Tips voor het wandelen van de Tongariro Crossing

Tongariro Crossing Wandeling

De Tongariro Alpine Crossing is de bekendste Nieuw-Zeelandse dagwandeling in het midden van het vulkanische plateau van het noorder eiland. Kies een goede dag om deze fantastische wandeltocht te maken en het landschap van Mt Tongariro en zijn omgeving zullen je zeker niet teleurstellen!

Als je echter niet van te veel drukte houdt, dan kun je deze wandeltocht beter mijden, zeker in het hoogseizoen is het erg druk. Dan kun je beter op een doordeweekse dag gaan wanneer het minder druk is of aan het einde van het seizoen rond maart / april wanneer de drukte afneemt.

De wandeling is uitdagend, dus goede schoenen en veel water is een must. De wandeling is in een alpine omgeving en weer hier kan per minuut veranderen. Als je liever de tocht onder begeleiding maakt dan zijn er genoeg bedrijven in de omgeving die gidsen aanbieden om deze wandeling veilig te volbrengen.

De Tongariro Alpine Crossing kent een afstand van 19,4 km. Bij een comfortabele wandeling met veel haltes voor foto's (of rusten) duurt het tussen 7-8 uur om ‘m voltooien.

Het ene uiteinde van de Tongariro Crossing bevindt zich op de Mangatepopo-parkeerplaats aan de westkant van de bergen en aan het andere kant ligt de Ketetahi-parkeerplaats, ten noorden van de bergen. Wil je minder klimmen, start dan vanaf de Mangatepopo parkeerplaats en eindig bij Ketetahi. 

Vanaf de Mangatepopo parkeerplaats volg je de goed gemarkeerde baan van grind en promenades naar de Soda Springs, waar ook toiletfaciliteiten aanwezig zijn. Bereid je dan voor op de steilste beklimming van de wandeling, bekend als de Duivels Trap, tot aan het Mangatepopo Zadel. Je kunt ook de zijrit naar Mt Ngauruhoe nemen en ga dan verder op het Manatepopo-zadel tussen Mt Tongariro en Mt Ngauruhoe. Volg de markers over de zuidelijke krater naar het hoogste punt, de Rode Krater (1.886 meter). Houdt er rekening mee dat het bovenop op de berg behoorlijk kan waaien en houdt er ook rekening mee dat het erg koud kan zijn, zeker als er een striemende regenbui op je wordt uitgestort. (Zelf heb ik deze tocht in december gelopen en toen had ik het bovenop de berg behoorlijk koud.)

Via de Emerald Lakes ga je naar Te Wai-Whakaata-o-te Rangihiroa (Blue Lake). Vanaf hier vervolg je je tocht naar de Ketetahi Shelter - een goede plek om voor lunch te stoppen – vanaf hier loop je in ca 2 uur naar beneden via een inheems woud naar de Ketetahi-parkeerplaats.

Tips voor het wandelen van de Tongariro Crossing

Voordat je aan de Tongariro Crossing begint, bereidt je dan goed voor. Hieronder volgen enkele tips om je goed voorbereidt aan deze tocht te laten beginnen:

  • Eten: neem lunch en snacks mee voor onderweg. Onderweg tijdens de wandeling kun je nergens eten kopen.
  • Neem voldoende water mee voor onderweg: 1,5 tot 3 liter moet voldoende zijn.
  • Waterdichte jas: niet alleen om je te beschermen tegen de regen, maar ook om je warm te houden tegen de striemende wind. Zeker bovenop de berg kan het behoorlijk spoken en erg koud zijn.
  • Kleed je met meerdere lagen en gebruik (indien mogelijk) thermisch ondergoed. Je zult merken dat in de zomer het bovenop behoorlijk koud is, maar hoe meer je weer afdaalt hoe warmer het weer wordt. Dan is het handig om ook weer dingen uit te kunnen trekken zodat je niet onnodig hoeft te zweten.
  • Goede wandelschoenen zijn erg belangrijk. De klim aan het begin is erg lastig en verwacht zeker niet overal gebaande keurige paden waar je over heen loopt of moet klimmen. En als het geregend heeft kan het ook behoorlijk glad zijn.
  • Zorg voor goede bescherming tegen de zon: zonnebril, pet of hoed en in de winter een warme muts.
  • Neem altijd een noodhulp kit mee en zorg er voor dat je je mobiel bij je hebt en een kaart van het gebied zodat je niet kunt verdwalen
  • Als je in de Nieuw Zeelandse winter deze tocht gaat maken neem dan goed materiaal mee om te klimmen zoals een ijsbijl en schoenen met spikes, maar het beste advies is om dan altijd onder begeleiding van een gids de Tongariro Crossing te doen.
  • Omdat het begin- en eindpunt van de Tongariro Crossing verschillend zijn heb je vervoer nodig van en naar het start- en eindpunt. Gelukkig zijn er vervoersdiensten beschikbaar die hiervoor kunnen zorgen! Vanuit Taupo, Turangi, Nationaal Park Village, Whakapapa Village en Ohakune zijn er pendeldiensten van en naar de Tongariro Crossing. Via het hotel of hostel kun je hier navraag naar doen. Zij zullen je zeker kunnen. Vraag bij het hostel ook altijd naar de weersomstandigheden voor de Tongariro Crossing. Soms is het weer te ruig waardoor het gebied wordt afgesloten voor wandelaars.

Meer informatie over de Tongariro Alpine Crossing: