6 dingen die je nodig hebt als je gaat bushcraften

Wil jij graag één zijn met de natuur in je vrije tijd? Dan is bushcraften wellicht de vrijetijdsbesteding voor jou! Je gaat dan met beperkte bepakking de natuur in om simpelweg te overleven. Je bent dan helemaal weg van de drukke wereld en al zijn comfort. Het is de ideale manier om even helemaal tot jezelf te komen en jezelf toch uit te dagen. Maar wat heb je ervoor nodig? We zetten zes dingen die je nodig hebt als je bushcraften op een rijtje. Voor tips over bushcraften kun je terecht op de website Outdooronly.

Multitool zakmes
Het is van belang om wat gereedschap bij je te hebben, maar je kunt natuurlijk niet je hele gereedschapskist meenemen om te gaan bushcraften. Gelukkig zijn er multitool zakmessen die klein van formaat zijn, maar bij van allerlei zaken van pas komen. Met zo’n multitool kun je veranderen in een echte MacGyver. Uiteraard moet aan zo’n multitool een mes zitten, maar ook een getand mes en een kleine houtzaag komen van pas. Vaak zitten er ook tangen, een schroevendraaier, een priem en een vijl op. Ook is het fijn en handig als je multitool zakmes een blikopener heeft. Klik op de link om te zien wat het beste multitool zakmes voor jou is.

Kompas
Je gaat niet bushcraften om terug te kunnen vallen op je mobiele telefoon, want daarmee komt het idee van even weg zijn van de wereld en terug naar de natuur gaan niet uit de verf. Maar het is wel handig om te weten of je de goede richting op gaat. Daarom is het verstandig om bij het bushcraften een kompas bij je te hebben, zodat je niet helemaal hoeft te verdwalen.

Slaapzak
Om het te kunnen volhouden, moet je natuurlijk wel fatsoenlijk en warm kunnen slapen. Daarom is het wel erg belangrijk om een slaapzak bij je te hebben wanneer je gaat bushcraften. Een modulaire slaapzak is eigenlijk het meest praktisch, omdat je die kunt aanpassen op de temperatuur. Zo hoef je bij warm weer niet je slaapzak uit te zweten of bij koud weer te vernikkelen omdat je niet de meest passende slaapzak bij je hebt.

Firesteel
Een firesteel is een klein, handig instrumentje waarmee je vonken kunt maken door twee stukjes staal over elkaar heen te schrapen. Met die vonken kun je dus voor vuur kunt zorgen. Deze hoeven helemaal niet duur te zijn, maar komen wel erg van pas. Het is dus niet nodig om hierop te besparen. Er zijn verschillende soorten firesteels te verkrijgen. Het is belangrijk dat je er een neemt met een recht schrapertje met een haakse hoek, want die werken het beste. Andere uitvoeringen hebben mogelijk een zaagje in plaats van een rechts schrapertje.

Touw
Touw komt op verschillende manier van pas wanneer je gaat bushcraften. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om een zeil te spannen, om een visnet uit te werpen en uiteraard nog vele andere zaken. Een veelgebruikte en erg praktische touwsoort is Paracord. Hier kun je makkelijk knopen in leggen en het blijft soepel. Ook is het zo dat Paracord uit meerdere in elkaar gevlochten touwtjes bestaat, die je tevens los kunt gebruiken. Dat geeft je meer mogelijkheden.

Tent of tarp
Wil je wat meer comfort bij het kamperen, dan kun je een tent meenemen. Het pakvolume hiervan is echter wel relatief hoog. Een alternatief is een tarp, oftewel een zeiltje. Deze kun je met behulp van het eerder genoemde touw spannen om zo een overkapping te creëren. Je bent dan wel meer blootgesteld aan de natuur, maar je ziet ook meer. Let op de maat van het zeil. Voor één persoon is 2,8 x 1,5 meter prima. Zo houd je je bepakking ook licht.