Rondreis door Zweden met de auto

Denk je erover na om met de auto een rondreis door Zweden te maken? Dat is een uitstekend idee. Zweden is een bijzonder veelzijdig land met schitterende natuur en bruisende steden. Om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd op pad gaat, hebben we een aantal onmisbare routes op rij gezet zodat je vol voldoening en inspiratie terug naar huis kunt.

Ontdek de grootste meren van Zweden

Met een totaal aantal van zo’n 100.000 meren heeft Zweden geen gebrek aan stille wateren. De twee grootste meren van het land, Vänern en Vättern, liggen op een steenworp afstand van elkaar, midden tussen Göteborg (het hoofdkwartier van Volvo) en Stockholm. Als je een tocht van west naar oost maakt, moet je onderweg wel even stoppen om de omgeving in je op te nemen.

Wil je wat meer tijd doorbrengen in het zuiden van Zweden om het gebied rondom deze meren te verkennen, dan zijn er talloze plekken om op je lijstje te zetten. Van kastelen, bossen en safariparken tot steden als Karlstad, Trolhättan en Jönköping; je raakt hier niet snel uitgekeken.

Trotseer de woestenij van Lapland

In het hoge noorden van Zweden kun je jezelf behoorlijk op de proef stellen. De elementen zijn ongenadig voor degenen die zich niet goed voorbereiden op de omstandigheden. Afhankelijk van het jaargetijde kun je een indrukwekkende impressie krijgen van dit gebied.
Bijvoorbeeld door de rit van Kiruna naar Riksgränsen (aan de Noorse grens) en weer terug te maken, een rondrit van zo’n 320 kilometer. Onderweg doorkruis je een prachtig en machtig landschap gevuld met onder andere de Lapporten berg, het meer Torneträsk en het nationale park Abisko.

Laat je verrassen door de Wildernisroute

De dichterbij gelegen, maar zeker niet minder uitdagende Vildmarksvägen (Wildernisroute) is een regelrecht spektakelstuk. Deze weg leidt je door een robuust alpinegebied en langs het hoogst met de auto bereikbare punt van Zweden, het Stekenjokk plateau, gelegen op 879 meter boven zeeniveau. Hier grazen rendieren en vind je verschillende zeldzame vogelsoorten.

De 500 kilometer lange rondrit is niet kort, maar je wilt er vooral extra tijd voor inplannen om de vele bezienswaardigheden op de route, zoals watervallen, onderwatergrotten en pittoreske dorpjes, te bewonderen. Zorg wel dat je van tevoren weet wanneer je de wildernisroute wilt bezoeken: je kunt de volledige route vanwege de grote hoeveelheden sneeuw die er valt enkel van 6 juni tot 15 oktober rijden.

Proef cultuur in de grote steden

Als je Zweden met de auto gaat bezoeken, is de kans groot dat je via de Sontbrug binnenkomt. Deze 16 kilometer lange verbinding tussen Denemarken en Zweden – deels tunnel, deel brug – brengt je binnen een mum van tijd van Kopenhagen naar Malmö, waarmee je direct in de op twee na grootste stad van het land zit. Dit geeft je tevens de gelegenheid om de laagst gelegen provincie van Zweden, Skåne, te ontdekken.

Ongeacht of je links- of rechtsom gaat, zijn er schitterende kustwegen te vinden die je naar Göteborg of Stockholm leiden en door idyllische regio’s als Bohuslän en Götaland. De steden zijn gevuld met prachtige monumenten en bouwwerken, interessante musea, gezellige tentjes en zitten natuurlijk bomvol historie. Heb je de ene stad gezien, dan kun je je weg naar de andere kant banen via de E4, E20, E45 of een van de vele provinciale wegen.