die Chinees en Vietnamees spreken. Met Engels kun je vandaag de dag op steeds meer plaatsen terecht.

Wat is het tijdverschil met Nederland?
Het is in Cambodja tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland en wanneer wij wintertijd hebben 6 uur.

Luchthavenbelasting Cambodja
De internationale luchthavenbelasting bedraagt bij vertrek uit Phnom Penh is 25 USD en vanuit Siem Reap bedraagt deze ook 25 USD. Meestal is de luchthavenbelasting al bij de prijs van het ticket inbegrepen. Voor binnenlandse vluchten betaal je ca $ 6 aan luchthavenbelasting.

Feestdagen en Festivals
Feestdag die jaarlijks terugkomen in Cambodja zijn:

  • Nieuwjaar 1 januari
  • Vrouwendag 8 maart
  • Khmer Nieuwjaar 13 april
  • Dag van de Arbeid 1 mei
  • Dag van de kinderen 1 juni
  • Grondwetsdag 24 september
  • Vredesverdrag met Parijs 23 oktober
  • Verjaardag Koning 30 oktober
  • Dag van de Onafhankelijkheid 9 november
  • Mensenrechten Dag 10 december

Offerfeesten
Net als in een groot deel van de andere Aziatische landen kent Cambodja offerfeesten. Zo wordt op 13 april het driedaagse feest Bonn Chaul Chnam (Nieuw jaar festival) gevierd. Met dit feest komt er een einde aan het oogstseizoen. Om de Goden te danken en alvast tevreden te stellen voor volgend jaar, brengt de bevolking offers.

Literatuur
Natuurlijk is het leuk wat meer te weten te komen over het land waar je naartoe gaat. Daarom geven we je een aantal tips van boeken die je alvast in de sfeer kunnen brengen. Daarnaast geven we je een aantal tips van reisgidsen die handig (of noodzakelijk) zijn om mee te nemen.

Reisgidsen Cambodja:
Lonely Planet Cambodja
Footprint Cambodja

Boeken:
- I have seen the world begin, een reis door China, Cambodja en Vietnam, Carsten Jensen
- A journey through Cambodja, Carol Livingston

Meer reisinformatie Cambodja
Cambodja Online
Rondreis Cambodja
De Aziatische Tijger
Visit Cambodja
Lonely Planet - Cambodja

Vervoer van en naar Cambodja?
Zowel Phnom Penh als Siem Reap hebben internationale vliegverbindingen, o.a. met Bangkok, Ho-Chi Minh-stad, Hanoi en Singapore. Over land kun je van Thailand via Battambang naar Siem Reap reizen, maar dit is een lange reis. Tegenwoordig kun je ook met rechtstreekse bussen vanuit Bangkok naar Siem Reap reizen. Alleen bij de grens moet je dan mogelijk overstappen in een andere bus. Houdt rekening met lange wachttijden bij de douane. Phnom Penh is over land en per boot bereikbaar vanuit Ho-Chi Minh stad. Sinds kort is ook de grens naar Laos in het noorden open. Binnenlands kun je tussen de grootste steden vliegen. Reizen per bus is tegenwoordig niet meer zo gevaarlijk als voorheen, en ook veel comfortabeler. De wegen zijn enorm verbeterd en de (luxe) bussen zijn voorzien van airco. Veel toeristen reizen dan ook per bus van Phnom Penh naar Siem Reap of omgekeerd.

Boottocht
Wil je de wegen verlaten en toch rondreizen dan kan de boot een uitkomst zijn. Tussen Phnom Penh en Siem Reap is een prachtige en snelle (speed)bootverbinding.

Eten en drinken
In Cambodja geldt dat de keuken sterk lijkt op die van de Thaise, maar met minder kruiden. Zoetwatervis is de hoofdmaaltijd, in overvloed gevangen en ook hier kun je de Franse baguette op vele plaatsen vinden. De prijzen van drankjes en eten lokaal zijn niet hoog. De hygiënische omstandigheden zijn in Cambodja niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt). In veel hotels waar je verblijft kun je eten, bovendien staan in iedere reisgids een aantal tips voor goede restaurants.

Criminaliteit
Cambodja is een veilig land te noemen, hoewel je als toerist natuurlijk altijd op je waardevolle spullen moet letten. Bewaar zoveel mogelijk je waardevolle spullen in de kluis van de hotels. In Phnom Penh en Siem Reap zijn wel veel tasjes dieven actief. Vaak zijn het jongens op brommers die hun slag slaan als je even niet op let. Bijvoorbeeld als je je tas naast je neerlegt in een tuktuk. Let ook op met het aannemen van voedsel van vreemden (met name in treinen en bussen).