Deze zaken moet je overwegen wanneer je een reisverzekering neemt

Reizen is heerlijk, zeker als het om een fijne en welverdiende vakantie gaat. Gaat het om een zakenreis, dan kan het een verplicht nummer zijn waar je wat minder naar uitkijkt. In beide gevallen kan het in ieder geval geen kwaad om ervoor te zorgen dat je goed verzekerd op reis gaat. We bespreken een aantal zaken die je moet overwegen wanneer je een reisverzekering gaat afsluiten om tot de juiste verzekering voor jou te komen.

Eenmalige reisverzekering

De eerste keuze die je moet maken, is of je gaat voor een eenmalige of een doorlopende reisverzekering. Een eenmalige reisverzekering is een vakantie verzekering die geldt voor een beperkte periode, waarin je dus verzekerd je reis kunt maken. Het voordeel hiervan is dat je alleen voor die periode betaalt, dus als je maar één keer per jaar of zelfs minder op reis gaat, is dit de goedkoopste optie qua reisverzekering. Vaak kun je kiezen voor welke duur je een eenmalige reisverzekering wilt afsluiten, zodat je ook nog enigszins aan maatwerk kunt doen voor jouw vakantie. Je hebt immers geen dekking voor een wereldreis nodig als je maar een weekje op vakantie gaat.

Doorlopende reisverzekering

Als je regelmatig op reis gaat, is het niet praktisch om telkens weer een eenmalige reisverzekering te moeten afsluiten. Los daarvan tellen de kosten dan ook aardig op als je vaker dan twee keer per jaar verzekerd op vakantie wilt. Voor de reislustigen onder ons is er daarom de doorlopende reisverzekering. Deze verzekering blijft het hele jaar door actief. Daardoor kun je vaker op reis gaan zonder omkijken te hebben naar of je wel verzekerd bent op reis, want al je vakanties zijn gewoon verzekerd. Reis je vaak, dan kan dit de goedkopere optie voor je zijn. Maar ga je op een gegeven moment nog maar één of twee keer per jaar op reis, dan is het het overwegen waard om je doorlopende reisverzekering ook weet stop te zetten.

Aanvullende dekkingen

Met een standaard reisverzekering is je bagage tot een bepaald bedrag verzekerd en ben je doorgaans verzekerd voor SOS hulpverlening. Aanvullende dekkingen moet je er nog bij afsluiten als je ze wilt. Denk daarbij aan een bagageverzekering met een hogere dekking, of een aanvullende verzekering voor medische kosten, zodat je in een medisch noodgeval niet zelf met de rekening voor de ontvangen zorg of eventuele repatriëring komt te zitten. Ga je op wintersportvakantie of ben je van plan een andere risicosport te gaan uitoefenen op je reis? Dan moet je hier een aanvullende dekking voor afsluiten om goed verzekerd te zijn. Last but not least is er de annuleringsverzekering, die soms wel al inbegrepen is. Deze vergoed de kosten als wegens een geldige reden je vakantie niet door kan gaan of afgebroken moet worden.

Het is natuurlijk niet verplicht om een reisverzekering af te sluiten voor je vakantie of zakenreis. Als jij onverzekerd op reis wilt, is dat je goed recht. Maar het kan een hoop gemoedsrust geven om wél goed verzekerd op reis te gaan. Dan sta je er in noodgevallen tenminste niet alleen voor, en als je iets kwijtraakt of er iets van je gestolen wordt, blijf je niet met lege handen achter. Het is daarom zeker het overwegen waard om een eenmalige of doorlopende reisverzekering te nemen.