Bezienswaardigheden en weerbericht

Weekendje Amsterdam

Booking.com

Wat is er allemaal te doen tijdens een weekendje Amsterdam? Hier vind je de belangrijkste (gratis) bezienswaardigheden in Amsterdam. Amsterdam is, evenals Venetië, gebouwd op het water. Waar je ook loopt in de stad, overal liggen lagen geschiedenis onder je voeten. Amsterdam begon in de 13de eeuw als een vissersdorpje. Volgens de legende werd ze gesticht door twee Friese vissers, die met een bootje en hun hond landden op de oevers van de Amstel. Het afdammen van de rivier gaf Amsterdam haar naam. Tegenwoordig is Amsterdam de hoofdstad van Nederland, bekend om haar liberalisme, rijke cultuur en geschiedenis. De stad heeft kilometers aantrekkelijke grachten, sommige echt zeer grote kunstcollecties, prachtige architectuur en fascinerende musea.

Als u in Amsterdam rondloopt, loopt u op het water. Deze stad is echt een door mensenhanden gemaakt wonder. De stad is overeind getrokken uit moerassen en water. Hij bestaat uit een combinatie van glinsterende grachten, de vitaliteit van een oude Europese haven en de vrije geesten van zijn bewoners. Die vrijheid komt ook tot uiting in de grote hoeveelheid zorgeloze fietsers die door de stad flitsen. Veel straten waren voorheen waterlopen. Het prachtige Centraal station is op het water gebouwd (het station rust op ruim 8600 houten palen) en zelfs het koninklijk paleis op de Dam rust op moerasgrond. Eigenlijk zou deze stad niet kunnen bestaan.

Bezienswaardigheden weekendje Amsterdam (gratis)

Amsterdam biedt genoeg bezienswaardigheden om een hele week mee te vullen. Natuurlijk mag een museum niet ontbreken tijdens een weekendje Amsterdam. Maar daarnaast heb je vele gratis attracties , die bovendien tot de aardigste verrassingen van Amsterdam. Hun geheim is dat ze vaak achter onopvallende gevels verborgen zijn. Wat voorbeelden:

# Schuttersgalerij
Pal naast de altijd drukke Kalverstraat ligt een verrassend stukje historisch Amsterdam. Via een klein poortje en een pleintje loop je de drukte uit en bereik je de Schuttersgalerij, waar in het openbaar een aantal grote 17e eeuwse schutterstukken hangen.

Het bekendste schutterstuk is wel de Nachtwacht van Rembrandt, maar daarvoor moet je naar het Rijksmuseum. Maar er zijn natuurlijk veel meer prachtige schuttersdoeken. In de 17e eeuw was het namelijk populair om jezelf op deze manier te laten vereeuwigen. Ook bijvoorbeeld Frans Hals heeft dit soort werken gemaakt. Aan de muren van deze galerij vind je vijftien imposante schuttersstukken.

Hoe kom ik er?
De Schuttersgalerij ligt tussen de Kalverstraat en het Begijnhofje en maakt deel uit van het Amsterdams Historisch Museum en is bereikbaar via de Kalverstraat 92 en de Sint Luciënsteeg 27. De passage met de schilderijen is voor iedereen vrij toegankelijk, maar is buiten de openingstijden van het museum afgesloten.

Meer informatie: Amsterdam historisch museum

# Begijnhof
Het Begijnhof hoort niet zozeer thuis in de categorie onbekend als wel in de categorie moeilijk vindbaar. Verborgen achter de gevels van het Spui ligt het als een dorpspleintje in het hart van Amsterdam. Een grasveld met hoge bomen, met daaromheen eeuwenoude huizen, veel bloemen en in het midden een middeleeuws kerkje. Het Begijnhof werd gebouwd in de 14e eeuw als woonplaats voor vrome vrouwen die niet in een klooster wilden intreden. Het oudste huis van Amsterdam, met een houten gevel uit ongeveer 1475, is ook hier te vinden. De ingang is aan de Gedempte Begijnensloot, een steegje tussen het Spui en de Rozenboomsteeg.

Meer informatie: begijnhof

# De smalste huizen ter wereld

Het smalste huis ter wereld is te vinden in Amsterdam, op het Singel 7: één meter breed, nauwelijks breder dan de voordeur. De mensen die er in wonen moeten wel heel slank zijn...

De eerlijkheid gebied te zeggen dat dit de achtergevel is van een huis; de voorkant is een stuk breder. Toch is het smalste huis van Europa wel in Amsterdam te vinden. In de Oude Hoogstraat 22, tussen de Dam en de Nieuwmarkt staat een piepklein huisje, met een typisch Amsterdamse klokgevel. Deze is slechts 2.02 meter breed, en zes meter diep.

Een ander voorbeeld staat hier vlakbij, aan de Kloveniersburgwal 26: een fraaie lijstgevel van 2.44 meter breed, bekend als het 'Kleine Trippenhuis', ofwel het 'Huis van de koetsier van de heer Trip'. Het staat pal tegenover het 'Trippenhuis' op no. 29, met ruim 22 meter uitgerekend het breedste woonhuis van Amsterdam! Het werd in 1660 gebouwd voor de zeer gefortuneerde broers Lodewijk en Hendrick Trip, die fortuin hadden gemaakt met de handel in ijzer, koper, geschut en ammunitie. Het verhaal gaat dat de koetsier van de heer Trip uitriep: "Ach, ik zou al gelukkig zijn met een huis dat zo breed is als de voordeur van mijn meester". Deze hoorde dat, en zorgde ervoor dat zijn koetsier zo'n huis kreeg.

# De Magere Brug
Van de honderden bruggen in de Amsterdamse binnenstad is de Magere Brug waarschijnlijk het bekendst. Deze schilderachtige houten ophaalbrug werd in 1672 gebouwd over de rivier de Amstel.

Sommige Amsterdammers beweren dat de brug is genoemd naar de dames Mager: twee schatrijke zusters die ieder aan een kant van de Amstel zouden hebben gewoond. Zij hadden deze brug laten bouwen om gemakkelijk bij elkaar op visite te kunnen gaan. De werkelijke verklaring is wat nuchterder: vroeger was de brug zó smal dat twee voetgangers elkaar nauwelijks konden passeren. Toen het verkeer langs de Amstel toenam werd de brug in 1871 vervangen door een breder exemplaar; sindsdien is de aanduiding "mager" niet meer zo van toepassing.

Het blijft echter een van de mooiste bruggen van Amsterdam. 's Avonds is de Magere Brug met duizenden lampjes verlicht, en als romantische plekje bij verliefden - en fotografen! - zeer in trek.

Wist u dat .....

  • Het smalste huis in Europa slechts 2,02 meter breed is, u kunt het vlak naast de Dam vinden.
  • U Amsterdam kunt ervaren zoals de bewoners: huur een fiets en fiets rustig rond.
  • De stad een verbluffend aantal van 165 grachten heeft!
  • In zeer koude winters het een unieke kans oplevert de Amsterdammers op de grachten te zien schaatsen.

Topattracties weekendje Amsterdam

AMSTERDAM WEATHER

Plattegrond Amsterdam met bezienswaardigheden