Hoe doe je dat?

Een duurzame vakantie naar het buitenland

Steeds meer mensen zijn bezig met de impact die zij hebben op de wereld. Of het nu gaat om milieubewuste keuzes, respect voor de natuur of meer aandacht voor andere mensen: er zijn verschillende manieren waarop je bewust kunt leven. Deze duurzame trend vind je nu ook steeds vaker terug op het gebied van reizen. Maar wat houdt een duurzame vakantie precies in en hoe zorg je ervoor dat je vakantie zo verantwoord mogelijk is? Hier vind je enkele tips.

Wat houdt een duurzame vakantie in?

In principe betekent duurzaam reizen dat je oog hebt voor de bestemming die je bezoekt. Verblijf je in een hotel of op een camping? Dan wil je dat de medewerkers een eerlijk loon krijgen en dat ze op een veilige en verantwoorde manier kunnen werken. Tijdens een bezoek aan een natuurgebied zorg je ervoor dat jouw aanwezigheid geen negatieve invloed heeft op de planten en dieren in de omgeving. Oftewel: tijdens een duurzame vakantie worden de originele natuur en cultuur van een bestemming zo goed mogelijk behouden.

Welke bestemming kies je?

Het is in principe mogelijk om een duurzame reis te maken naar vrijwel iedere bestemming ter wereld. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de manier waarop je je reis invult. Behandel de lokale natuur met respect, bijvoorbeeld door vervuilende jeeptochten door een beschermd natuurgebied te vermijden. Een goede manier om geschikte bestemmingen te vinden, is door een kijkje op de UNESCO Werelderfgoedlijst te nemen. Alle locaties op deze lijst worden beschermd zodat waardevolle natuur en cultuur nog jarenlang bewaard blijven. Er is in bijna ieder land wel een bestemming te vinden die op deze lijst van UNESCO staat.

Keurmerken en labels

Wie op zoek is naar een accommodatie die aan belangrijke duurzame standaarden voldoet, kan het beste letten op keurmerken en labels. Er zijn verschillende keurmerken in het leven geroepen om te verzekeren dat personeel een eerlijk loon krijgt en dat hotels en campings op een milieuvriendelijke manier werken. Let bijvoorbeeld op het Fair Trade Tourism logo wanneer je een reis naar Afrika boekt of bekijk of jouw accommodatie een Green Key keurmerk heeft. Andere bekende keurmerken zijn Green Globe, het EMAS keurmerk en Green Tourism. Ieder label heeft een eigen eisenpakket, dus het is de moeite waard om vooraf te kijken of een keurmerk aansluit op jouw idealen.

Verantwoord reizen

Wie echt zo min mogelijk impact wil maken met zijn buitenlandse vakantie, moet ook letten op zijn vervoer. Het vliegtuig is makkelijk en snel, maar zorgt wel voor veel meer uitstoot dan andere vervoersmiddelen. Zo is het duurzamer om te reizen met de trein. Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Dan is een elektrische auto de beste keuze. Deze auto's rijden namelijk op stroom en zijn daardoor veel schoner. Vooral wanneer je op groene energie rijdt is dit een ontzettend duurzame keuze.