Verschillende benamingen voor vakantiehuis

De term vakantiehuis is een algemene term. Wat wordt er nu eigenlijk bedoeld? Een vakantieboerderij, vakantiechalet, vakantievilla of vakantiebungalow. Zijn er verschillen in de soorten van accommodaties?

Verschillen in huisjes

Natuurlijk zijn er verschillen in het huren van een boerderij of een villa. Bij een boerderij wordt ruimte verwacht en vooral bedoeld voor grotere groepen van vakantiegangers. Bij een huisje of villa wordt het verschil al minder duidelijk. Een villa klinkt in ieder geval luxer en dat is dikwijls de reden om een vakantiehuis een vakantievilla te noemen. Een villa Nederland huren als vakantieverblijf kan ook bij particuliere aanbieders. Het betreft dan wel de hogere prijsklasse.

Chalet of villa

In het buitenland zijn de termen anders. Een chalet huur je in Oostenrijk en een vrijstaand huis is in Spanje al gauw een villa omdat er ook een zwembad is. In feite is dikwijls de locatie bepalend of het een doorsnee vakantiewoning betreft of een luxere accommodatie. Een villa is een vrijstaande woning met een privé zwembad, heeft een ruime tuin en is voorzien van meerdere slaapkamers en badkamers. Ook de inrichting is luxueus met een ruime living en een goed uitgeruste keuken.

Een park bungalow

De term bungalow verwijst dikwijls naar een dito park. In een vakantieresort of -park staan vakantiebungalows. Het zijn dikwijls gezinsbungalows die in een kindvriendelijke omgeving staan. Een subtropisch zwembad is bijna altijd onderdeel van een vakantiepark. Vooral in Nederland zal er tal van parken beheerd door grote organisaties.

Appartement

Een vakantieappartement ligt dikwijls in een stedelijk gebied. Het hangt helemaal af van de locatie en de ruimte die het verblijf biedt. Eenvoudig en luxe dus. Dikwijls wordt het geassocieerd met een goedkoop pakhuis om te slapen, maar dat is onterecht. Je komt ze tegen in populaire kustplaatsen in Spanje, maar ook in Nederland. Dit neemt niet weg dat er ook zeer luxe vakantieappartementen beschikbaar zijn. In deze coronatijden is het huren van een vakantiewoning in eigen land nog een mogelijkheid. In het buitenland is het al een stuk lastiger. Mag ik in de zomer naar het buitenland of heeft het een verkeerde kleurcode? Kan ik vliegen of is eigen vervoer de enige mogelijkheid?  Ook in Nederland ben je bij een lockdown gebonden aan regels. Het kan betekenen dat je het vakantiehuis niet uit mag.